ΚΟΙΝΩΝΙΑ
14/06/2019 11:53 EEST

Ληστεία ΑΧΕΠΑ: Η Αντιτρομοκρατική ανοίγει τη βεντάλια των ερευνών

Τι αναφέρουν στη HuffPost Greece στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Eurokinissi

Νέος κύκλος ερευνών έχει ανοίξει από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ύστερα από τις τρεις συλλήψεις για τη ληστεία στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη.

Η Αστυνομία θεωρεί ότι η υπόθεση δεν έχει κλείσει, καθώς στο μικροσκόπιο έχουν μπει οι κινήσεις που έκαναν, πριν την ληστεία της περασμένης Τετάρτης, ο 35χρονος Κ.Σ. και ο 41χρονος Γ.Δ. στην Αττική. Το κατά πόσο δηλαδή οι δύο άντρες ενέχονται και σε άλλες ενέργειες, οι οποίες είχαν μείνει στο παρελθόν στο «σκοτάδι».

Τα ευρήματα της Αντιτρομοκρατικής στα σπίτια των συλληφθέντων γεννούν ερωτήματα και έχουν μπει στο μικροσκόπιο. Το γεγονός ότι βρέθηκε αλεξίσφαιρο γιλέκο και μπουφάν με την ένδειξη «Αστυνομία» κάνει τους αστυνομικούς να μη μπορούν να αποκλείσουν ότι οι δύο ληστές μπορεί να ετοίμαζαν κάποια ενέργεια στην Αθήνα. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι στην ενέργεια αυτή οι δράστες θα ήταν μεταμφιεσμένοι ως αστυνομικοί. Παράλληλα, στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών εξετάζονται οι υπολογιστές τους και τα στικάκια, προκειμένου να βρεθούν στοιχεία, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εξιχνίαση ληστειών που δεν εξιχνιάστηκαν, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν ως στόχο την ενίσχυση του επαναστατικού ταμείου.

Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν στη HuffPost Greece ότι «οι έρευνες με επίκεντρο τη ληστεία στο ΑΧΕΠΑ και τους δύο βασικούς συλληφθέντες συνεχίζονται. Υπάρχει η εκτίμηση ότι θα προκύψουν σημαντικά αποτελέσματα».

Ποιος είναι ο 35χρονος Κ.Σ.

Ο Κ. Σ., το όχι και τόσο μακρινό 2016 είχε εντοπιστεί ξανά από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. -που του πέρασαν χειροπέδες- μαζί με ένα ακόμη φερόμενο ως μέλος των «ληστών με τα μαύρα» στη Σπάρτη.

Μία ομάδα στην οποία φερόταν να ανήκει ο 41χρονος Γ.Δ., δεύτερος συλληφθείς για τη ληστεία στο ΑΧΕΠΑ, και που σύμφωνα με έμπειρους αξιωματικούς της Ασφάλειας κινούνταν στις παρυφές του αντιεξουσιαστικού χώρου. Ποιοι όμως είναι οι «ληστές με τα μαύρα» που για σχεδόν 17 χρόνια απασχόλησαν τις Αρχές, κάνοντας το 2009 τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να τους επικηρύξει έναντι 600.000 ευρώ;

Η συμμορία, από τον Νοέμβριο του 2002 μέχρι τον Ιανουάριο του 2006, κατηγορείται ότι διέπραξε επτά ληστείες τραπεζών στην Αθήνα, με συνολική λεία της τάξεως των 700.000 ευρώ, καθώς επίσης και για πέντε απόπειρες ανθρωποκτονίας. Πήρε το προσωνύμιο της από το γεγονός ότι όλα τα μέλη της φορούσαν μαύρα ρούχα και κουκούλες, ενώ σε όλες τις ληστείες υπήρχε ένας χρονομέτρης: μέθοδος που αντέγραφε σενάριο αμερικανικής ταινίας δράσης.

Ο πρώτος κύκλος της δράσης της έλαβε τέλος στις 16 Ιανουαρίου 2016, όταν μετά από ένοπλη ληστεία σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Σόλωνος στο κέντρο της Αθήνας τραυματίζεται από αστυνομικά πυρά και συλλαμβάνεται ο 41χρονος σήμερα Γ.Δ. και καταδικάζεται σε ποινή κάθειρξης 25 ετών. Ο ίδιος ισχυρίζεται στο δικαστήριο πως συμμετείχε στην ένοπλη ληστεία επειδή «ήταν η αντιπροσωπευτική λύση για τα ιδεολογικά και υπαρξιακά μου προβλήματα. Ήταν η απάντηση στο ερώτημα πώς πορεύεται ένας αναρχικός».