Λογαριάζοντας την ύλη και το χρώμα ενός ήχου: Το ΕΚΠΑ θυμάται την μεγάλη εικαστικό Οπυ Ζούνη

Την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023 στις 11:00-13:00, στο Αμφιθέατρο Δρακοπούλου στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου.
Η σπουδαία εικαστική δημιουργός, Οπυ Ζούνη
Η σπουδαία εικαστική δημιουργός, Οπυ Ζούνη
Eurokinissi

«Οπυ Ζούνη: Λογαριάζοντας την ύλη και το χρώμα ενός ήχου», είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνει το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών προς τιμήν της σπουδαίας ελληνίδας εικαστικού.

Την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023 στις 11:00-13:00, στο Αμφιθέατρο Δρακοπούλου στο κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου (Πανεπιστημίου 30), καθηγητές του ΕΚΠΑ αλλά και του ΑΠΘ θα μιλήσουν για την μεγάλη ελληνίδα δημιουργό με την δουλειά της να έχει παρουσιαστεί σε 70 ατομικές εκθέσεις, από τις οποίες οι 19 στο εξωτερικό, σε μουσεία, πολιτιστικά κέντρα και γκαλερί. Επίσης, είχε λάβει μέρος σε πάνω από 450 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εργο της Οπυς Ζούνη που παρουσιάστηκε σε έκθεσή της στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης το 2006.
Εργο της Οπυς Ζούνη που παρουσιάστηκε σε έκθεσή της στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης το 2006.
Eurokinissi

Ποια ήταν η Οπυ Ζούνη

Η Όπυ Ζούνη (Κάιρο 1941 - Αθήνα 2008) υπήρξε εικαστικός καλλιτέχνης με 45 χρόνια συνεχούς δημιουργικής πορείας στον ελληνικό και διεθνή χώρο. Η καλλιτέχνης αξιοποίησε περίτεχνα στο έργο της την πλούσια καλλιτεχνική παιδεία που αποκόμισε από τη μελέτη του αρχαίου αιγυπτιακού και ελληνικού κλασσικού πολιτισμού, καθώς και της σύγχρονης τέχνης. Η Όπυ Ζούνη αναζητούσε πάντοτε νέους εικαστικούς δρόμους γι’ αυτό και το έργο της δεν περιορίζεται στο πλαίσιο της γεωμετρικής αφαίρεσης.

Την εκδήλωση συντονίζει η Ευαγγελία Διαμαντοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης του ΕΜΜΕ στο ΕΚΠΑ, με ομιλητές τους Μανώλη Μαυρομμάτη, Ομότιμο Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης στο ΑΠΘ, Δημήτρη Παυλόπουλο, Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο ΕΚΠΑ, Μαίρη Μιχαηλίδου, Επίτιμη Γενική Διευθύντρια Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Πέτρο Ζούνη, μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος ΕΜΜΕ. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της Καθηγήτριας του ΕΜΜΕ Εύας Στεφανή και των συνεργατών της, Δρ. Βίβιαν Παπαγεωργίου και Σίλα Μιχάλακα, για την Όπυ Ζούνη. Την εκδήλωση χαιρετίζουν η Πρόεδρος του ΕΜΜΕ, Καθηγήτρια Έλλη Φιλοκύπρου, και η Διευθύντρια του Τομέα Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Επικοινωνιακών Εφαρμογών και Τεχνολογίας του ΕΜΜΕ, Καθηγήτρια Μυρτώ Ρήγου.

Εργο της Οπυς Ζούνη που παρουσιάστηκε σε έκθεση της ζωγράφου στο Ιδρυμα Μπελλώνια στα Φηρά Σαντορίνης το 2006
Εργο της Οπυς Ζούνη που παρουσιάστηκε σε έκθεση της ζωγράφου στο Ιδρυμα Μπελλώνια στα Φηρά Σαντορίνης το 2006
Eurokinissi

Info:

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά (live) και από το κανάλι του YouTube του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (https://youtube.com/live/iV7yLpjD0SM) καθώς και από την πλατφόρμα OpenDelos του Πανεπιστημίου (live.uoa.gr).

Δημοφιλή