Το Associated Press μιλάει για «συγκεκαλυμμένη απειλή» Ερντογάν κατά της Ελλάδας

Ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε την προειδοποίηση προς την Αθήνα, λέγοντας: «Ξαφνικά, μπορούμε να έρθουμε εν μία νυκτί».
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τις επίσημες συνομιλίες με τα μέλη της Βοσνιακής Προεδρίας στο Σεράγεβο της Βοσνίας, Τρίτη, Σεπτέμβριο. 6, 2022.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τις επίσημες συνομιλίες με τα μέλη της Βοσνιακής Προεδρίας στο Σεράγεβο της Βοσνίας, Τρίτη, Σεπτέμβριο. 6, 2022.
Armin Durgut via AP

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε σύμφωνα με το Associated Press την Τρίτη την προειδοποίησή του ότι η Τουρκία θα μπορούσε «να έρθει ξαφνικά μια νύχτα» ως απάντηση στις δήθεν ελληνικές απειλές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μια τουρκική επίθεση στη χώρα μας.

Ερωτηθείς σχετικά με την προηγούμενη χρήση της φράσης και την πιθανότητα τουρκικής στρατιωτικής δράσης εναντίον του συμμάχου της στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν επανέλαβε την έκφραση.

«Αυτό για το οποίο μιλάω δεν είναι όνειρο», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Σεράγεβο, πρωτεύουσα της Βοσνίας. «Αν αυτό που είπα ήταν ότι θα μπορούσαμε να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ (σημαίνει) ότι, όταν έρθει η ώρα, μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα». Σύμφωνα με την ertnews, η φράση «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» αποτελεί στίχο τραγουδιού του 1974 που παραπέμπει στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Επίσης, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε χρησιμοποιήσει την ίδια φράση στο παρελθόν, λέγοντας οι τουρκικές δυνάμεις μπορούν «να έρθουν ξαφνικά ένα βράδυ» όταν απειλούσε με στρατιωτική δράση τους Κούρδους μαχητές στη Συρία και το Ιράκ. Χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τη φράση σε σχέση με την Ελλάδα σε ένα φεστιβάλ εναέριας τεχνολογίας το Σάββατο.

«Υπάρχουν κάποιες παράνομες απειλές εναντίον μας και εάν αυτές οι παράνομες απειλές συνεχιστούν, υπάρχει τέλος στην υπομονή κάποιου», πρόσθεσε ο Ερντογάν, καθισμένος δίπλα στους τρεις προεδρικούς εκπροσώπους της Βοσνίας.

«Όταν έρθει η ώρα, θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα γιατί δεν είναι καλό να κλειδώνουν τα αεροπλάνα μας στα ραντάρ τους. Αυτά που κάνει η Ελλάδα δεν είναι καλός οιωνός».

Δημοφιλή