Τα δύο τρίτα της άγριας ζωής έχουν εξαφανιστεί σε λιγότερα από 50 χρόνια

Ενα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών απειλούνται με εξαφάνιση.
ASSOCIATED PRESS

Οι πληθυσμοί άγριας ζωής έχουν μειωθεί περισσότερο από τα δύο τρίτα σε λιγότερο από 50 χρόνια, σύμφωνα με τα αποκαρδιωτικά στοιχεία έκθεσης της ομάδας προστασίας WWF.

Η έκθεση αναφέρει ότι αυτή η «καταστροφική μείωση» δεν δείχνει κανένα σημάδι επιβράδυνσης. Και προειδοποιεί ότι η φύση καταστρέφεται από τους ανθρώπους με ρυθμό που δεν έχει ξαναδεί ο πλανήτης.

jared lloyd via Getty Images

Η άγρια φύση βρίσκεται «σε ελεύθερη πτώση» καθώς καίμε δάση, ψαρεύουμε υπερβολικά στις θάλασσές μας και καταστρέφουμε άγριες περιοχές, λέει η Τάνια Στιλ, διευθύνουσα σύμβουλος του WWF.

«Καταστρέφουμε τον κόσμο μας - το μέρος που ονομάζουμε σπίτι μας - διακινδυνεύοντας την υγεία, την ασφάλεια και την επιβίωσή μας στη Γη. Τώρα η φύση μας στέλνει ένα απελπισμένο SOS και ο χρόνος τελειώνει», εξηγεί.

Τι σημαίνουν οι αριθμοί αυτοί

Η έκθεση εξέτασε χιλιάδες διαφορετικά είδη άγριας ζωής που παρακολουθούνταν από επιστήμονες σε όλο τον κόσμο.

Καταγράφηκε κατά μέσο όρο πτώση 68% σε περισσότερους από 20.000 πληθυσμούς θηλαστικών, πτηνών, αμφιβίων, ερπετών και ψαριών από το 1970.

Vicki Jauron, Babylon and Beyond Photography via Getty Images

Η μείωση είναι σαφής απόδειξη της ζημίας που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα στον φυσικό κόσμο, δήλωσε ο Δρ Αντριου Τέρι, διευθυντής προστασίας της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου (ZSL), η οποία παρέχει τα δεδομένα.

«Εάν δεν αλλάξει τίποτα, οι πληθυσμοί θα συνεχίσουν αναμφίβολα να μειώνονται, οδηγώντας την άγρια ζωή στην εξαφάνιση και απειλώντας την ακεραιότητα των οικοσυστημάτων από τα οποία εξαρτώνται», πρόσθεσε.

Η έκθεση αναφέρει ότι η πανδημία του κορονοϊού είναι μια έντονη υπενθύμιση του πώς η φύση και ο άνθρωπος είναι αλληλένδετοι.

Παράγοντες που πιστεύεται ότι οδηγούν στην εμφάνιση πανδημιών - συμπεριλαμβανομένης της απώλειας οικότοπων και της χρήσης και εμπορίου άγριων ζώων - είναι επίσης μερικοί από τους παράγοντες που οδήγησαν στη μείωση της άγριας πανίδας.

Kangaroo on Kangaroo Island, South Australia.
Kangaroo on Kangaroo Island, South Australia.
Omar Al-Samarrai via Getty Images

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι μπορούμε να σταματήσουμε ή ακόμη και να αντιστρέψουμε την απώλεια και την αποψίλωση των οικοτόπων, εάν λάβουμε επείγουσα δράση προστασίας και αλλάξουμε τον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων.

Πώς μετράμε την απώλεια της φύσης

Η μέτρηση της ποικιλίας όλης της ζωής στη Γη είναι πολύπλοκη, με διάφορα δεδομένα που λαμβάνονται υπόψη.

Γενικά, υπάρχουν στοιχεία ότι η βιοποικιλότητα καταστρέφεται με ρυθμό άνευ προηγουμένου στην ανθρώπινη ιστορία.

Η συγκεκριμένη έκθεση χρησιμοποιεί έναν δείκτη για το αν οι πληθυσμοί άγριων ζώων αυξάνονται ή μειώνονται. Δεν λέει τον αριθμό των ειδών που χάθηκαν ή εξαφανίστηκαν.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις εντοπίζονται σε τροπικές περιοχές. Η πτώση της τάξης του 94% στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική είναι η μεγαλύτερη οπουδήποτε στον κόσμο, λόγω της απειλής για τα ερπετά, τα αμφίβια και τα πουλιά.

MorningDewPhotography via Getty Images

Αντίστοιχη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Naturesuggests επισημαίνει ότι για να αλλάξουμε αυτή την «παλίρροια» πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης σπατάλης και κατανάλωσης τροφίμων με χαμηλότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Τα δεδομένα εξαφάνισης συλλέγονται από τη Διεθνή Ενωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN), η οποία αξιολόγησε περισσότερα από 100.000 είδη φυτών και ζώων, με περισσότερα από 32.000 είδη να απειλούνται με εξαφάνιση.

Helen Hooker via Getty Images

Το 2019, μια διακυβερνητική ομάδα επιστημόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα εκατομμύριο είδη (500.000 ζώα και φυτά και 500.000 έντομα) απειλούνται με εξαφάνιση, μερικά μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Ο ΟΗΕ θα αποκαλύψει την επόμενη Τρίτη την τελευταία του εκτίμηση για την κατάσταση της φύσης παγκοσμίως.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή