Κλυδωνίζεται η βρετανική κυβέρνηση: Παραίτηση δύο κορυφαίων υπουργών

Παραιτήθηκαν ο Σατζίντ Τζαβίντ, υπουργός Υγείας, και ο Ρίσι Σουνάκ, υπουργός Οικονομικών.
O Μπόρις Τζόνσον (στο κέντρο) με τους δύο υπουργούς.
O Μπόρις Τζόνσον (στο κέντρο) με τους δύο υπουργούς.
via Associated Press

Την παραίτησή τους υπέβαλαν δύο κορυφαίοι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου, προκαλώντας σοβαρότατους κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, η οποία ενδεχομένως να δέχεται με αυτόν τον τρόπο το «τελειωτικό χτύπημα».

Ο υπουργός Υγείας, Σατζίντ Τζαβίντ, παραιτήθηκε δηλώνοντας πως «έχασε την εμπιστοσύνη του» στον Μπόρις Τζόνσον, ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, έγραψε στην επιστολή του πως το κοινό περιμένει η κυβέρνηση να λειτουργεί «σωστά, ικανά και σοβαρά».

Από πλευράς του ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι λυπάται που τους βλέπει να παραιτούνται, στο πλαίσιο σχολίων σε επιστολές που τους απέστειλε.

Μέχρι το βράδυ της Τρίτης ήταν οι μόνες δύο παραιτήσεις κορυφαίων υπουργών, με άλλα στελέχη να δηλώνουν τη στήριξή τους: Η Λιζ Τρας, υπουργός Εξωτερικών, που θεωρείται ισχυρή υποψήφια για να τον αντικαταστήσει εάν εξαναγκαστεί σε παραίτηση, είπε ότι στηρίζει τον Μπόρις Τζόνσον «100%». Σε παρεμφερές πλαίσιο κινήθηκαν η υπουργός Πολιτισμού Ναντίν Ντόρις, ο υπουργός Ευκαιριών Brexit Τζέικομπ Ρις Μογκ και ο υπουργός Σκωτίας Άλιστερ Τζακ.

Ωστόσο, παραιτήθηκαν ο Μπιμ Αφολάμι, αντιπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος, και τρεις κοινοβουλευτικοί γραμματείς, οι Νίκολα Ρίτσαρντς, Σακίμπ Μπάτι και Τζόναθακ Γκούλις.

Ο Τζαβίντ γράφει στην επιστολή του προς τον Μπόρις Τζόνσον πως «δεν ήμασταν (το Συντηρητικό Κόμμα) πάντα δημοφιλείς, μα ήμασταν ικανοί ως προς το να ενεργούμε για το εθνικό συμφέρον. Δυστυχώς, υπό τις παρούσες συνθήκες το κοινό συμπεραίνει πως δεν είμαστε τίποτα από τα δύο. Η ψήφος εμπιστοσύνης τον προηγούμενο μήνα έδειξε πως ένας μεγάλος αριθμός των συναδέλφων μας συμφωνούν. Λυπάμα που λέω, ωστόσο, πως είναι σαφές σε εμένα ότι αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει υπό την ηγεσία σας, και ως εκ τούτου έχετε χάσει και τη δική μου εμπιστοσύνη».

Ο Σουνάκ, από πλευράς του, γράφει πως «το κοινό ορθώς αναμένει η διακυβέρνηση να γίνεται σωστά, ικανά και σοβαρά...πιστεύω πως αυτά τα στάνταρ αξίζουν να αγωνίζεσαι, και για αυτό παραιτούμαι».

Στη συνέχεια λέει πως «η χώρα μας αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις» και ότι «πιστεύω πως το κοινό είναι έτοιμο να ακούσει αυτή την αλήθεια. Ο λαός μας ξέρει πως αν κάτι φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε δεν είναι αληθινό. Πρέπει να ξέρουν πως ενώ υπάρχει δρόμος για ένα καλύτερο μέλλον, δεν είναι εύκολο».

«Προετοιμαζόμενος για την προταθείσα κοινή ομιλία μας για την οικονομία την επόμενη εβδομάδα, μου κατέστη ξεκάθαρο πως οι προσεγγίσεις μας είναι θεμελιωδώς πολύ διαφορετικές. Λυπάμαι που φεύγω από την κυβέρνηση μα έφτασα στο συμπέρασμα πως δεν μπορούμε να συνεχίζουμε έτσι».

Ο ηγέτης των Εργατικών, Σερ Κιρ Στάρμερ, είπε σε δημοσιογράφους πως οι υπουργοί θα έπρεπε να δράσουν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και να απομακρύνουν τον Τζόνσον από τον πρωθυπουργικό θώκο- προσθέτοντας πως «χρειαζόμαστε μια νέα αρχή για τη Βρετανία».

H συγκεκριμένη εξέλιξη ενδεχομένως να αποτελεί το «τελειωτικό πλήγμα» για την πρωθυπουργία Τζόνσον, ο οποίος είχε προσπαθήσει να απολογηθεί για το τελευταίο σκάνδαλο που χτυπά την κυβέρνησή του.

Οι παραιτήσεις ήρθαν ενώ ο Τζόνσον ήταν σε απολογία για αυτό που χαρακτήρισε ως λάθος του να μην αντιληφθεί πως ένας πρώην υπουργός ήταν ακατάλληλος για την κυβέρνηση μετά από καταγγελίες σε βάρος του για σεξουαλική παρενόχληση.

Και οι δύο υπουργοί είχαν υποστηρίξει δημόσια τον Τζόνσον επί σειρά μηνών για σκάνδαλα για τον τρόπο λειτουργίας/ συμπεριφοράς της κυβέρνησής του και μια αναφορά για πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ κατά παράβαση των κανόνων lockdown.

Ο Σούνακ, που λέγεται πως είχε συγκρουστεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό σχετικά με θέματα δαπανών, τόνισε πως «για μένα το να παραιτούμα από υπουργός Οικονομικών ενώ ο κόσμος βιώνει τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, του πολέμου στην Ουκρανία και άλλων σοβαρών προκλήσεων είναι μια απόφαση που δεν πήρα ελαφρά τη καρδία».

Με πληροφορίες από ΒΒC, Reuters