Λογοκρισία στη Ρωσία: Έκοψαν τις gay ερωτικές σκηνές της ταινίας Rocketman

H ταινία για τη ζωή του Έλτον Τζον.

Η ρωσική νομοθεσία απαγορεύει τις ερωτικές σκηνές μεταξύ ομοφυλοφίλων. Συνεπώς, η ταινία Rocketman, αφιερωμένη στη ζωή του διάσημου Βρετανού τραγουδιστή και συνθέτη, Έλτον Τζον, υπέστη ορισμένες τροποποιήσεις, κάνοντας λόγο για «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα». Ο διάσημος τραγουδιστής πήρε θέση για το περιστατικό.

Ο Βρετανός τραγουδιστής και οι συντελεστές του Rocketman εξέδωσαν μια δήλωση που ανέφερε ότι καταδικάζουν τη λογοκρισία. Ο Έλτον Τζον έχει αναφερθεί και προηγουμένως κατά των ρωσικών νόμων που απαγορεύουν την «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα». Σε μια δήλωση στη σελίδα του στο Twitter περιέγραψε τη λογοκρισία του Rocketman ως «θλιβερή αντανάκλαση του διχασμένου κόσμου που ζούμε και πως αρνιόμαστε να σεβαστούμε την αγάπη μεταξύ δύο ανθρώπων».

«Πιστεύουμε στην οικοδόμηση γεφυρών και ανοιχτού διαλόγου και θα συνεχίσουμε να προωθούμε την άρση των εμποδίων μέχρι όλοι οι άνθρωποι να είναι ίσοι σε όλο τον κόσμο», ανέφερε η δήλωση.

Όπως έγραψε στην σελίδα του στο Facebook ο Ρώσος κριτικός κινηματογράφου Αντόν Ντόλιν, από την ταινία έκοψαν όλες τις σκηνές που έχουν φιλιά μεταξύ ανδρών και σκηνές ιδιαίτερης εγγύτητας μεταξύ τους, όπως και οι σκηνές που έχουν χρήση ναρκωτικών. Συνολικά εκτιμάται πως έχουν κοπεί τουλάχιστον πέντε λεπτά από την ταινία.

Ήδη, Ρώσοι γκέι ακτιβιστές ζητούν τόσο την επιστροφή των «χαμένων» πλάνων, όσο και την αναθεώρηση του συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου που αγγίζει τα όρια της λογοκρισίας.

Το Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας ανέφερε πως ουδεμία σχέση έχει με τη συγκεκριμένη ενέργεια.

Το 2013, ψηφίστηκε η νομοθεσία που απαγόρευε την «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα», φοβούμενοι τέτοιου είδους κινηματογραφικές σκηνές μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλικότητα των ανηλίκων.

«Ξαφνικά, μια μέρα ξυπνήσαμε στη Σαουδική Αραβία«, έγραψε στο Facebook ο κριτικός κινηματογράφου, Άντον Ντόλιν, σχολιάζοντας το περιστατικό.

Ο Πούτιν κάλεσε τον διάσημο μουσικό και δεσμεύτηκε να συναντηθούν για να λυθεί το θέμα, πράγμα που δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής.

Πηγή: ΑP