ΔΙΕΘΝΕΣ
12/12/2019 21:58 EET

Λιβύη: Επίθεση στην «καρδιά» της Τρίπολης διέταξε ο Χαλίφα Χαφτάρ

Μίλησε για την «τελική μάχη» για την πρωτεύουσα της χώρας.

Esam Al-Fetori / Reuters

O Λίβυος στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ κάλεσε τις δυνάμεις του να προελάσουν προς το κέντρο της Τρίπολης την Πέμπτη, σε αυτό που, όπως είπε, θα είναι η «τελική μάχη» για την πρωτεύουσα της χώρας.

Ο Χαφτάρ, που ηγείται του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), ο οποίος εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, εξαπέλυσε επίθεση στις αρχές του Απριλίου για την κατάληψη της Τρίπολης, η οποία όμως ανακόπηκε στα περίχωρα της πόλης.

«Σήμερα ανακοινώνουμε την αποφασιστική μάχη και την προέλαση προς την καρδιά της πρωτεύουσας για να την απελευθερώσουμε...προελάστε τώρα, ήρωές μας» είπε ο Χαφτάρ σε ομιλία του που μεταδόθηκε στο Al Arabiya TV.

Οι δυνάμεις του έχουν και άλλες φορές προβεί σε ανακοινώσεις περί επιθέσεων ή αποφασιστικών στρατιωτικών ενεργειών, που δεν ακολουθήθηκαν από σημαντικές αλλαγές στα θέατρα επιχειρήσεων.

Ο Χαφτάρ υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και, τελευταία, Ρώσους μισθοφόρους, σύμφωνα με διπλωμάτες και αξιωματούχους της Τρίπολης- ωστόσο ο LNA αρνείται πως έχει υποστήριξη από το εξωτερικό.

Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης, που εδρεύει στην Τρίπολη, είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ και υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από την Τουρκία, με την οποία έχει υπογράψει μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Το μνημόνιο αυτό δεν αναγνωρίζεται από την Ελλάδα, η οποία τονίζει πως πρόκειται για μια συμφωνία που παραβιάζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα.

(με πληροφορίες από Reuters)