Ερευνητές βρήκαν «τρομακτικούς» πλαστικούς βράχους σε απομακρυσμένο νησί της Βραζιλίας (Εικόνες)

Συναγερμός στην επιστημονική κοινότητα από τα δυσοίωνα ευρήματα.
RODOLFO BUHRER via Reuters

Η γεωλογία του ηφαιστειακού νησιού Τριντάντε της Βραζιλίας συναρπάζει τους επιστήμονες εδώ και χρόνια, αλλά η ανακάλυψη πετρωμάτων από πλαστικά υπολείμματα σε αυτό το απομακρυσμένο καταφύγιο χελωνών προκαλεί συναγερμό.

RODOLFO BUHRER via Reuters

Το λιωμένο πλαστικό έχει αναμιχθεί με πετρώματα στο νησί, κάτι που σύμφωνα με τους ερευνητές είναι απόδειξη της αυξανόμενης επιρροής του ανθρώπου στους γεωλογικούς κύκλους της γης.

RODOLFO BUHRER via Reuters
RODOLFO BUHRER via Reuters

«Αυτό είναι νέο και τρομακτικό ταυτόχρονα, γιατί η ρύπανση έχει φτάσει στη γεωλογία», δήλωσε η Φερνάντα Αβελάρ Σάντος, γεωλόγος στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Παρανά.

RODOLFO BUHRER via Reuters

Η Σάντος και η ομάδα της διεξήγαγαν χημικές δοκιμές για να μάθουν τι είδους πλαστικά υπάρχουν στα πετρώματα που ονομάζονται «plastiglomerates», επειδή αποτελούνται από ένα μείγμα ιζηματογενών κόκκων και άλλων φυσικών υπολειμμάτων που συγκρατούνται μεταξύ τους από πλαστικό.

RODOLFO BUHRER via Reuters

«Διαπιστώσαμε ότι (η ρύπανση) προέρχεται κυρίως από δίχτυα ψαρέματος, τα οποία είναι πολύ συνηθισμένα στις παραλίες του νησιού Τριντάντε», είπε η Σάντος. «Τα δίχτυα σπρώχνονται από τα θαλάσσια ρεύματα και συσσωρεύονται στην παραλία. Οταν η θερμοκρασία ανεβαίνει, αυτό το πλαστικό λιώνει και ενσωματώνεται στο φυσικό υλικό της παραλίας».

STRINGER via Reuters

Το νησί Τριντάντε είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία διατήρησης στον κόσμο για τις πράσινες χελώνες (Chelonia mydas), με χιλιάδες του είδους να καταφθάνουν εκεί κάθε χρόνο για να γεννήσουν τα αυγά τους. Οι μόνοι άνθρωποι που το κατοικούν είναι μέλη του βραζιλιάνικου ναυτικού, το οποίο διατηρεί μια βάση στο νησί και προστατεύει τις χελώνες που φωλιάζουν.

STRINGER via Reuters
STRINGER via Reuters

«Το μέρος όπου βρήκαμε αυτά τα δείγματα (από πλαστικό) είναι μια περιοχή, κοντά στο μέρος που οι πράσινες χελώνες γεννούν τα αυγά τους», εξήγησε η Σάντος. Η ανακάλυψη προκαλεί ερωτήματα σχετικά με την κληρονομιά των ανθρώπων στη γη, υπογράμμισε η ίδια με νόημα.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα