ΔΙΕΘΝΕΣ
12/01/2021 08:25 EET

Με κορονοϊό ο πρόεδρος της Πορτογαλίας - Τέθηκε σε καραντίνα

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε στη χώρα τη Δευτέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά δεν είχε συνάντηση με τον Σόουζα.

VIEW press via Getty Images

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα διαγνώστηκε τη Δευτέρα με covid-19 και αναγκάστηκε να ακυρώσει όλο το πρόγραμμά του, δύο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιανουαρίου, στις οποίες θεωρείται φαβορί.

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα στην Πορτογαλία αφίχθη ο έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης αλλά στο πρόγραμμά το δεν είχε συνάντηση με τον Σόουζα.

Ο αρχηγός του κράτους της Πορτογαλίας, ηλικίας 72 ετών, είναι «ασυμπτωματικός» και τέθηκε σε απομόνωση στην πτέρυγα του κτιρίου της προεδρίας όπου διαμένει στη Λισαβόνα, όπως διευκρίνισαν οι υπηρεσίες του σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν.

Ο Σόουζα αναμενόταν να πάρει μέρος σήμερα σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ με αντιπάλους του, αλλά και σε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή λοιμοξιολογιών και εμπειρογνωμόνων για το lockdown που αναμένεται να ανακοινωθεί από την κυβέρνηση αύριο Τετάρτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας, έχουν ενημερωθεί ήδη ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα και η υπουργός Υγείας Μάχτα Τεμίδου.

Η εξέλιξη αυτή καταγράφηκε την ημέρα που η χώρα της Ιβηρικής κατέγραψε τραγικό ρεκόρ 122 θανάτων εξαιτίας της COVID-19 και πάνω από 5.600 μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό. Ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας ως αυτό το στάδιο ξεπερνά τους 7.900 νεκρούς, ενώ οι μολύνσεις πλησιάζουν πλέον τις 490.000.

Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ