ΔΙΕΘΝΕΣ
21/06/2019 11:53 EEST

Μήπως βγάζω κέρατα στο κεφάλι μου γιατρέ μου;

Ένα σενάριο που μάλλον φαντάζει απίθανο παρά τα δεδομένα.

undefined undefined via Getty Images

Αν διαβάζετε αυτή την είδηση σκυμμένοι πάνω στο smartphone σας, πιθανότατα θα νιώσετε περίεργα και θα αποφασίσετε να αλλάξετε τη στάση του σώματος σας άμεσα.

Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι. Οι New York Times σε δημοσίευμά τους γράφουν για μια μελέτη που εκπονήθηκε το 2018 η οποία αναφέρει πως οι επιμηκύνσεις των οστών αυξάνονται ταχύτερα απ′ ότι αναμενόταν στα άτομα ηλικίας 18-30 ετών.

Η τάση αυτή παρατηρείται κυρίως σε εκείνους που χρησιμοποιούν για πολλή ώρα τα smartphones, τα tablets τους ή γενικά άλλες τεχνολογικές συσκευές οι οποίες τους αναγκάζουν να είναι καθηλωμένοι σε μια συγκεκριμένη στάση για ώρα.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι επικεφαλής της έρευνας, το πεδίο της ανησυχίας επικεντρώνεται στο πίσω μέρος του κρανίου όπου το κεφάλι συναντάται με το λαιμό. Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως εντοπίζουν διευρύνσεις στα οστά οι οποίες μάλιστα είναι μεγαλύτερες από μια ίντσα.

Το πιο ανησυχητικό εύρημα της μελέτης είναι, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, πως κάποιοι από τους λαιμούς των υποκειμένων που εξετάστηκαν είχαν εγκατασταθεί σε μια ανώμαλα καμπυλωτή στάση.

Οι επικεφαλής εξηγούν πως εάν η τεχνολογία προκαλεί αυτή τη μεταβολή της στάσης σε ολόκληρο τον πληθυσμό, πρόκειται για μια εξέλιξη που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής καθώς στο άμεσο μέλλον είναι πιθανόν να παρατηρήσουμε περισσότερες αλλαγές στη μορφή των οστών ή ακόμα και εκφυλισμό του λαιμού.

Η κατάσταση είναι πιο επικίνδυνη για τους έφηβους – που επίσης χρησιμοποιούν πολύ τις συσκευές τους- γιατί στην ηλικία αυτή τα οστά του ανθρώπου αναπτύσσονται και είναι πιο πιθανόν να αλλάξουν σχήμα από εκείνα των ενηλίκων.

«Εντάξει, φυσικά δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο ακόμα και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τα κινητά για την εξέλιξη αυτή», τόνισε ο ένας εκ των επικεφαλής.

Κατά την παρουσίαση της έρευνας ένας από τους ακροατές ρώτησε τους ερευνητές αν είναι πιθανόν να φυτρώσουν κέρατα στα κεφάλια των ανθρώπων στο μέλλον εξαιτίας της επιμήκυνσης που παρατηρείται.

Οι ίδιοι φυσικά γέλασαν και απάντησαν πως φυσικά και ένα τέτοιο σενάριο είναι απίθανο.