Μητσοτάκης: Η Τουρκία προκαλεί ένταση και υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή

Ο πρωθυπουργός διεθνοποιεί την προκλητική στάση της Άγκυρας – Μετά την Πρόεδρο της Σλοβακίας ενημέρωσε τη Γαλλίδα ΥΠΕΞ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου τη Γαλλίδα ΥΠΕΞ, Κριστίν Κολονά
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου τη Γαλλίδα ΥΠΕΞ, Κριστίν Κολονά
Dimitris Papamitsos

Για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας και τις απειλές από επίσημα χείλη έναντι της ελληνικής κυριαρχίας, ενημέρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, σε συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η γειτονική χώρα προκαλεί ένταση, υπονομεύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή ενώ η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και επανέλαβε την ανάγκη διαλόγου βάσει των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και της καλής γειτονίας.

Ήταν η δεύτερη επίσημη συνάντηση του πρωθυπουργού σήμερα – είχε αυτή προηγηθεί αυτή με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σλοβακίας- που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην τουρκική επιθετική ρητορική, δείγμα της πρόθεσης του να διεθνοποιήσει το θέμα.

Ο πρωθυπουργός με την Κατρίν Κολονά στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί η Γαλλίδα Υπουργός Εξωτερικών στην Ελλάδα, την πρώτη μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Εκτός από το θέμα της επιθετικής στάσης της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανταλλάγησαν απόψεις για διεθνή, περιφερειακά και ευρωπαϊκά ζητήματα, με αιχμή την ενεργειακή κρίση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε στην κα Κολονά τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και επανέλαβε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί αυτή η μεγάλη πρόκληση με συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση.

Όπως σημειώνουν από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις σημαντικές δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και την απεξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, ως στρατηγικός ενεργειακός κόμβος.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, ο Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Λεωνίδας Ροκανάς, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα