Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με τη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ωστόσο υποστήριξε ότι δεν έχουν λάβει χώρα σοβαρές προτάσεις.
Eduardo Munoz via Reuters

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε την Τρίτη ότι η Μόσχα ήταν ανοιχτή σε συνομιλίες με τη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, μα δεν είχε λάβει ακόμα κάποια σοβαρή πρόταση για διαπραγμάτευση.

Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση ο Λαβρόφ είπε πως η Ρωσία ήταν πρόθυμη για επαφές με τις ΗΠΑ ή με την Τουρκία για τρόπους τερματισμού του πολέμου, που βρίσκεται πλέον στον όγδοο μήνα του. Η έμφασή του στη δεκτικότητα της Ρωσία για συνομιλίες έρχεται μετά από μια σειρά από ήττες από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, που φαίνονται να έχουν γυρίσει το momentum της σύγκρουσης υπέρ της Ουκρανίας.

Ο Λαβρόφ είπε πως αξιωματούχοι, περιλαμβανομένου του εκπροσώπου εθνικής ασφαλείας, Τζον Κίρμπι, είχαν πει ότι οι ΗΠΑ ήταν ανοιχτές σε συνομιλίες, μα η Ρωσία είχε αρνηθεί. «Αυτό είναι ψέμα» είπε ο Λαβρόφ. «Δεν έχουμε δεχτεί σοβαρές προτάσεις για επαφές».

Επίσης, είπε πως η Ρωσία δεν θα απέρριπτε συνάντηση μεταξύ του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του προέδρου Τζο Μπάιντεν των ΗΠΑ σε σύνοδο της G20 στην Ινδονησία στα μέσα του Νοεμβρίου, και θα εξέταζε την πρόταση αν λάμβανε μια τέτοια. «Έχουμε πει επανειλημμένα ότι δεν αρνιόμαστε ποτέ συναντήσεις. Αν υπάρξει πρόταση, τότε θα την εξετάσουμε».

Σχολιάζοντας την πιθανότητα η Τουρκία να διοργανώσει συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, ο Λαβρόφ είπε πως η Μόσχα θα ήταν πρόθυμη να ακούσει προτάσεις μα δεν μπορούσε να πει εκ των προτέρων αν θα οδηγούσαν σε αποτελέσματα. Όπως είπε, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν θα είχε ευκαιρία να υποβάλει προτάσεις στον Πούτιν στο Καζακστάν αυτή την εβδομάδα.

Στο μεταξύ, την Τρίτη το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είπε πως η Ρωσία δεν είχε ακόμα λάβει πρόταση από την Τουρκία για διοργάνωση ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και Δύσης, αν και η εκπρόσωπός του, Μαρία Ζαχάροβα, πρόσθεσε πως η κατάσταση μεταβαλλόταν «δυναμικά».

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή