Μετά την Πολωνία και η Σλοβακία στέλνει μαχητικά στην Ουκρανία- Ρωσία: «Θα τα καταστρέψουμε»

Πρόκειται για αεροσκάφη MiG-29, σοβιετικής προέλευσης.
via Associated Press

Η Ρωσία είπε την Παρασκευή πως όλα τα μαχητικά που θα αποσταλούν στην Ουκρανία από χώρες της Δύσης θα καταστραφούν, αφού η Πολωνία και η Σλοβακία, χώρες του ΝΑΤΟ, δεσμεύτηκαν για αποστολή μαχητικών MiG-29.

Από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή, ο χώρες του ΝΑΤΟ έχουν στείλει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια, καθώς το Κίεβο ζητά όπλα που λέει ότι είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των ρωσικών επιθέσεων. Η Μόσχα κατηγορεί τη Δύση πως συμμετέχει ευθέως στη σύγκρουση προμηθεύοντας όπλα στην Ουκρανία και έχει προειδοποιήσει πως τα όπλα του ΝΑΤΟ ήταν νόμιμοι στόχοι για τις δυνάμεις της.

«Στην πορεία της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης όλος αυτός ο εξοπλισμός υπόκειται σε καταστροφή» είπε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Φαίνεται σαν όλες αυτές οι χώρες να επιδίδονται στο ξεφόρτωμα παλιού, αχρείαστου εξοπλισμού» πρόσθεσε.

Η Σλοβακία έγινε την Παρασκευή η δεύτερη (μετά την Πολωνία) χώρα από τους συμμάχους της Ουκρανίας που παρέχει στο Κίεβο μαχητικά MiG-29. Η Πολωνία είχε ανακοινώσει πως θα στείλει μαχητικά την Πέμπτη. Και οι δύο χώρες συνορεύουν με την Ουκρανία.

Η Σλοβακία έχει έναν στόλο 11 μαχητικών του τύπου, που αποσύρθηκαν από την υπηρεσία το τελευταίο καλοκαίρι και τα περισσότερα δεν είναι σε λειτουργική κατάσταση. Αυτά που είναι θα αποσταλούν και τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για ανταλλακτικά.

Επίσης, ο πρωθυπουργός Εντουάρντ Χεγκέρ είπε ότι θα αποσταλεί και τμήμα του συστήματος αεράμυνας KUB. Όπως τόνισε, η διαδικασία λαμβάνει χώρα σε συντονισμό με την Πολωνία, την Ουκρανία και άλλες συμμαχικές χώρες.

Η Σλοβακία θα λάβει αποζημίωση από την ΕΕ. Επίσης, έκλεισε συμφωνία με τις ΗΠΑ για παραδόσεις στρατιωτικού υλικού αξίας περίπου 700 εκατ. δολαρίων όπως είπε ο Χεγκέρ. Σημειώνεται ότι η χώρα παρήγγειλε μαχητικά F-16 από τις ΗΠΑ το 2018, για να αντικατασταθούν τα παλιά MiG-29. Τα πρώτα από τα αμερικανικά μαχητικά αναμένονται το 2024.

Με πληροφορίες από Reuters

Πήγαινε στην αρχική σελίδα