«Κρατήστε τις συγγνώμες σας»: «Πόλεμος» της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ με τον «Χάρι Πότερ» και την «Ερμιόνη»

Η συγγραφέας του «Χάρι Πότερ» «αντεπιτέθηκε» στον Ντάνιελ Ράντκλιφ και την Έμα Γουάτσον.
Dave Hogan via Getty Images

Να «κρατήσουν τις συγγνώμες τους» έγραψε, απευθυνόμενη εμμέσως πλην σαφώς στον Ντάνιελ Ράντκλιφ και την Έμα Γουάτσον, ηθοποιούς που έγιναν διάσημοι από τις κινηματογραφικές μεταφορές των βιβλίων της, η συγγραφέας του «Χάρι Πότερ», Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, στον ευρύτερο πλαίσιο της αντιπαράθεσης σχετικά με τοποθετήσεις της συγγραφέα για τα δικαιώματα των τρανς.

Η Ρόουλινγκ, που κάποτε είχε στενές σχέσεις με τον Ράντκλιφ και τη Γούατσον, αποδοκίμασε τους δύο ηθοποιούς, στον απόηχο αμφιλεγόμενου νόμου της Σκωτίας για την προστασία μειονοτικών ομάδων από τα εγκλήματα μίσους.

Η «κόντρα» της συγγραφέα με σταρ των ταινιών και μερίδα του κοινού της άρχισε το 2020, όταν άρχισε να γράφει σχόλια για τους τρανς που θεωρούνταν αμφιλεγόμενα. Ως αποτέλεσμα, οι σχέσεις της με τα μέλη του καστ ψυχράνθηκαν.

Ο Ράντκλιφ, που είχε ενσαρκώσει τον Χάρι Πότερ, έγραψε ένα δοκίμιο για το The Trevor Project για να εκφράσει στήριξη στην κοινότητα των τρανς, και ζήτησε συγγνώμη για τον «πόνο» που προκάλεσαν τα σχόλια της Ρόουλινγκ στους φαν του Χάρι Πότερ. Η Γουάτσον, από πλευράς της, έγραψε «θέλω οι τρανς followers μου να ξέρουν πως εγώ και πολλοί άλλοι στον κόσμο σας βλέπουμε, σας σεβόμαστε και σας αγαπάμε για αυτό που είστε», ενώ θεωρήθηκε πως είχε αφήσει «καρφί» κατά της Ρόουλινγκ στα Baftas το 2022.

Η Ρόουλινγκ, μετά τη δημοσίευση αναφοράς για τις περιπτώσεις παιδιών που ζητούν υπηρεσίες σχετικά με το φύλο, κάλεσε «διάσημους που τα βρήκαν με ένα κίνημα που σκοπεύει να διαβρώσει δικαιώματα των γυναικών που έχουν κερδηθεί με κόπο» να «κρατήσουν τις συγγνώμες τους» για τα άτομα που υποφέρουν λόγω της παύσης ή αντιστροφής της φυλομετάβασης και «ευάλωτες γυναίκες που εξαρτώνται από χώρους μόνο για ένα φύλο».

Ο προαναφερθείς νόμος της Σκωτίας στοχεύει το αποκαλούμενο «misgendering» σε βάρος τρανς ατόμων. Η Ρόουλινγκ έχει γράψει επανειλημμένα online πως οι τρανς γυναίκες δεν είναι γυναίκες και έχει τονίσει πως θα συνεχίζει να χαρακτηρίζει «έναν άνδρα ως άνδρα», παρά τον νόμο αυτό, υποστηρίζοντας πως οι συγκεκριμένες προτάσεις και σχέδια απειλούν την ασφάλεια των γυναικών.

Η αστυνομία έχει πει πως τα σχόλια της Ρόουλινγκ για τον νέο νόμο δεν θεωρούνται αδίκημα και ότι δεν θα υπάρξουν ενέργειες σε βάρος της.

Με πληροφορίες από Independent

Δημοφιλή