ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
30/04/2020 11:37 EEST | Updated 30/04/2020 13:06 EEST

Μητσοτάκης: Πλήρης προστασία της πρώτης κατοικίας έως τα τέλη Ιουλίου

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη Βουλή τα οικονομικά μέτρα της πανδημίας.

Eurokinissi
Νέα κανονικότητα και στη Βουλή, με κουβούκλιο από πλέξιγκλας στη θέση του ομιλητή.

Σε μία αίθουσα με ελάχιστους παρόντες και σε απόσταση μεταξύ τους ως ένα από τα μέτρα προφύλαξης και ένα μεγάλο κουβούκλιο από πλέξιγκλας στην θέση του ομιλητή, ξεκίνησε την Πέμπτη στη Βουλή η συζήτηση για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του κυβερνητικού σχεδίου για την ανάκαμψη της χώρας και τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την τρίμηνη παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας έως τα τέλη Ιουλίου.

Παρακολουθήστε ζωντανά την μάχη των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή

Στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε όλα τα νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων. Συγκεκριμένα:

-Τρίμηνη παράταση, δηλαδή έως τέλος Ιουλίου, για την προστασία της πρώτης κατοικίας

-Όσο συνεχίζεται η υγειονομική κρίση θα συνεχιστεί η ενίσχυση όσων παραμένουν σε αναστολή της εργασιακής τους απασχόλησης ενώ θα στηριχθούν και οι άνεργοι

-Όσοι επιστρέφουν στις δουλειές τους με μειωμένες αποδοχές λόγω των περιορισμών, θα τύχουν στήριξης από την Πολιτεία

-Θα υπάρξει νέο πρόγραμμα στήριξης δανειοληπτών στο οποίο θα προβλέπεται και επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών. Στόχος να μη δημιουργηθεί νέα γενιά «κόκκινων» δανείων

-Νέα δέσμη μέτρων ανακούφισης για επιχειρήσεις που είδαν τους τζίρους τους να μειώνονται λόγω του κορονοϊού

-Σχέδιο εξπρές για την στήριξη του τουρισμού

Τα νέα μέτρα, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, θα βοηθήσουν την προσπάθεια για ανάταξη καθώς εκτίμησε ότι οι συνέπειες του κορονοϊού θα είναι δραματικές και πολυεπίπεδες.

Eurokinissi

Στην αρχή της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, αμέσως μόλις εμφανίστηκε η απειλή της πανδημίας, τονίζοντας ότι μέλημα ήταν η προστασία της δημόσιας υγείας. «Δαπανήσαμε συνειδητά πολλούς πόρους για να προστατέψουμε την υγεία των Ελλήνων», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ εξήγησε ότι η στόχευση ήταν διπλή: η ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών και η στήριξη ρευστότητας των επιχειρήσεων, με βασικό μέλημα την προστασία της απασχόλησης.

Παράλληλα όμως ο Πρωθυπουργός άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, την οποία κατηγόρησε ότι ζητούσε να δαπανηθούν δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς να καταθέσει ξεκάθαρο σχέδιο. «Η αντιπολίτευση λέει ξοδέψτε, χωρίς να λέει πότε και για ποιους. Το λεφτόδεντρο μαράθηκε το 2015».

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού.