ΠΟΛΙΤΙΚΗ
24/08/2020 17:31 EEST | Updated 24/08/2020 17:32 EEST

Με NAVTEX «απαντά» η Ελλάδα στην τουρκική προκλητικότητα

Ελήφθη απόφαση για επέκταση του φράχτη στον Έβρο.

Eurokinissi

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι μετά την παράταση της προηγούμενης παράνομης τουρκικής NAVTEX, η Ελλάδα δεσμεύει με NAVTEX περιοχή μεταξύ ΝΑ Κρήτης, Καρπάθου, Ρόδου και Νοτίως Καστελορίζου, για τη διενέργεια αεροναυτικών ασκήσεων.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η NAVTEX θα ισχύσει από τις πρωινές ώρες της 25ης Αυγούστου έως τις βραδινές ώρες της 27ης Αυγούστου 2020.

«Λύπη» από τη Γερμανία για την παράταση της τουρκικής Navtex

 

«Η Ελλάδα με ψυχραιμία και ετοιμότητα απαντά τόσο στο διπλωματικό, όσο και στο επιχειρησιακό πεδίο. Και με εθνική αυτοπεποίθηση κάνει ό,τι χρειάζεται για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα», τόνισε ο κ. Πέτσας, ενώ ανακοίνωσε και την απόφαση της επέκτασης του φράχτη του  Έβρου. Συγκεκριμένα ξεκινούν εργασίες από τις 4 μεγαλύτερες ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες για την επέκταση του υπάρχοντος φράχτη. Η επέκταση θα κατασκευασθεί σε σημεία που υποδείχθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Αστυνομία. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 63 εκατομμύρια ευρώ και η παράδοσή του θα γίνει τμηματικά σε διάστημα 5 έως 8 μηνών από σήμερα.

Επίσης ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι σήμερα το απόγευμα εισάγονται στη  Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής οι συμφωνίες οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών μας με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Όπως ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «η εποχή των δισταγμών, τελείωσε.Πρόκειται για ιστορική στιγμή, στην οποία όλες οι πολιτικές δυνάμεις καλούνται να τοποθετηθούν ξεκάθαρα. Και δεν μπορούμε να φανταστούμε καμία υπεύθυνη πολιτική δύναμη, ιδίως δε την Αξιωματική Αντιπολίτευση, να μην υπερψηφίσει αυτές τις συμφωνίες. Καλούνται λοιπόν να τοποθετηθούν, ναι ή όχι».

Σχετικά με τον κορονοϊό και την προσπάθεια ανάσχεσης της μετάδοσης του, ο Στέλιος Πέτσας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι επανέρχεται η ενημέρωση από τον κ. Τσιόδρα και τον Χαρδαλιά. Συγκεκριμένα, κάθε Τρίτη και Παρασκευή, στις 18:00μμ, θα παραχωρείται συνέντευξη Τύπου του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιου για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, κ. Νίκου Χαρδαλιά,  του Υφυπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη και του καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα, στο Υπουργείο Υγείας. Όταν ο κ. Τσιόδρας απουσιάζει, όπως αυτή την εβδομάδα, θα τον αντικαθιστά ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Λοιμοξιολόγων του ΕΟΔΥ.