Μυστηριώδεις μαζικοί θάνατοι εκατομμυρίων ωδικών, αποδημητικών πουλιών στο Νέο Μεξικό

Χελιδόνια, γαλαζοπούλια, είδη αηδονιών αρχίζουν να συμπεριφέρονται περίεργα και πέφτουν νεκρά στο έδαφος.
Eastern Bluebird Couple, male and female, perching on flowering spring branch
Eastern Bluebird Couple, male and female, perching on flowering spring branch
stanley45 via Getty Images

Συναγερμό έχουν σημάνει βιολόγοι στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ καθώς ένας πολύ μεγάλος αριθμός ωδικών και αποδημητικών πουλιών βρέθηκαν νεκρά τις τελευταίες ημέρες.

Η Καθηγήτρια του Κρατικού Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού, Μάρθα Ντέσμοντ, παραδέχθηκε πως αυτοί οι μαζικοί θάνατοι αποτελούν ένα μυστήριο ενώ υπολογίζει πως ο αριθμός των νεκρών πουλιών έχει φτάσει πλέον τα ”εκατομμύρια”.

Ορισμένα πουλιά μάλιστα - συμπεριλαμβανομένων αποδημητικών όπως χελιδόνια, τσιροβάκοι, γαλαζοπούλια- φάνηκαν να συμπεριφέρονται περίεργα πριν καταλήξουν σύμφωνα με τις μέχρι τώρα μαρτυρίες.

″Είναι αποκαρδιωτικό. Δεν νομίζω ότι έχω δει ποτέ κάτι τόσο φρικτό στη ζωή μου”, δήλωσε η καθηγήτρια Ντέσμοντ. ”Όταν είσαι εκεί και τα σηκώνεις από το έδαφος και τα βλέπεις...”.

Γειτονικές νοτιοδυτικές πολιτείες όπως το Κολοράντο, η Αριζόνα και το Τέξας έχουν επίσης αναφέρει αυξημένο αριθμό θανάτων πουλιών, όπως αναφέρει το BBC.

Ο καπνός από τις καταστροφικές πυρκαγιές σε άλλες Πολιτείες των ΗΠΑ εικάζεται ότι μπορεί να επηρέασε τους πνεύμονες των πτηνών ή να τα ανάγκασε να αλλάξουν μεταναστευτικές ”οδούς”.

Unexplained songbird mortality has wildlife biologists in NM very concerned. We are hoping Citizen Science can help --...

Δημοσιεύτηκε από U.S. Forest Service-Santa Fe National Forest στις Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2020

Τα πρόσφατα χιόνια στο Κολοράντο θα μπορούσαν επίσης να ευθύνονται, εξηγεί η Ντέσμοντ προσθέτοντας ότι όλα αυτά βέβαια είναι υποθέσεις και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε κάτι περισσότερο μέχρι να μελετηθούν τα νεκρά πτηνά.

Οι βιολόγοι έχουν ζητήσει από τους πολίτες να αναφέρουν περιστατικά νεκρών πουλιών προκειμένου να εξεταστούν και να ερευνηθούν οι πιθανές αιτίες των μαζικών θανάτων.

Στο μεταξύ Υπηρεσία Δασών των ΗΠΑ στο Εθνικό Δάσος του Σάντα Φε ζήτησε δημόσια βοήθεια. Σε ένα tweet την Παρασκευή αναφέρει ότι η «η ανεξήγητη θνησιμότητα ωδικών πτηνών ανησυχεί τους βιολόγους της άγριας πανίδας στη ΝΜ» και ζήτησε από τους πολίτες να συλλέξουν δεδομένα για τα πουλιά που βρίσκουν νεκρά.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως επιστήμονες αναφέρουν τα τελευταία χρόνια πως οι πληθυσμοί πουλιών της Βόρειας Αμερικής έχουν μειωθεί πολύ.

Δημοφιλή