Μητσοτάκης από Πεντέλη για τις φωτιές: Να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους πυροσβέστες για το δύσκολο έργο τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πεντέλη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πεντέλη
Dimitris Papamitsos

Περιοδεία στις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά στην Πεντέλη, πραγματοποίησε νωρίς το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έχουμε μία εικόνα της έκτασης της ζημιάς. Αυτό που κρατώ ως θετικό είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των σπιτιών που έχουν υποστεί ζημιά, παρότι η φωτιά μπήκε μέσα στον αστικό ιστό, είναι πολύ περιορισμένος σε σχέση με την ένταση του φαινομένου. Από εδώ και στο εξής θα αναλάβουν οι αρμόδιες αρχές, υπεύθυνες για την αποκατάσταση», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια στάσης στο κινητό κέντρο επιχειρήσεων «Όλυμπος» του Πυροσβεστικού Σώματος, στην πλατεία της Παλαιάς Πεντέλης.

«Είδα ότι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης προχωρά με πολύ γρήγορα βήματα. Θα γίνει η καταγραφή των ζημιών, έχουμε πια εμπειρία και οι συμπολίτες μας οι οποίοι υπέστησαν ζημιές θα αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς έχουν ξεκινήσει οι αυτοψίες για την πλήρη καταγραφή των ζημιών.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι κρατά ως θετική εξέλιξη το επίπεδο της οργάνωσης και του συντονισμού μεταξύ όλων των συναρμόδιων φορέων. «Τίποτα όμως δεν μπορεί τελικά να υποκαταστήσει την αυτοθυσία των πυροσβεστών και των εθελοντών μας, αυτών που βρίσκονται πραγματικά στην πρώτη γραμμή και νομίζω ότι είδαμε όλοι εικόνες μεγάλης αυτοθυσίας», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ευχαριστώντας παράλληλα τους πυροσβέστες και όσους πάλεψαν στο πεδίο. «Αυτές είναι οι πιο δύσκολες φωτιές από όλες, εσείς το ξέρετε εξάλλου καλύτερα και εδώ στην περιοχή η οποία έχει δοκιμαστεί και στο παρελθόν. Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες, η δουλειά που έγινε από την Πυροσβεστική ήταν πραγματικά εξαιρετική και ήθελα να πω και προσωπικά ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για ό,τι κάνατε. Βέβαια έχουμε ακόμα δουλειά μπροστά μας, αλλά θα είμαστε στην πρώτη γραμμή. Να είστε καλά, παιδιά, ευχαριστούμε πολύ», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός συνομιλώντας με κλιμάκιο της Πυροσβεστικής. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο εμπρησμού, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα ενδεχόμενο. Το σημείο που ξεκίνησε η φωτιά, η ώρα που ξεκίνησε η φωτιά γεννά εύλογα ερωτήματα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα καμένα της Πεντέλης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα καμένα της Πεντέλης
Dimitris Papamitsos

Παράλληλα όμως ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού, καθώς η αντιπυρική περίοδος παραμένει σε εξέλιξη. «Θέλω να τονίσω ότι έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας, είμαστε ακόμα στα τέλη Ιουλίου, ο Αύγουστος είναι μπροστά μας. Και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο», είπε συγκεκριμένα.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις πυρόπληκτες περιοχές ήταν το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, το οποίο οι πυροσβέστες κατάφεραν να σώσουν από τις φλόγες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιηγήθηκε στην πίσω πλευρά του νοσυλευτικού ιδρύματος, όπου δόθηκε η μάχη για να μην εξαπλωθεί η φωτιά σε χώρους όπου βρίσκονταν εύφλεκτα υλικά, όπως η δεξαμενή με το οξυγόνο ενώ συνομίλησε με το νοσηλευτικό προσωπικό που τον περίμενε έξω από το Νοσοκομείο.

Επόμενος σταθμός του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν το σημείο «Πηγή Καρακαντά», στο δρόμο από Πεντέλη προς Άγιο Πέτρο, από όπου ήταν ορατά όλα τα σημεία από τα οποία πέρασε η πυρκαγιά ενώ επισκέφθηκε επίσης τις καμένες εκτάσεις στο Ντράφι, το Πανόραμα Παλλήνης και στην Ανθούσα.

Ο πρωθυπουργός συνομιλεί με πυροσβέστες
Ο πρωθυπουργός συνομιλεί με πυροσβέστες
Dimitris Papamitsos

Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος και o Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου.

Ο πρωθυπουργός στο Παίδων Πεντέλης
Ο πρωθυπουργός στο Παίδων Πεντέλης
Dimitris Papamitsos