Κομισιόν: Οι νέες κυρώσεις της ΕΕ θα «κάνουν το Κρεμλίνο να πληρώσει» για την κλιμάκωση στην Ουκρανία

«Δεν αποδεχόμαστε τα ψευδο-δημοψηφίσματα» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
|
via Associated Press

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρότεινε την Τετάρτη ένα νέο πακέτο κυρώσεων για τη Ρωσία, σχεδιασμένων να «κάνουν το Κρεμλίνο να πληρώσει» για την κλιμάκωση στην Ουκρανία με αυτά που χαρακτήρισε ως ψευδο-δημοψηφίσματα σε κατεχόμενα εδάφη.

«Δεν αποδεχόμαστε τα ψευδο-δημοψηφίσματα και οποιουδήποτε είδους προσάρτηση στην Ουκρανία, και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το Κρεμλίνο να πληρώσει για αυτή την περαιτέρω κλιμάκωση» είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Το προτεινόμενο όγδοο πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει περαιτέρω απαγορεύσεις εισαγωγών σε ρωσικά προϊόντα, που αναμένεται να στερήσουν έσοδα επιπλέον 7 δισ. ευρώ από τη Μόσχα και περισσότερες απαγορεύσεις εξαγωγών σε τεχνολογίες- κλειδιά που χρησιμοποιούνται για τις ένοπλες δυνάμεις, όπως αντικείμενα που έχουν να κάνουν με αεροσκάφη, ηλεκτρονικά εξαρτήματα και συγκεκριμένες χημικές ουσίες, ανακοίνωσε η φον ντερ Λάιεν.

Πέραν αυτού, το πακέτο κυρώσεων θα κυρώσεων θα θέσει τη νομική βάση για ένα πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου και απαγόρευση συμμετοχής πολιτών της ΕΕ σε διοικητικά συμβούλια ρωσικών εταιρειών που ανήκουν στο κράτος, όπως είπε.