Κορονοϊός: Το Πεκίνο αυξάνει τους περιορισμούς και δίνει μάχη για να μην γίνει Σαγκάη

Τοπικά lockdown, μαζικά τεστ και κλείσιμο χώρων, με μόλις 59 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο.
Carlos Garcia Rawlins via Reuters

Το Πεκίνο έκλεισε ορισμένους δημόσιους χώρους και ενίσχυσε τους ελέγχους σε άλλους την Πέμπτη, καθώς οι περισσότεροι από τους 22 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης υποβάλλονται σε όλο και περισσότερα μαζικά τεστ κορονοϊού με στόχο να αποτραπεί ένα σκληρό lockdown όπως αυτό στη Σαγκάη.

Οι αρχές της κινεζικής πρωτεύουσας διεξήγαγαν τρεις γύρους μαζικών τεστ αυτή την εβδομάδα σε διάφορες περιοχές, σφράγισε μια σειρά από κατοικίες, πολυκατοικίες και γραφεία καθώς και ένα πανεπιστήμιο μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων. Μερικά σχολεία, χώροι διασκέδασης και τουριστικά σημεία έκλεισαν επίσης.

Carlos Garcia Rawlins via Reuters

Σε όλο το Πεκίνο, βρέθηκαν θετικά κρούσματα ανάμεσα στα σχεδόν 20 εκατομμύρια δείγματα που ελήφθησαν στον πρώτο γύρο μαζικών τεστ, αλλά οι αριθμοί παραμένουν μικροί. Η πόλη κατέγραψε την Πέμπτη 50 νέες μολύνσεις, από 34 μια ημέρα νωρίτερα.

Από τις 22 Απριλίου, το Πεκίνο έχει εντοπίσει πάνω από 160 κρούσματα, περισσότερα από τα μισά στην Τσαογιάνγκ, την πιο πυκνοκατοικημένη συνοικία της πόλης που είναι γνωστή για τη νυχτερινή ζωή, τα εμπορικά κέντρα και τις πρεσβείες της.

Το Ντόνγκτσενγκ και το Σίτσενγκ, δύο συνοικίες στον πυρήνα του κέντρου του Πεκίνου, ανακοίνωσαν ότι όλοι οι κινηματογράφοι τους έχουν κλείσει.

Στο βόρειο τμήμα του Πεκίνου, η Γιαντσίνγκ - μια μικρή συνοικία με πληθυσμό 350.000 κατοίκων - είπε ότι θα αρχίσει να κάνει τεστ σε όσους ζουν και εργάζονται στην περιοχή, παρόλο που δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των περιοχών που έχουν διαταχθεί να πραγματοποιήσουν μαζικά τεστ αυτή την εβδομάδα.

Thomas Suen via Reuters

Το Πίνγκου, μια περιοχή στα βορειοανατολικά του Πεκίνου, είπε επίσης ότι θα κάνει τεστ στον πληθυσμό των 457.000 κατοίκων της την Πέμπτη και το Σάββατο.

Όταν ξεκίνησε το νέο ξέσπασμα του ιού στη Σαγκάη, οι νέες μολύνσεις ήταν κάτω από 100 την ημέρα (1-10 Μαρτίου) πριν διπλασιαστούν και στη συνέχεια εκτοξευθούν σε περισσότερα από 700 έως τις 20 Μαρτίου.

Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, η Σαγκάη κατέγραψε χιλιάδες νέες μολύνσεις, επιφέροντας lockdown σε όλη την πόλη και ανατρέποντας τις ζωές των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της.

Μέχρι στιγμής, το Πεκίνο έχει επιτρέψει σε μεγάλο βαθμό στους κατοίκους του να πηγαίνουν στη δουλειά ακόμη και όταν υποβάλλονται σε εξετάσεις, εκτός εάν εντοπιστούν κρούσματα και επιβληθούν τοπικά lockdown.

Την ίδια ώρα, οι αρχές στη Σαγκάη, την οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας, η οποία παραμένει σε lockdown από τις αρχές του μήνα, ανακοίνωσαν σήμερα 47 θάνατους εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Η ανατολική κινεζική μητρόπολη, αντιμέτωπη με τη σοβαρότερη έξαρση της πανδημίας από την εκδήλωσή της στη χώρα πριν από δύο χρόνια και πλέον, ανακοίνωσε επίσης πάνω από 10.000 κρούσματα, 1.292 με συμπτώματα και 9.330 ασυμπτωματικά.

Carlos Garcia Rawlins via Reuters

Συνολικά στην ηπειρωτική χώρα (εξαιρουμένων του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο) επιβεβαιώθηκαν 11.367 μολύνσεις, εκ των οποίων 1.503 με συμπτώματα, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας, όπως ονομάζεται το υπουργείο Υγείας της Κίνας.

Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στο γιγαντιαίο ασιατικό κράτος πλησιάζει πλέον τους 5.000 νεκρούς (έχει φθάσει τους 4.923) επί συνόλου 428.075 καταγεγραμμένων μολύνσεων. Θεωρείται γενικά πολύ υποτιμημένος από πολλούς ειδικούς.

(με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ)

Δημοφιλή