Λεονάρντο Ντα Βίντσι: 12 εκθέσεις στη Βρετανία για τη μεγάλη επέτειο

Οι εκθέσεις με ελεύθερη είσοδο θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο των εθνικών εκδηλώσεων που οργανώνει το Royal Collection Trust
ilbusca via Getty Images

Εκθέσεις με έργα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι διοργανώνονται ταυτόχρονα σε 12 γκαλερί της Βρετανίας για την 500ή επέτειο από τον θάνατό του το 1519.

Οι εκθέσεις με ελεύθερη είσοδο θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο των εθνικών εκδηλώσεων που οργανώνει το Royal Collection Trust.

Σε 12 ταυτόχρονες εκθέσεις θα παρουσιαστούν 144 έργα του μεγαλύτερου Δασκάλου της Αναγέννησης -θησαυροί της Royal Collection- δίνοντας τη δυνατότητα στο ευρύτερο δυνατόν κοινό στη Βρετανία να δει το έργο της μοναδικής ιδιοφυΐας της Αναγέννησης.

Η Βασιλική Συλλογή διατηρεί την πλέον εξαίρετη συλλογή έργων του ντα Βίντσι, περισσότερα από 550, τα οποία συγκεντρώθηκαν μετά τον θάνατο του. Τα έργα αυτά είχε αποκτήσει ο βασιλιάς Κάρολος Β′ γύρω στο 1670.

Δώδεκα έργα επιλέχθηκαν για να αντικατοπτρίσουν το εύρος των ενδιαφερόντων του Λεονάρντο -ζωγραφική, γλυπτική, αρχιτεκτονική, μουσική, ανατομία, μηχανική, χαρτογραφία, γεωλογία και φυτολογία.

Αυτά θα εκτίθενται από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 6 Μαΐου 2019 στην είσοδο 12 μουσείων στο Μπέλφαστ (Ulster Museum), στο Μπέρμιγχαμ (Birmingham Museum & Art Gallery), στο Μπρίστολ (Bristol Museum & Art Gallery), στο Κάρντιφ (National Museum Cardiff), στη Γλασκόβη (Kelvingrove Art Gallery and Museum), στο Λιντς (Leeds Art Gallery), στο Λίβερπουλ (Walker Art Gallery), στο Μάντσεστερ (Manchester Art Gallery), στο Σέφιλντ (Millennium Gallery), στο Σάουθαμπτον (Southampton City Art Gallery) και στο Σάντερλαντ (Sunderland Museums & Winter Gardens).

Αργότερα, από τις 24 Μαΐου έως 13 Οκτωβρίου 2019, περισσότερα από 200 έργα του καλλιτέχνη θα εκτίθενται στην Queen’s Gallery στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο.

DEA PICTURE LIBRARY via Getty Images

Μια ακόμη έκθεση θα διοργανωθεί από τις 22 Νοεμβρίου 2019 έως τις 15 Μαΐου 2020, με 80 έργα του Ντα Βίντσι στην Queen’s Gallery, στα Ανάκτορα του Χόλιρουντ στο Εδιμβούργο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)