Κουρτς: Επίθεση από την Τουρκία κατά της Ελλάδας και της ΕΕ

«Ανθρώπινα πλάσματα χρησιμοποιούνται για να ασκηθεί πίεση επί της Ευρώπης».
|
Kirsty O'Connor - PA Images via Getty Images

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς χαρακτήρισε την Τρίτη «επίθεση της Τουρκίας εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας» την απόφαση της Άγκυρας να ανοίξει τα σύνορά της με την Ευρώπη για να περάσουν πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο έδαφός της.

«Είναι μια επίθεση της Τουρκίας εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας. Ανθρώπινα πλάσματα χρησιμοποιούνται για να ασκηθεί πίεση επί της Ευρώπης», δήλωσε ο συντηρητικός Σεμπάστιαν Κουρτς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ήταν αφιερωμένη στην κατάσταση στη Συρία και στα ελληνοτουρκικά σύνορα όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι πρόσφυγες που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη.

Ο καγκελάριος κατηγόρησε τον Ταγίπ Ερντογάν ότι οργάνωσε «συνειδητά» αυτή την επέλαση προσφύγων, που γίνεται, όπως επισήμανε «τελείως στοχευμένα» μόνον προς τα ελληνικά σύνορα και όχι και προς την Βουλγαρία.

Μέσα σε λίγες ημέρες 13.000 άνθρωποι έφθασαν στα ελληνικά σύνορα και συγχρόνως δεν υπάρχει καμία άφιξη προς τη Βουλγαρία, και αυτό δείχνει ότι η επέλαση δεν είναι τυχαία, αλλά είναι οργανωμένη, δεν είναι πρόσφυγες από το Ιντλίμπ, δηλαδή κατευθείαν από τη Συρία, αλλά άνθρωποι που ζουν εδώ και χρόνια στην Τουρκία, παρατήρησε ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Όπως σημείωσε ο καγκελάριος, οι άνθρωποι χρησιμοποιούνται από τον Ερντογάν ως έρμαια, ως όπλα, ως μέσο πίεσης απέναντι στην ΕΕ, κάτι που είναι αναξιοπρεπές και πρέπει να καταδικαστεί εντονότατα και παράλληλα απαιτείται η κατά το δυνατόν καλύτερη υποστήριξη προς την Ελλάδα και μία ενότητα μέσα στην ΕΕ.

Αυστριακός καγκελάριος τόνισε πως η Τουρκία πρέπει να τηρήσει τη Συμφωνία με την ΕΕ για το προσφυγικό, μέσω της οποίας η Άγκυρα λαμβάνει, όπως είπε, δισεκατομμύρια ευρώ, και ο ίδιος είναι υπέρ τού να βοηθηθεί η Τουρκία, εφόσον όμως φροντίζει συντεταγμένα και ανθρώπινα για τους πρόσφυγες.

Εάν όμως δεν τηρείται η Συμφωνία, τότε η ΕΕ θα ασκήσει πίεση στον Τούρκο πρόεδρο και στην Τουρκία ανέφερε ο Σ. Κουρτς και προσέθεσε: Οι δυνατότητες πίεσης είναι πολύπλευρες και η Τουρκία εξαρτάται από την οικονομική συνεργασία με την ΕΕ, η οποία δεν επιτρέπεται να αφήνει να εκβιάζεται.

Υπογράμμισε πως εάν η ΕΕ δεν πετύχει να ασκήσει πίεση στον Ερντογάν «τότε δεν δείχνουμε μόνον αδυναμία, αλλά αυτό θα είναι η αρχή του τέλους». Για αυτό τον λόγο, προσέθεσε, «εμείς ως Δημοκρατία της Αυστρίας θα σταθούμε μαζικά στο πλευρό της Ελλάδας και θα κάνουμε τα πάντα, ώστε ενωμένοι να αγωνιστούμε κατά των ενεργειών του Ερντογάν».

«Εάν ενδώσουμε σε αυτή την πίεση του Ερντογάν, τότε δεν θα παραμείνει στις 13.000 ο αριθμός αυτών που έφτασαν στα σύνορα, αλλά θα είναι μόνον μία μικρή αρχή. Εάν τώρα ενδώσουμε στην τουρκική πίεση και εάν τώρα ο πρόεδρος Ερντογάν είναι ο νικητής, ο οποίος αποφασίζει αν χιλιάδες άνθρωποι θα περάσουν στην Ελλάδα και στην ΕΕ ή όχι, τότε θα έλθουν εκατοντάδες χιλιάδες και η Ευρώπη χωρίς εσωτερικά σύνορα θα είναι πλέον ιστορία. Είναι μία δοκιμασία για την ΕΕ ως προς το εάν λειτουργεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων ή όχι, και μπορώ να σας εγγυηθώ ότι εάν η προστασία των εξωτερικών συνόρων δεν λειτουργεί τότε είναι ιστορία η Ευρώπη χωρίς εσωτερικά σύνορα», τόνισε ο Σ. Κουρτς.

Ο Αυστριακός καγκελάριος επισήμανε αρκετές φορές ότι χρειάζεται η κατά το δυνατόν καλύτερη υποστήριξη προς την Ελλάδα και μία από κοινού πίεση προς την Τουρκία «για να σταματήσει ο Ερντογάν αυτή την απάνθρωπη στάση και να μην συνεχίσει να εκμεταλλεύεται μετανάστες για τους πολιτικούς στόχους του».

«Είμαστε σε επαφή με τους Έλληνες, οι οποίοι έχουν την πλήρη υποστήριξή μας στα μέτρα προστασίας των συνόρων και συζητούμε το πού μπορούμε να συμβάλουμε οικονομικά, όπως και με αστυνομικούς», τόνισε και ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό, με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με τον αντιπρόεδρο της τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Μετανάστευσης.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα