Κωνσταντινούπολη: Δύο συλλήψεις "μελών του Ισλαμικού Κράτους" για την φονική επίθεση στην καθολική εκκλησία

Φερόμενα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης φαίνεται να ανέλαβαν την ευθύνη στο όνομα αυτής. Ο πανικός μεταξύ των πιστών και το 52χρονο θύμα.
via Associated Press

Δύο άτομα έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι ως δράστες της ένοπλης επίθεσης στην καθολική εκκλησία Σάντα Μαρία της Κωνσταντινούπολης που άφησε πίσω έναν νεκρό και έσπειρε πανικό μεταξύ των πιστών.

Οι αρχές εκτιμούν πως είναι μέλη του Ισλαμικού Κράτους, ενώ νωρίτερα φερόμενα μέλη αυτής φαίνεται να ανέλαβαν την ευθύνη στο όνομα της. με σχετική ανάρτηση στο Telegram, λέγοντας πως πρόκειται για απάντηση σε έκκληση των ηγετών της οργάνωσης να στοχεύσουν Εβραίους και Χριστιανούς.

Οι δράστες, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας είναι ξένοι υπήκοοι, και συγκεκριμένα από το Τατζικιστάν και την Ρωσία ενώ οι αρχές έχουν προχωρήσει σε άλλες 47 προσαγωγές και συλλήψεις στο πλαίσιο συνολικά 30 επιδρομών που έχουν πραγματοποιήσει.

Η επίθεση σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής, στις 11:40 στην καθολική εκκλησία Σάντα Μαρία στη συνοικία Σαριγιέρ της Κωνσταντινούπολης από δύο μασκοφόρους.

Το 52χρονο θύμα, σύμφωνα με πληροφορίες, επισκεπτόταν το τελευταίο διάστημα την εκκλησία παρέα με τον θείο του, χωρίς όμως να είναι ο ίδιος Χριστιανός.

Στα μέσα ενημέρωσης, μίλησαν συγγενείς του οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν είχε διαφορές με κανέναν, ήταν ιδιαίτερα αγαπητός μεταξύ των πιστών, ήταν συνταξιούχος και είχε μία ελαφρά νοητική υστέρηση.

Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περίπου 40 πιστοί βρίσκονταν εντός της εκκλησίας κατά την κυριακάτικη λειτουργία μεταξύ των οποίων και ο γενικός πρόξενος της Πολωνίας Ουιτόλντ Λέσνιακ με τα παιδιά του.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον ιερέα της ιταλικής εκκλησίας και άλλους τοπικούς αξιωματούχους.

via Associated Press

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωσε: “Οι δράστες είναι πολύ επικίνδυνοι. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ σε αυτούς να στοχεύουν την ενότητα και την ειρήνη μας επιτιθέμενοι σε θρησκευτικά σπίτια στην πόλη μας“.

Ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την υποστήριξή του προς την Καθολική Εκκλησία μετά την επίθεση. “Εκφράζω την εγγύτητά μου στην κοινότητα της εκκλησίας Σάντα Μαρία” στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ο Αργεντινός Πάπας στο τέλος της εβδομαδιαίας προσευχής στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι εξέφρασε επίσης τα “συλλυπητήριά του και τη σθεναρή καταδίκη” του για την επίθεση και υποστήριξε τις προσπάθειες των τουρκικών Αρχών να βρουν τους δολοφόνους.

via Associated Press

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αμέσως επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον ρωμαιοκαθολικό επίσκοπο της Πόλης, Μασιμιλίανο Παλινούρο. Εξέφρασε επίσης τη συμπαράσταση και τα θερμά συλλυπητήρια του ιδίου προσωπικώς και της Μητρός Εκκλησίας προς την οικογένεια του θύματος και συνολικά προς την ρωμαιοκαθολική κοινότητα. Επισήμανε επίσης ότι ουδείς πρέπει να επιτρέψει στον φόβο να επικρατήσει σε βάρος της κοινωνικής ειρήνης και της αρμονικής συνύπαρξης των θρησκευτικών κοινοτήτων στη χώρα.

Πηγή: Reuters, AΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή