Μητσοτάκης: Η αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση

«Αυτά που εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ συνεπάγονται χρεοκοπία» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε από το βήμα της Βουλής για την αντιμετώπιση της ακρίβειας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε από το βήμα της Βουλής για την αντιμετώπιση της ακρίβειας
Eurokinissi

″Το ζήτημα της ακρίβειας είναι το πρώτο πρόβλημα που απασχολεί τα ελληνικά νοικοκυριά. Θα έλεγα ότι είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο”, τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, υπογραμμίζοντας ότι ”η αντιμετώπιση της είναι απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση”.

Κάνοντας μία αναφορά στις μεγάλες γεωπολιτικές κρίσεις που επηρέασαν τον πληθωρισμό και στην συγκράτηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος που πέτυχε η κυβέρνηση, σημείωσε ότι απαιτείται χρόνος και προσπάθεια για να υπάρξει αποτέλεσμα.

″Εδώ και πολλούς μήνες εφαρμόζουμε πολιτική για την ελάφρυνση των ασθενέστερων”, τόνισε και μίλησε για τις αυξήσεις μισθών και συντάξεων που θα είναι μόνιμες.

″Δεν είμαι εδώ για να εξωραϊσω καμία κατάσταση”, ανέφερε στη συνέχεια και παρέθεσε στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην Ε.Ε. και ειδικότερα για τον πληθωρισμό των τροφίμων, ”ο οποίος είναι λίγο υψηλότερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης”.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ”το πρόβλημα της ακρίβειας δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα” ενώ μίλησε και για τις πρακτικές των πολυεθνικών σχετικά με την ξεχωριστή τιμολόγηση προϊόντων ανά χώρα. ”Είναι μία κερδοσκοπική τακτική”, τόνισε και συμπλήρωσε ότι η Ένωση οφείλει να αντιτάξει μία αυστηροποιημένη πολιτική επικαιροποιημένων κανόνων. ”Αυτό που ζητούμε είναι να ενισχυθεί το ευρωπαϊκό οπλοστάσιο για την αντιμετώπιση τέτοιων πρακτικών” ενώ σχετικά με τη χρονική στιγμή της πρωτοβουλίας του να ζητήσει από την Κομισιόν στοχευμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του καπιταλισμού της ακρίβειας, επεσήμανε ότι τώρα έγινε πολύ πιο φανερό το πρόβλημα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες.

″Υπήρξε κάποιο κόμμα που ζήτησε νωρίτερα ευρωπαϊκές παρεμβάσεις;” διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας ότι το μόνο που ακούει είναι μία αυστηρή κριτική και ακοστολόγητες προτάσεις.

″Όταν στην Ευρώπη έβρεχε λεφτά, στην Ελλάδα κάποιοι κρατούσαν ομπρέλες”

-Η Ελλάδα δεν είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια. Έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες και αυτός είναι ο λόγος αύξησης των επιτοκίων. ”Το να μιλάμε για ακρίβεια Μητσοτάκη, είναι επιεικώς παραπλανητικό”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ενώ στην αναφορά του για την τιμή του ελαιολάδου σημείωσε ότι οι αυξήσεις στην πατρίδα μας είναι αντίστοιχες με αυτές σε άλλες χώρες και στη συνέχεια μίλησε αναλυτικά για τις πολιτικές της κυβέρνησης που ενισχύουν το εισόδημα των πολιτών και που μειώνουν την ανεργία.

-”Μας λέει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι έχουμε τιμές Σουηδίας και μισθούς Βουλγαρίας. Αυτό δεν μας λέτε; όμως ούτε η Σουηδία ούτε η Βουλγαρία πτώχευσαν”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός εστιάζοντας στις συνέπειες της πολύχρονης οικονομικής κρίσης αλλά και στις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ που έφεραν ένα τρίτο μνημόνιο. ”Όταν στην Ευρώπη έβρεχε λεφτά, στην Ελλάδα κάποιοι κρατούσαν ομπρέλες”, σημείωσε ενώ υπήρξαν αρκετές στιγμές έντασης με τις παρεμβάσεις εκτός μικροφώνου της Ζωής Κωνσταντοπούλου με τον Πρόεδρο της Βουλής να κάνει λόγο για ”διακοψία”. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για 13ο και 14ο μισθό που όπως είπε είναι ανεδαφικές προτάσεις. Απευθυνόμενος στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είπε: ”Ενημερώστε τον αρχηγό σας ότι εμείς φορολογήσαμε τις μεγάλες εταιρείες ρεύματος”, τόνισε στη συνέχεια ενώ συνεχίζονταν οι διακοπές στη συζήτηση. ”Γιατί τέτοια νευρικότητα, γιατί τέτοιο άγχος;”, ρώτησε ο πρωθυπουργός και συνέχισε την αναφορά του στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και στα μέτρα που έφερε για την τιθάσευση του πληθωρισμού.

Μητσοτάκης στον ΣΥΡΙΖΑ: Αυτά που εισηγείστε συνεπάγονται χρεοκοπία

Σχετικά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση ή μηδενισμό του ΦΠΑ, σημείωσε: ”Όλα τα μέτρα που έχετε εξαγγείλει, η κοστολόγηση της πρότασης σας είναι στα 45 δισ. ευρώ την τετραετία. Τόσο στοιχίζουν αυτά που τάζετε. Δεν έχετε μάθει τίποτα από τα λάθη σας. Αυτά που εισηγείστε συνεπάγονται μία μόνο λέξη. Χρεοκοπία. Το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα. Οι πολιτικές δυνάμεις έχουν χρέος σε δύσκολες καταστάσεις, όπως τώρα με την ακρίβεια, να μην καταφεύγουν σε εύκολα συνθήματα” ενώ υπενθύμισε παλαιότερες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα που υποστήριζε το 2018 ότι οι μειώσεις στον ΦΠΑ δεν θα περάσουν στον καταναλωτή. ”Μπορούμε να συμφωνήσουμε σε αυτή τη χώρα ότι δεν μπορούμε να τάζουμε λαγούς με πετραχήλια;” σημείωσε και πρόσθεσε ότι ”ο νέος αέρας που φέρνει ο αρχηγός σας είναι αέρας κοπανιστός”.

-Απαντώντας στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για ενδιαφέρον της κυβέρνησης στα μεγάλα συμφέροντα, ανέφερε μία σειρά από κυβερνητικές πρωτοβουλίες, όπως τη φορολόγηση των διυλιστηρίων, ενώ μίλησε για την κριτική που δέχεται επειδή τα βάζει με τις πολυεθνικές. ”Σταματήστε να λέτε ανερυθρίαστα ψέματα”, είπε και πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης και αναφερόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη ζήτησε να μην κάνει σύγκριση διαφορετικών ειδών λαδιών, σημειώνοντας ότι ”για επιχειρηματίας μπορεί να κάνει, για λαδέμπορος δεν κάνει”.

Αρκετές οι στιγμές της έντασης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού
Αρκετές οι στιγμές της έντασης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού
Eurokinissi

Τώρα σας απάντησα εγώ. Σε δύο εβδομάδες θα σας απαντήσουν οι πολίτες”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις ευρωεκλογές, σημειώνοντας ότι δεν έχει ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να μιλάνε για την Ευρώπη.

Το να είναι η Ελλάδα ισχυρή στην Ευρώπη την επόμενη ημέρα έχει τεράστια σημασία, ανέφερε μεταξύ άλλων και μίλησε αναλυτικά για τις ελληνικές θέσεις και προτάσεις όπως για το κοινό αμυντικό ταμείο που θα απαλλάσσει τα κράτη από το βάρος των αμυντικών δαπανών, για τη νέα ΚΑΠ, για τη μάχη κατά των αθέμιτων πρακτικών των πολυεθνικών, για το μεταναστευτικό .

«Το βάρος της ψήφου είναι μεγάλο» υπογράμμισε και τόνισε το πόσο σημαντική είναι η σταθερότητα και τάχθηκε κατά των πειραματισμών και της αποχής.

«Οι Έλληνες έχουν γνώση και κρίση. Και αν σήμερα σας απάντησα εγώ, σε δύο εβδομάδες θα σας απαντήσουν εκείνοι», ήταν η φράση με την οποία έκλεισε την πρωτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δημοφιλή