Προέλαση στην κόλαση: Το Ισραήλ εντείνει το σφυροκόπημα, η Γάζα καταρρέει

Ο πεινασμένος λαός εισέβαλε κατά χιλιάδες σε αποθήκες και κέντρα διανομής του ΟΗΕ, αρπάζοντας αλεύρι και «βασικά είδη επιβίωσης».
via Associated Press

Απελπιστική είναι η κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι της Γάζας, όπου το σφυροκόπημα του Ισραήλ κατά της Χαμάς συνεχίζεται με πρωτοφανή ένταση, οι νεκροί αυξάνονται και τα βασικά αγαθά έχουν εξαντληθεί.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι εισέβαλαν σε αποθήκες και κέντρα διανομής της UNRWA (σ.σ. του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή), αρπάζοντας αλεύρι και «βασικά είδη επιβίωσης» ανακοίνωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

«Πρόκειται για ανησυχητική ένδειξη ότι αρχίζει να καταρρέει η δημόσια τάξη ύστερα από τρεις εβδομάδες πολέμου και αυστηρής πολιορκίας στη Γάζα», τόνισε η UNRWA σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Από τις 9 Οκτωβρίου, το Ισραήλ έχει επιβάλει «πλήρη αποκλεισμό» στη Γάζα, αποκόπτωντας τις προμήθειες σε νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και τρόφιμα στον παλαιστινιακό θύλακα, στον οποίο συνωστίζονται 2,4 εκατομμύρια κάτοικοι και ο οποίος τελούσε ήδη υπό ισραηλινό αποκλεισμό από το 2007. Μόνον 84 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έχουν μπορέσει να φτάσουν στη Γάζα μέσω Αιγύπτου από τις 21 Οκτωβρίου.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε για μια «όλο και πιο απελπιστική» κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, εκφράζοντας τη λύπη του που το Ισραήλ «ενέτεινε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις» εκεί.

«Λυπάμαι που αντί για μια αναγκαία απαραίτητη ανθρωπιστική παύση, που υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, το Ισραήλ ενέτεινε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις», σημείωσε ο Γκουτέρες.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έκανε γνωστό ότι οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας ξεπέρασαν πλέον τους 8.000.

via Associated Press

«Ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας της ισραηλινής επίθεσης ξεπερνά τους 8.000, οι μισοί εκ των οποίων είναι παιδιά», ενημέρωσε το υπουργείο το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο πιο πρόσφατος απολογισμός των θυμάτων, που είχε δημοσιοποιηθεί το πρωί του Σαββάτου, έκανε λόγο για 7.703 νεκρούς.

Δεύτερο στάδιο επιχειρήσεων

Ο ισραηλινός στρατός εντείνει την επίθεσή του κατά της Λωρίδας της Γάζας παρά τις εκκλήσεις για αποκλιμάκωση και κάλεσε τους Παλαιστίνιους αμάχους να πάνε στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, θα αυξηθεί η βοήθεια.

Από την Παρασκευή το βράδυ, ο ισραηλινός στρατός διεξάγει χερσαίες επιχειρήσεις με στρατιώτες και τεθωρακισμένα, συνεχίζοντας ταυτοχρόνως να εντείνει τους βομβαρδισμούς του στον θύλακα των 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σημείωσε το Σάββατο ότι «ο πόλεμος στην Λωρίδα της Γάζας θα είναι μακρύς και δύσκολος και είμαστε έτοιμοι», προσθέτοντας ότι ο στρατός του «θα καταστρέψει τον εχθρό πάνω στη γη και κάτω από αυτήν».

Πλέον έχει αρχίσει «το δεύτερο στάδιο του πολέμου, ο στόχος του οποίου είναι σαφής: καταστροφή των στρατιωτικών δυνατοτήτων και της διοίκησης της Χαμάς, επιστροφή των ομήρων στα σπίτια τους», τόνισε ο Νετανιάχου.

Οι ισραηλινές αρχές ζήτησαν την Κυριακή να εκκενωθεί αμέσως το νοσοκομείο Αλ Κουντς στη Λωρίδα της Γάζας καθώς επίκειται νέο μεγάλο χτύπημα.

Την είδηση ανακοίνωσε η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ενώ ερωτηματικά προκαλεί το πως θα μεταφερθούν εκατοντάδες άνθρωποι που είτε είναι τραυματισμένοι είτε έχουν βρει καταφύγιο στα νοσοκομεία.

«Από σήμερα το πρωί, υπήρχαν επιδρομές σε απόσταση 50 μέτρων από το νοσοκομείο», προσθέτει σε ανακοίνωση που ανήρτησε στο Facebook η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

Ο ισραηλινός στρατός έχει αυξήσει τον αριθμό των στρατιωτών του που εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας. «Στη διάρκεια της νύχτας (του Σαββάτου προς σήμερα Κυριακή) αυξήσαμε» τον αριθμό των δυνάμεων του στρατού που εισέρχονται στην Λωρίδα της Γάζας «και αυτές εντάχθηκαν σε αυτές που πολεμούν ήδη εκεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι.

«Αυξάνουμε σταδιακά τις χερσαίες επιχειρήσεις και το εύρος των δυνάμεών μας μέσα στη Λωρίδα της Γάζας», διευκρίνισε.

Διαπραγματεύσεις με «πιο αργό ρυθμό»

Την ίδια ώρα, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, που έχουν ως στόχο την αποκλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας, συνεχίζονται, παρά τις ισραηλινές επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακα, ανέφερε στο πρακτορείο Reuters μια πηγή που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες.

Οι διαπραγματεύσεις δεν κατέρρευσαν αλλά συνεχίζονται «με πιο αργό ρυθμό» σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες, ανέφερε η πηγή αυτή η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή οι συνομιλίες είναι «ευαίσθητες».

Δημοφιλή