Μητσοτάκης από Αλεξανδρούπολη: Θα είμαι υποψήφιος στον Έβρο

«Εκλογές την άνοιξη. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση εξαντλεί την τετραετία», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Αλεξανδρούπολη
Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Αλεξανδρούπολη
Eurokinissi

Την απόφαση του να είναι υποψήφιος στον Έβρο ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου σε περιφερειακά ΜΜΕ της Αλεξανδρούπολης. Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, αυτό γίνεται για συμβολικούς λόγους, όχι μόνο γιατί πρόκειται για μία ακριτική περιοχή που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα από την Πολιτεία αλλά και γιατί βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αναπτυξιακής προοπτικής.

Μιλώντας για τις επερχόμενες εκλογές ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι οι κάλπες θα στηθούν την άνοιξη, όταν πρακτικά θα έχει εξαντλήσει η κυβέρνηση την τετραετία και υπογράμμισε την σημασία της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης. Παράλληλα κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για ένδεια θέσεων και προτάσεων για το μέλλον της χώρας, εκτιμώντας ότι αυτό θα αναδειχθεί όσο πλησιάζουμε προς την εκλογική αναμέτρηση.

.
.
Eurokinissi

«Οι πολίτες γνωρίζουν τι έχουμε κάνει, τι έχουμε κάνει καλά, τι δεν έχουμε κάνει καλά, αλλά γνωρίζουν κατά βάση ότι έχουμε αντιμετωπίσει μεγάλες κρίσεις με αποτελεσματικότητα και έχουμε υλοποιήσει το κυβερνητικό μας σχέδιο. Άρα πιστεύω ότι με πολύ μεγαλύτερη αξιοπιστία μπορώ να κοιτάξω τους πολίτες στα μάτια και να τους πω αυτά που θέλω να κάνω στην τετραετία και πιστέψτε με, ότι μπορώ να τα υλοποιήσω. Διότι αυτό το οποίο σας είπα το 2019 ότι θα έκανα, το υλοποίησα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Απόλυτα σωστή η απόφαση της κυβέρνησης να κηδευτεί ο Κωνσταντίνος ως ιδιώτης»

Μία από τις πρώτες ερωτήσεις ήταν σχετική με την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η διαχείριση της οποίας –όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος- προκάλεσε ένταση μέσα στην κυβέρνηση. «Εγώ δεν βλέπω ένταση. Βλέπω όμως μία ενδιαφέρουσα ιστορική αναμόχλευση του ρόλου του Κωνσταντίνου», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός και επανέλαβε τη δήλωση που είχε κάνει μετά το θάνατο του τέως βασιλιά. «Απόλυτα σωστή η απόφαση της κυβέρνησης να κηδευτεί ως ιδιώτης», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης εξηγώντας ότι βασίλειο της Ελλάδας δεν υφίσταται πια και πρόσθεσε ότι «η αναμόχλευση της ιστορίας μπορεί να γίνει χωρίς την προσπάθεια πολιτικοποίησης ενός ζητήματος που κρίθηκε από την ιστορία».

«Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία»

Ερωτηθείς για το αν ανησυχεί για την επιθετική ρητορική της Τουρκίας, για ακόμα μία φορά εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Άγκυρα και για την πιθανότητα θερμού επεισοδίου, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «δεν πιστεύω ότι θα έχουμε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, όπως η χώρα ενισχύει την αποτρεπτική της δυνατότητα, μπορεί να καθίσει στο τραπέζι διαλόγου με την Τουρκία για να συζητήσει το θέμα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών. «Ελπίζω να έχουμε δει το κρεσέντο της ρητορικής έντασης και από και στο εξής να πέσουν λίγο οι τόνοι», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης ενώ πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πως θα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα», επαναλαμβάνοντας ότι η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο θα συνεχιστεί με εθνικούς πόρους.

Για το θέμα εξοπλισμών Ελλάδας και Τουρκίας από τις Η.ΠΑ.

«Αυτό το οποίο ενδιαφέρει τη χώρα είναι το δικό της εξοπλιστικό πρόγραμμα. Θέλω να είμαι σαφής σε αυτό. Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί κι έχει υποβάλλει τα σχετικά αιτήματα για την απόκτηση μίας μοίρας αεροσκαφών F-35.

Από εκεί και πέρα, το τι θα κάνει το Κογκρέσο σχετικά με το τουρκικό αίτημα -αποσυνδέω τα δύο, στο δικό μου το μυαλό δεν είναι συνδεδεμένα αυτά, εμένα με ενδιαφέρει τι κάνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις- το τι θα κάνει το Κογκρέσο σε σχέση με το τουρκικό αίτημα είναι δικό του θέμα.

Όμως θέλω να σας παραπέμψω σε δηλώσεις σημαντικών αξιωματούχων στο Κογκρέσο, οι οποίες λένε ξεκάθαρα ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να πουληθούν σύγχρονα οπλικά συστήματα στην Τουρκία είναι να αλλάξει η Τουρκία τη συμπεριφορά της.

Και μέχρι στιγμής, όταν έχουμε μια χώρα η οποία δυστυχώς εξακολουθεί να κάνει υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και αυτό που ενδιαφέρει τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ότι αυτά είναι νατοϊκά νησιά, είναι νησιά μιας σύμμαχης χώρας στο NATO, προφανώς αυτή είναι μια πρακτική η οποία δεν μπορεί να συνεχιστεί», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την προσπάθεια της Άγκυρας να προμηθευτεί αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη.

«Η χώρα διασύρθηκε διεθνώς με την υπόθεση της μικρής Μαρίας»

«Είμαι εξοργισμένος με την υπόθεση της μικρής Μαρίας. Ήταν όλο κατασκεύασμα. Ήταν όλο ένα ψέμα. Τουλάχιστον τα μέσα του εξωτερικού ανασκεύασαν ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ζήτησε μία συγγνώμη», είπε σε υψηλό τόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξηγώντας ότι διασύρθηκε η χώρα στο εξωτερικό και ότι πρόκειται για μία θέση στα όρια της εθνικής μειοδοσίας, απαντώντας σε ερώτηση για τον δήθεν θάνατο μιας μικρής μετανάστριας στον Έβρο.

«Δεν είναι δική μας δουλειά να υποδεικνύουμε στη Δικαιοσύνη και τις Ανεξάρτητες Αρχές πως πρέπει να κινηθούν»

Για το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, το ρόλο της ΑΔΑΕ και τη γνωμοδότηση του Ισίδωρου Ντογιάκου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «δεν είναι δική μας δουλειά να υποδεικνύουμε στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου πως πρέπει να κινηθεί. Ούτε είναι δική μας δουλειά να υποδεικνύουμε στον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ πως θα κινηθεί». Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε το νόμο της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι «είναι ένας σωστός νόμος και όλοι έχουν υποχρέωση να συμμορφωθούν με αυτόν».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις δράσεις της κυβέρνησης για τη δημιουργία αναχώματος απέναντι στην ακρίβεια, την στήριξη προς την κοινωνία, μίλησε για την αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης που μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, τον κομβικό ρόλο του σιδηροδρόμου στην προσπάθεια ανάπτυξης της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και απάντησε σε ερωτήσεις που τέθηκαν για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, το νοσοκομείο Διδυμοτείχου και για θέματα τοπικού χαρακτήρα.