Μαζικές διαδηλώσεις σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο κατά των βομβαρδισμών στη Γάζα (Εικόνες)

Η μεγαλούπολη με την μεγαλύτερη εβραική κοινότητα στον κόσμο εκτός Ισραήλ συγκλονίζεται από διαδηλώσεις και των δύο πλευρών.
via Associated Press

Πληθαίνουν σε όλο τον κόσμο οι φωνές υπέρ των Παλαστινίων αμάχων, καθώς χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν χθες στους δρόμους του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη, κατά των βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Μπρούκλιν, η μεγαλύτερη συνοικία της Νέας Υόρκης, όπου ζουν 1,6 ως 2 εκατομμύρια εβραίοι και εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι, συγκλονίζεται εδώ και τρεις εβδομάδες από διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και ολονυχτίες υπέρ των Παλαιστινίων ή υπέρ του Ισραήλ.

Μαζική καθιστική διαμαρτυρία κατά του πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα διοργανώθηκε και από εβραϊκή οργάνωση της Νέας Υόρκης την Παρασκευή στον σταθμό Γκραντ Σέντραλ του Μανχάταν και εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν από την αστυνομία κατά τη διάλυσή της.

Anadolu Agency via Getty Images
Anadolu Agency via Getty Images

Χθες, Σάββατο, οργανώσεις είχαν καλέσει “να πλημμυρίσει το Μπρούκλιν” από ανθρωποθάλασσα για να “ζητήσει σαφώς την απελευθέρωση στη διάρκεια της ζωής μας όλων των Παλαιστινίων” που ζουν “υπό κατοχή για 75 χρόνια”, δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές, ο 21χρονος Αμπντάλα Ακλ.

Η Νερντίν Κισουάνι, διοργανώτρια της διαδήλωσης, έβαλε στο στόχαστρο τους Αμερικανούς “πολιτικούς”, η κυβέρνηση των οποίων υποστηρίζει σθεναρά το συμμαχικό Ισραήλ, όπως “ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς και η κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ, οι οποίοι έχουν και οι δύο δεσμευτεί για άνευ όρων υποστήριξη” του εβραϊκού κράτους.

Διχασμένη η Νέα Υόρκη

Ο Άνταμς, δήμαρχος πόλης σχεδόν 9 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου ζει η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα στον κόσμο μετά το Ισραήλ, έχει επανειλημμένως βεβαιώσει σε φιλοϊσραηλινές διαδηλώσεις ότι “η μάχη” του Ισραήλ είναι επίσης και μάχη της Νέας Υόρκης.

Ωστόσο για την ακτιβίστρια Νερντίν Κισουάνι, οι ντόπιοι αιρετοί “δεν αντιπροσωπεύουν την πόλη της Νέας Υόρκης”, ένα μωσαϊκό πολλών πολιτισμών και θρησκειών.

Anadolu Agency via Getty Images
Anadolu Agency via Getty Images

Η αστυνομία δεν παρέχει στοιχεία για τον αριθμό των συμμετεχόντων στις διαδηλώσεις, αλλά μέσα ενημέρωσης της Νέας Υόρκης και το AFPTV υπολόγισαν το πλήθος σε “χιλιάδες” διαδηλωτές που κρατούσαν πανό με τα συνθήματα “Ελεύθερη Παλαιστίνη” και “Με όλα τα απαραίτητα μέσα”.

“Βρισκόμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τους Παλαιστίνιους αδελφούς μας. Είμαστε ένα έθνος, αδέλφια, μία μουσουλμανική χώρα”, δήλωσε ο 23χρονος Νεοϋρκέζος Γιόνες Σαχάιλ.
Το πλήθος, το οποίο ξεκίνησε από το Μουσείο του Μπρούκλιν, έφτασε στη γνωστή γέφυρα του Μπρούκλιν, η οποία το συνδέει με το νησί του Μανχάταν και στην οποία η αστυνομία αναγκάστηκε να διακόψει την κυκλοφορία λόγω του κόσμου.

Λονδίνο: Χιλιάδες διαδηλωτές

Παρόμοια η εικόνα και στο Λονδίνο όπου χθες χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την ασφυκτική κατάσταση στη Γάζα ζητώντας κατάπαυση του πυρός και προστασία των αμάχων

Δημοφιλή