ΔΙΕΘΝΕΣ
06/07/2020 10:52 EEST

Κρούσμα βουβωνικής πανώλης στην Εσώτερη Μογγολία της Κίνας

Κινητοποίηση των αρχών.

Barcroft Media via Getty Images
Φωτογραφία αρχείου

Οι αρχές της Αυτόνομης Περιοχής της Εσώτερης Μογγολίας στην Κίνα ανέφεραν ένα ύποπτο κρούσμα βουβωνικής πανώλης, όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Όπως ανακοινώθηκε, νοσοκομείο ανέφερε το κρούσμα- έναν βοσκό του Μπαγιανούρ- το Σάββατο. Οι τοπικές αρχές είναι σε συναγερμό τρίτου επιπέδου για αποτροπή και έλεγχο της εξάπλωσης της ασθένειας που θα διαρκέσει ως το τέλος του 2020, ενώ ζητήθηκε από το κοινό να λάβει μέτρα αυτοπροστασίας, αποφεύγοντας το κυνήγι και την κατανάλωση ζώων που μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο.

Όπως ανέφερε το BBC, επικαλούμενο αναφορές των τοπικών αρχών, ο ασθενής, ο οποίος επιβεβαιώθηκε ως κρούσμα, είναι σε καραντίνα και σε σταθερή κατάσταση. Η βουβωνική πανώλη, που προκαλείται από βακτηριακή μόλυνση, μπορεί να προκαλέσει θάνατο, αλλά αντιμετωπίζεται με κοινά αντιβιοτικά. Δεν έχει γίνει γνωστό πώς μπορεί να μολύνθηκε.

Κρούσματα βουβωνικής πανώλης αναφέρονται κατά καιρούς ανά τον κόσμο. Στη Μαδαγασκάρη το αναφέρθηκαν πάνω από από 300 περιπτώσεις κατά τη διάρκεια ξεσπάσματος το 2017. Τον Μάιο πέθαναν στη Μογγολία δύο άτομα, που είχαν κολλήσει μετά την κατανάλωση ωμού κρέατος μαρμότας.

Η ασθένεια, γνωστή και ως «Μαύρος Θάνατος» είχε προκαλέσει 50 εκατομμύρια θανάτους σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική κατά τον 14ο αιώνα, ωστόσο πλέον μπορεί να αντιμετωπιστεί.