Κορονοϊός: Στα 2,5 εκατ. τα κρούσματα διεθνώς - Ποιες ήταν οι δύο χειρότερες ημέρες της πανδημίας

1,1 εκατ. οι ασθενείς στην Ευρώπη ενώ το 32% των ασθενών παγκοσμίως είναι στις ΗΠΑ. Πως εξελίσσεται η κατάσταση στη Ρωσία.
|
Ισπανία
Ισπανία
Nacho Doce / Reuters

Τα 2.500.000 κρούσματα κορονοϊού μετρά η υφήλιος καταγράφοντας σχεδόν 500.000 νέου ασθενείς σε μόλις επτά ημέρες. Σχεδόν δε το 32% αυτών βρίσκονται στις ΗΠΑ ενώ η Ευρώπη μετρά περισσότερα από 1,1 εκατ. κρούσματα.

Ο δε αριθμός των νεκρών που αναφέρονται παγκοσμίως σε ημερήσια βάση παρουσιάζει μια μείωση τις τελευταίες ημέρες αφού όμως στις 17 Απριλίου καταγράφηκε το απόλυτο ρεκόρ με 8.326 νεκρούς από κορονοϊό σε ένα 24ωρο ενώ στις 3 Απριλίου είχαμε τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων παγκοσμίως φτάνοντας τα 96.236 (και σχεδόν 15 ημέρες αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των θανάτων).

Χθες όμως, Δευτέρα, υπήρχε και μια θετική είδηση που αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων που ανέφερε η Ισπανία ο οποίος παρουσίασε πολύ μεγάλη μείωση και ήταν ο μικρότερος που έχει καταγραφεί από τις 15 Μαρτίου.

Σήμερα, Τρίτη, ο αριθμός των κρουσμάτων παγκοσμίως ανέρχεται σε 2.525.240 και των νεκρών σε 174.001 ενώ 658.068 άνθρωποι έχουν αναρρώσει πλήρως και 57.638 είναι σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.

www.worldometers.info
www.worldometers.info
www.worldometers.info

ΗΠΑ - 42.518 νεκροί, 792.938 ασθενείς

Στα ύψη παραμένει ο αριθμός νέων κρουσμάτων και νεκρών στη χώρα καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 28.123 και 1.939 αντίστοιχα με την Πολιτεία της Νέας Υόρκης, το Μέριλαντ και το Γουαϊομινγκ να περιλαμβάνουν στις καταγραφές τους και ”πιθανούς” θανάτους από κορονοϊό αφού σημαντικός αριθμός ανθρώπων που πεθαίνουν στα σπίτια τους και έχουν παρουσιάσει συμπτώματα της νόσου δεν υποβάλλονται ποτέ σε τεστ αλλά ο ιός αναφέρεται ως αιτία θανάτου στα πιστοποιητικά θανάτου βάσει των συμπτωμάτων.

  • Περίπου το 4,1% των ενήλικων που ελέγχθηκαν για τον κορονοϊό βρέθηκαν θετικοί στο τεστ αντισωμάτων σε έρευνα που διεξήχθη στους κατοίκους της κομητείας του Λος Άντζελες, ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα υγειονομικοί αξιωματούχοι, κάτι που υπονοεί ότι το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από την covid-19 ενδέχεται να είναι 40 φορες μεγαλύτερο από τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Τα τεστ αντισωμάτων, που διενεργήθηκαν από ερευνητές του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, σε 863 ανθρώπους υποδεικνύουν ότι το ποσοστό θνησιμότητας από την πανδημία είναι ίσως μικρότερο από αυτό που πιστεύεται, αλλά επίσης ότι η ασθένεια ίσως μεταδίδεται περισσότερο από ανθρώπους που δεν εμφανίζουν συμπτώματα. “Δεν γνωρίζαμε την πραγματική εξάπλωση της covid-19 στην κοινότητά μας διότι είχαμε κάνει τεστ μόνο σε ανθρώπους με συμπτώματα και διότι η διαθεσιμότητα των τεστ ήταν περιορισμένη”, επεσήμανε ο Νιράζ Σουντ, καθηγητής δημόσιας πολιτικής στο πανεπιστήμιο.

  • O Τραμπ γνωστοποίησε μέσω Twitter ότι θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο θα ανασταλεί μέχρι νεοτέρας η μετανάστευση προς τις ΗΠΑ. Εξαιτίας «της επίθεσης του αόρατου εχθρού και της ανάγκης να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας των σπουδαίων αμερικανών πολιτών μας, θα υπογράψω εκτελεστικό διάταγμα για την προσωρινή αναστολή της μετανάστευσης προς τις ΗΠΑ», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

  • Συνάντηση του αμερικανού προέδρου με τον κυβερνήτη της πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο έχει προγραμματιστεί για σήμερα ενώ ο Τραμπ τις τελευταίες ημέρες άλλαξε στάση και εκφράζει την ικανοποίησή του για τον συντονισμό των δράσεων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με τον Κουόμο αν και μέχρι πρότινος τον επέκρινε με οξύτητα, κρίνοντας πως μιλάει πολύ και δεν δρα αρκετά. «Πολλά καλά πράγματα γίνονται στη Νέα Υόρκη», είπε ο Τραμπ, σημειώνοντας πως οι αρχές της πολιτείας αρχίζουν να ελέγχουν την κατάσταση. Η πολιτεία της Νέας Υόρκης αποτελεί επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ. Ωστόσο μόλις την Παρασκευή ο Κουόμο δήλωνε πως ο Τραμπ δεν κάνει «τίποτα» απολύτως για να βοηθήσει τη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού. Ο Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του συμβούλευε πρόσφατα τον Άντριου Κουόμο μέσω Twitter να «περνάει περισσότερο χρόνο δρώντας και λιγότερο γκρινιάζοντας».

ΗΠΑ
ΗΠΑ
Gotham via Getty Images

Ισπανία - 21.282 νεκροί, 204.178 ασθενείς

Πολύ μεγάλη μείωση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων και σημαντική υποχώρηση στον αριθμό των νεκρών, κατέγραψε η χώρα τη Δευτέρα καθώς αναφερθήκαν 1.536 αντί 4.258 την Κυριακή και είναι ο χαμηλότερος αριθμός μετά τις 15 Μαρτίου). Αναφέρθηκαν επίσης 399 νέοι θάνατοι. Στο μεταξύ σήμερα, μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 430 νέοι θάνατοι αλλά ο αυξημένος αριθμός οφείλεται ενδεχομένως στην καθυστερημένη προσθήκη στοιχείων του σαββατοκύριαέκου από περιοχές της χώρας και συνήθως παρατηρείται κάθε Τρίτη ενώ έχουν αναφερθεί και 3.968 νέα κρούσματα.

  • Ο επικεφαλής του ισπανικού συντονιστικού κέντρου για την επιδημία επιδημιολόγος Φερνάντο Σιμόν δήλωσε ότι η σαφής τάση που έχει διαμορφωθεί δείχνει καθοδική πορεία του αριθμού των νεκρών, αν και ο αριθμός εξακολουθεί να είναι ανησυχητικός. Στις αρχές του Απριλίου, η Ισπανία μετρούσε καθημερινά περί τους 900 θανάτους. Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται στην χώρα έχουν παραταθεί μέχρι τις 9 Μαΐου. Ωστόσο ο κατ΄οίκον αποκλεισμός θα χαλαρώσει στις 27 Απριλίου, καθώς θα επιτραπεί στα παιδιά να βγουν για να πάρουν αέρα υπό όρους που θα προσδιορισθούν σήμερα από την κυβέρνηση.

Ιταλία - 24.114 νεκροί, 181.228 ασθενείς

Νέα αξιοσημείωτη υποχώρηση του αριθμού των νέων ασθενών καθώς καταγράφηκαν 2.256 ενώ αναφέρθηκαν 454 νέοι θάνατοι, αριθμός ανάλογος με αυτόν τον τελευταίο ημερών. Σημειώνεται πως αν και η Ιταλία εισήλθε νωρίτερα στη φάση της ραγδαίας εξάπλωση του ιού, και μετρά λιγότερα κρούσματα από την Ισπανία, καταγράφει περισσότερους νεκρούς και η επιβράδυνσης της εξάπλωσης φαίνεται να είναι πιο αργή.

Η Ιταλία θα ανακοινώσει πριν από το τέλος αυτής της εβδομάδας τα σχέδιά της για τη σταδιακά χαλάρωση των μέτρων που θα εφαρμοστεί από τις 4 Μαΐου. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε και μεταδίδει το Reuters «Μακάρι να μπορούσα να πω: ας ανοίξουμε ξανά τα πάντα. Αμέσως. Ξεκινάμε αύριο το πρωί ... Αλλά μια τέτοια απόφαση θα ήταν ανεύθυνη. Θα έκανε την καμπύλη μετάδοσης να ανεβεί ανεξέλεγκτα ακυρώνοντας όλες τις προσπάθειες που έχουμε κάνει μέχρι τώρα...Πρέπει να δράσουμε βάσει ενός εθνικού σχεδίου το οποίο ωστόσο λαμβάνει υπόψη τις εδαφικές ιδιαιτερότητες».

Ιταλία
Ιταλία
KONTROLAB via Getty Images

Γαλλία - 20.265 νεκροί, 155.383 ασθενείς

Σταθερά εδώ και μέρες στην 4η θέση των χωρών με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων ενώ ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει αυτόν της Ισπανίας μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα αν και η τελευταία δίνει μάχη με την ταχεία εξάλωση του ιού περισσότερο καιρό. Τη Δευτέρα παρατηρήθηκε αύξηση τόσο σε νέους ασθενείς όσο και σε θανάτους αφού αναφέρθηκαν 2.489 και 547. Είναι η δεύτερη χώρα-μετά τις ΗΠΑ-με τον υψηλότερο αριθμό νεκρών σε ημερήσια βάση.

Γερμανία - 4.862 νεκροί, 147.065 ασθενείς

Μείωση στον αριθμό των νεών κρουσμάτων αλλά και νέα μεγάλη αύξηση στον αριθμό των νέων θανάτων καταγράφηκε τη Δευτέρα με 1.323 και 220 αντίστοιχα.

  • Τη ματαίωση του φετινού «Oktoberfest», της παραδοσιακής γιορτής της μπίρας που διοργανώνεται κάθε φθινόπωρο στο Μόναχο, ανακοίνωσαν ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ και ο Δήμαρχος της πόλης Ντίτερ Ράιτερ, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Γαλλία
Γαλλία
Stephane Cardinale - Corbis via Getty Images

Ηνωμένο Βασίλειο - 16.509 νεκροί, 124.743 ασθενείς

Είναι η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων σε ημερήσια βάση μετά τις ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα και τη Δευτέρα ανέφερε ακόμη 4.676 ωστόσο τα τελευταία 24ωρα υποχωρεί ο αριθμός των νέων θανάτων αφού αναφέρθηκαν 449.

  • Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών στην Αγγλία και την Ουαλία ήταν 41% μεγαλύτερος από τους αριθμούς που ανακοίνωνε καθημερινά η κυβέρνηση μέχρι τις 10 Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα και στα οποία περιλαμβάνονται οι θάνατοι στην κοινότητα. Η βρετανική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε πως μέχρι τις 10 Απριλίου κατέγραψε 13.121 θανάτους, σε σύγκριση με τους 9.288 που είχαν ανακοινωθεί στον καθημερινό απολογισμό που ανακοινώνει η κυβέρνηση γι′ αυτούς που πέθαναν σε νοσοκομεία.

Τουρκία - 2.140 νεκροί, 90.980 ασθενείς

Σταθερά πλέον στη πρώτη δεκάδα των χωρών με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων. Τη Δευτέρα κατέγραψε ξανά άνοδο στον αριθμό των νέων ασθενών, αφού αναφέρθηκαν 4.674 ενώ ο αριθμός των νέων θανάτων παρέμεινε στα ίδια επίπεδα των τελευταίων ημερών, δηλαδή 123.

Ιράν - 5.297 νεκροί, 84.802 ασθενείς

Συνεχίζεται η σταθερή μείωση του αριθμού τον αναφερόμενων νέων κρουσμάτων και την Τρίτη αναφέρθηκαν ακόμη λιγότερα και συγκεκριμένα 1.297 και μειωμένος αριθμός νεκρών στους 88.

Διαδηλώσεις κατά των μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας σε πόλη στη Ρωσία.
Διαδηλώσεις κατά των μέτρων για την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας σε πόλη στη Ρωσία.
Olga Smolskaya via Getty Images

Ρωσία - 456 νεκροί, 52.763 ασθενείς

Μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων στα 4.268 τη Δευτέρα ενώ ο αριθμός των νεκρών ήταν στα ίδια επίπεδα των τελευταίων ημερών και αναφέρθηκαν συνολικά 44. Ωστόσο εκτιμάται πως η χώρα διέρχεται φάση έξαρσης της επιδημίας ενώ η αυξητική τάση των κρουσμάτων κυρίως την τελευταία εβδομάδα πιθανότατα θα επηρεάσει και τον αριθμό των νεκρών το επόμενο διάστημα. Σήμερα μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί 5.642 νέα κρούσματα και 51 νεκροί.

Βραζιλία - 2.588 νεκροί, 40.814 ασθενείς

Μαζί με τη Ρωσία είναι οι δύο χώρες που την τελευταία εβδομάδα καταγράφουν σημαντικά άνοδο στον αριθμό των κρουσμάτων γεγονός που τις κατατάσσει στις 10 χώρες με τα περισσότερα κρούσματα διεθνών (πέραν της Κίνας). Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 2.089 νέα κρούσματα και 125 νέοι θάνατοι.

Εκουαδόρ
Εκουαδόρ
JOSE SANCHEZ via Getty Images

Τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο

Ιαπωνία: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό στην Ιαπωνία. Η χώρα δεν βρίσκεται προς το παρόν σε φάση μεγάλης κλίμακας ξεσπασμάτων της επιδημίας στην κοινότητα, επισήμανε ο Τακέσι Κασάι, επικεφαλής του τμήματος του ΠΟΥ που είναι αρμόδιο για την περιφέρεια του δυτικού Ειρηνικού ωστόσο προειδοποίησε πως η όποια άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στους πολίτες για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού πρέπει να είναι σταδιακή, διότι εάν τα μέτρα χαλαρώσουν υπερβολικά γρήγορα, θα υπάρξουν αναζωπυρώσεις της πανδημίας. Ωσότου δημιουργηθεί αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο, η διαδικασία προσαρμογής στην πανδημία αναγκαστικά θα γίνει η νέα ομαλότητα, έκρινε ο Κασάι.

Ισημερινός: Δραματική η κατάσταση στη χώρα καθώς οι αρχές του Ισημερινού ανακοίνωσαν ότι το σύνολο των καταγεγραμμένων κρουσμάτων ξεπέρασε τους 10.000 — πρόκειται για τον τέταρτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στη Λατινική Αμερική — την ώρα που η πανδημία συνεχίζει να πλήττει σκληρά τη χώρα. Η πανδημία έχει συντρίψει τις τελευταίες εβδομάδες τις δυνατότητες των υγειονομικών στη Γουαγιακίλ, την οικονομική πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του Ισημερινού, που μετατράπηκε στο επίκεντρο της πανδημίας. Χιλιάδες πτώματα αφέθηκαν στα σπίτια, για ημέρες, ακόμα και για εβδομάδες σε ορισμένες περιπτώσεις. Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στον Ισημερινό επιβεβαιώθηκε την 29η Φεβρουαρίου. Χρειάστηκαν 24 ημέρες προτού τα κρούσματα να φθάσουν τα 1.000. Κατόπιν τα κρούσματα άρχισαν να διπλασιάζονται χονδρικά κάθε εβδομάδα: πήρε επτά ημέρες για να φθάσουν τα 2.000, κατόπιν άλλες οκτώ ημέρες για να φθάσουν τα 4.000 και άλλες οκτώ ημέρες για να φθάσουν τα 8.000, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Στη χώρα των Άνδεων έχουν καταγραφεί συνολικά 507 θάνατοι από την ασθένεια COVID-19, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό του υπουργείου Υγείας. Αξιωματούχοι πιστεύουν ότι άλλοι τουλάχιστον 826 άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας της μόλυνσής τους από τον κορονοϊό, αλλά στις περιπτώσεις δεν υπήρξε ποτέ επιβεβαίωση. Επιπροσθέτως η κυβέρνηση αντιμετώπισε πολλά προβλήματα στην επιβολή των μέτρων σε διάφορες περιοχές. Φορείς του κορονοϊού βρέθηκαν να κυκλοφορούν στους δρόμους και σε εμπορικά κέντρα. Οι αρχές λένε ότι σχεδιάζουν να διατηρήσουν τα μέτρα σε ισχύ, αλλά καταρτίζουν σχεδιασμούς για την άμβλυνσή τους σε κάποιους τομείς, όπως οι κατασκευές.

Μεξικό
Μεξικό
ASSOCIATED PRESS

Κίνα: Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, καταγράφηκαν 11 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό στην ηπειρωτική Κίναενώ δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος. Από το σύνολο των κρουσμάτων αυτών, τα τέσσερα ήταν εισαγόμενα. Εντοπίστηκαν επίσης 37 περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων του κορονοϊού στην ηπειρωτική Κίνα. Επισήμως, το σύνολο των θανάτων στην ηπειρωτική Κίνα παραμένει αμετάβλητο στους 4.632, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 82.758.

Μεξικό: Η μεξικανική Γερουσία ενέκρινε σχέδιο νόμου για τη χορήγηση αμνηστίας, το οποίο προβλέπει την αποφυλάκιση πολλών μη υπότροπων εγκλείστων, ιδίως όσων έχουν καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα ελάσσονος βαρύτητας, με στόχο ιδίως να αποφευχθεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού στις φυλακές. Ο νόμος, που έχει ήδη εγκριθεί από τη Βουλή, προβλέπει τη χορήγηση αμνηστίας σε φυλακισμένους που καταδικάστηκαν για πρώτη φορά, για ελάσσονα αδικήματα, κατά την τέλεση των οποίων δεν χρησιμοποιήθηκαν πυροβόλα όπλα. Από το μέτρο εξαιρούνται βαρυποινίτες που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα — ανθρωποκτονίες, απαγωγές, εμπορία ανθρώπων.

Σιγκαπούρη: Επεκτείνει κατά τέσσερις εβδομάδες, έως την 1η Ιουνίου, το μερικό lockdown για να περιορίσει την εξάπλωση των μολύνσεων από τον κορονοϊό στην πόλη-κράτος, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Λι Σιέν Λουνγκ. Τα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν το κλείσιμο των περισσότερων χώρων εργασίας και των σχολείων, επρόκειτο αρχικά να ισχύσουν από τις 7 Απριλίου ως τις 4 Μαϊου.