ΔΙΕΘΝΕΣ
12/09/2019 11:40 EEST

Μετά από ασθένεια που σχετίζεται με ηλεκτρονικό τσιγάρο, έφηβος κατέληξε με «πνεύμονες 70χρονου»

H επιβλαβής χημική βιταμίνη Ε, το άτμισμα κανναβινοειδών και οι προειδοποιήσεις των γιατρών.

Gilang Widiatmaja / EyeEm via Getty Images

Μια νέα συζήτηση έχει ανοίξει στις ΗΠΑ μετά τους μέχρι στιγμής έξι θανάτους και τις τουλάχιστον 450 νοσηλείες που σχετίζονται με το άτμισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου. Σημειώνεται, ότι οι περισσότεροι που κατέληξαν ή νοσηλεύτηκαν ήταν χρήστες κάνναβης σε ηλεκτρονικό τσιγάρο, δηλαδή τοποθετούσαν υγρά με κανναβινοειδή προϊόντα, όπως THC. Ο Τραμπ έχει φτάσει στο σημείο να σχεδιάζει την απομάκρυνση των αρωματικών υγρών των συσκευών από τις αγορές.

Το υγειονομικό σύστημα της Νέας Υόρκης ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ότι στους ασθενείς βρέθηκαν υψηλά επίπεδα της χημικής βιταμίνης Ε. Υπάρχουν επίσης ξεχωριστές έρευνες που διεξάγονται στις υπόλοιπες πολιτείες των ΗΠΑ που καταγράφηκαν παρόμοια περιστατικά.

Η εν λόγω βιταμίνη θεωρείται η υπ΄αριθμόν ένα αιτία των ατμιστών προϊόντων κάνναβης που νοσηλεύτηκαν στα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τους γιατρούς. Μερικά από τα υγρά που περιείχαν υψηλά επίπεδα βιταμίνης Ε είχαν γεύση καραμέλα.

Τον περασμένο μήνα, ένας 18χρονος αθλητής από το Ιλινόις, ονόματι Άνταμ, νοσηλεύτηκε μετά από χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου για περισσότερο από ενάμιση χρόνο. Τώρα οι πνεύμονές του είναι παρόμοιοι με τους πνεύμονες ενός 70χρονου, προειδοποίησαν οι γιατροί.

HighGradeRoots via Getty Images

«Είναι τρομακτικό και μόνο στη σκέψη. Μια τόσο μικρή συσκευή να κάνει τέτοια ζημιά στους πνεύομνές μου», δήλωσε ο ασθενής.

Παραδέχτηκε, επίσης ότι δεν είναι σίγουρος αν οι πνεύμονές του θα αποκατασταθούν στο 100% - και ανησυχεί αν θα μπορέσει ποτέ να αγωνιστεί σε κορυφαίο επίπεδο.

«Είναι σημαντική μια ρύθμιση για την απομάκρυνσή τους από τις αγορές. Βλέπουμε ότι έχουν επιρροή στα παιδιά γυμνασίου και μέσης εκπαίδευσης που χρησιμοποιούν αυτά τα αρωματικά προϊόντα”, ανέφερε ο υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, Άλεξ Αζάρ, την Τετάρτη.

AndreyPopov via Getty Images

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ανακοίνωσε (FDA) κατέγραψε ότι πάνω από το ένα τέταρτο των μαθητών γυμνασίου φέτος ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα με τη συντριπτική πλειοψηφία τους να προτιμούν γεύσεις φρούτων και μέντας, σύμφωνα και με τα στοιχεία της Εθνικής Νεολαίας Έρευνα καπνού.

Για να γίνει κατανοητό ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα της αγοράς δεν είναι και τόσο αθώα, στο ρεπορτάζ του CNN αναφέρεται ότι ο Άνταμ άτμιζε το ηλεκτρονικό τσιγάρο Juul. Διαπιστώνεται, ότι ένα μπουκαλάκι υγρό για τη συγκεκριμένη μάρκα ισοδυναμεί με ένα πακέτο τσιγάρων.

 

Πηγή: CNN