ΔΙΕΘΝΕΣ
16/02/2020 22:26 EET

Μείωση των νέων κρουσμάτων κορονοϊού αναφέρει η Κίνα

Επίσης επετράπη σε Αμερικανούς επιβάτες να εγκαταλείψουν το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess.

ASSOCIATED PRESS

Αμερικανοί επιβάτες απομακρύνθηκαν την Κυριακή από ένα κρουαζιερόπλοιο για να πετάξουν πίσω στη χώρα τους, μετά από καραντίνα δύο εβδομάδων στα ανοιχτά της Ιαπωνίας, ενώ η Κίνα ανέφερε ότι ο ρυθμός των νέων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού επιβραδύνεται, κάτι που χαρακτήρισε ως απόδειξη πως τα βήματά της για αντιμετώπιση του ξεσπάσματος αποδίδουν.

Στο Diamond Princess, όπου βρίσκονταν 3.700 επιβάτες και πλήρωμα από τις 3 Φεβρουαρίου, ανακοινώθηκε πως οι Αμερικανοί θα αποβιβάζονταν το βράδυ της Κυριακής για πτήσεις τσάρτερ προς τη χώρα τους. Καναδοί, Ιταλοί και Νοτιοκορεάτες αναμένεται να ακολουθήσουν σύντομα, αφού οι κυβερνήσεις τους ανακοίνωσαν σχέδια επαναπατρισμού επιβατών. Εβδομήντα νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στο πλοίο, ανεβάζοντας το σύνολο στα 355, στη μεγαλύτερη συγκέντρωση κρουσμάτων εκτός Κίνας.

Εντός της Κίνας, οι αρχές ανέφεραν 2.009 νέα κρούσματα την Κυριακή, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί μείωση από τα 2.600 την προηγούμενη ημέρα. Όπως τόνισαν, αυτό δείχνει πως οι προσπάθειές τους αποδίδουν καρπούς. «Τα αποτελέσματα του ελέγχου του κορονοϊού φαίνονται» είπε ο Μι Φενγκ, εκπρόσωπος της Επιτροπής Υγείας, σε δημοσιογράφους.

Τα νέα κρούσματα ανεβάζουν το σύνολο στα 68.500 στην ηπειρωτική Κίνα, με 1.665 θανάτους, μεταξύ των οποίων 143 θάνατοι που αναφέρθηκαν την Κυριακή. Εκτός Κίνας πάνω από 500 κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί- κυρίως άτομα που ταξίδεψαν από κινεζικές πόλεις, με πέντε θανάτους.

(με πληροφορίες από Reuters)