ΔΙΕΘΝΕΣ
06/07/2020 08:33 EEST | Updated 06/07/2020 08:39 EEST

Αεροπορική επιδρομή εναντίον βάσης με τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη

«Άγνωστα» αεροσκάφη χτύπησαν την αλ Ουατίγια.

Anadolu Agency via Getty Images
Φωτογραφία αρχείου

Πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή μια αεροπορική βάση που πρόσφατα κατελήφθη από τις δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης με βοήθεια από την Τουρκία, ανέφεραν στο Reuters στρατιωτική πηγή από τις δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης και κάτοικος της περιοχής.

Τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν από «άγνωστα αεροσκάφη», ανέφερε η πηγή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ της ανατολικής Λιβύης.

Κάτοικος της κοντινής πόλης Ζιντάν είπε ότι ακούστηκαν εκρήξεις από την κατεύθυνση της βάσης.

Η ανάκτηση της Ουατίγια τον Μάιο από την κυβέρνηση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA) στην Τρίπολη σηματοδότησε την έναρξη μιας ξαφνικής κατάρρευσης της 14μηνης επιχείρησης του LNA για κατάληψη της πρωτεύουσας και της υποχώρησής του κατά μήκος της ακτής στο νέο μέτωπο.

Η τουρκική υποστήριξη ήταν ζωτικής σημασίας για τον GNA στην απόκρουση της επίθεσης του LNA με προηγμένες αεράμυνες και πλήγματα από drones που στόχευσαν τις γραμμές ανεφοδιασμού του Χαφτάρ και συγκεντρώσεις στρατευμάτων.

Τουρκική πηγή ανέφερε τον προηγούμενο μήνα πως η Τουρκία ήταν σε συνομιλίες με τη GNA για τη δημιουργία δύο βάσεων στη Λιβύη, μία εκ των οποίων στην Ουατίγια, τη σημαντικότερη αεροπορική βάση στη δυτική Λιβύη.

 

 

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ήταν στην Τρίπολη για συνομιλίες με τη GNA την Παρασκευή και το Σάββατο και ο Ακάρ δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι ήταν απαραίτητο για να βοηθήσει, ανέφερε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Ο LNA υποστηρίζεται από τα ΗΑΕ, τη Ρωσία και την Αίγυπτο. Κατά την προέλασή του προς την Τρίπολη πέρυσι, υποστηρίχθηκε από αεροπορικά πλήγματα της Αιγύπτου και των ΗΑΕ.

Τον προηγούμενο μήνα οι ΗΠΑ ανέφεραν πως η Ρωσία είχε στείλει τουλάχιστον 14 MiG-29 και Su-24 σε βάση του LNA μέσω Συρίας, όπου αφαιρέθηκαν τα ρωσικά τους διακριτικά.

Η τουρκική εμπλοκή στη Λιβύη έχει επίσης εξοργίσει την Ελλάδα και τη Γαλλία, και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν προειδοποίησε για νέες κυρώσεις στην Άγκυρα. GNA και LNA κινητοποιούν τώρα δυνάμεις στο νέο μέτωπο μεταξύ των πόλεων της Μισράτα και της Σύρτης. Η Αίγυπτος προειδοποίησε πως οποιαδήποτε τουρκική προσπάθεια για την κατάληψη της Σύρτης, την οποία ο LNA κατέλαβε τον Ιανουάριο, θα επέφερε απευθείας επέμβαση του στρατού της.

Η LNA κατήγγειλε την Κυριακή τις αεροπορικές επιδρομές που διεξήχθησαν κατ’ αυτήν από «ξένα» μαχητικά εναντίον της βάσης. Σημειώνεται πως μετά την κατάληψη της βάσης Αλ Ουατίγια, οι δυνάμεις του Χαφτάρ κατηγορούν την ΚΕΕ ότι την παρέδωσε στην Τουρκία.

«Ο βομβαρδισμός το βράδυ στη βάση Αλ Ουατίγια διεξήχθη από άνανδρη ξένη αεροπορία που υποστηρίζει τον εγκληματία πολέμου (σ.σ. τον Χάφταρ) σε μια απελπισμένη προσπάθεια να καταγάγει ηθική νίκη», είπε ο υφυπουργός Άμυνας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, Σάλαχ αλ Νάμρους.

Δεν κατονόμασε τη ξένη χώρα στην οποία ανήκαν τα αεροσκάφη, πάντως διεμήνυσε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ότι θα υπάρξουν «αποτρεπτικά αντίποινα, στον σωστό τόπο και την πιο κατάλληλη ώρα».

Κατά μέσα ενημέρωσης φίλα προσκείμενα στον Χάφταρ, τα οποία επικαλέστηκαν στρατιωτικές πηγές, οι επιδρομές έγιναν από «άγνωστα» αεροσκάφη με στόχο τουρκικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας εγκατεστημένο στη βάση Αλ Ουατίγια.

Υπήρξαν θύματα μεταξύ των Τούρκων στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στην βάση, κατά τις ίδιες πηγές, που δεν έγιναν πιο συγκεκριμένες.

Στην Τουρκία, ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαίωσε τον βομβαρδισμό, χωρίς όμως να επιβεβαιώσει πως υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες. Υπέστη ζημιά στρατιωτικό υλικό, κατ’ αυτόν.

(με πληροφορίες από Reuters, Anadolu, AFP, Xinhua, ΑΠΕ-ΜΠΕ)