Μητσοτάκης: Εφαρμόζουμε μια εθνική πολιτική που γεννά νέο πλούτο

«Oι πολίτες θα μας δώσουν νέα εντολή, ώστε να συνεχίσουμε το έργο που έχουμε ξεκινήσει», σημειώνει σε άρθρο του ο πρωθυπουργός.
Kyriakos Mitsotakis
Kyriakos Mitsotakis
Dimitris Papamitsos

Σε άρθρο του στην ειδική έκδοση του Euro2day με τους New York Times «World Review 2022», ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά και στη βελτίωση που καταγράφεται σε κρίσιμους τομείς.

«Εφαρμόζουμε μια εθνική πολιτική που συνδυάζει τον δυναμισμό με τη σωφροσύνη και γεννά νέο πλούτο, ο οποίος μοιράζεται ακριβοδίκαια στους Έλληνες. Που επιτρέπει στη χώρα να διαχειρίζεται τις αλλεπάλληλες κρίσεις πολύ καλύτερα από πολλούς εταίρους της. Να δημιουργεί στρατηγικά αποθέματα για ένα μέλλον που προδιαγράφεται αβέβαιο. Και να πρωτοστατεί στην ανάληψη πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκή κλίμακα», επισημαίνει ο πρωθυπουργός και εκφράζει την σιγουριά του για το αποτέλεσμα των εκλογών που θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της.

«Έχοντας συσσωρεύσει εμπειρία και γνώση, η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στις νέες προκλήσεις σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία. Μπορεί να απαντήσει με αισιοδοξία, σχέδιο και δυναμισμό σε κάθε αβεβαιότητα και κάθε ανασφάλεια. Κρίσιμο στοιχείο για την επίτευξη των παραπάνω στόχων είναι η σταθερότητα, ακρογωνιαίος λίθος της οποίας είναι η πολιτική σταθερότητα. Είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες θα το λάβουν σημαντικά υπόψιν τους όταν προσέλθουν στις κάλπες και θα μας δώσουν νέα εντολή, ώστε να συνεχίσουμε το έργο που έχουμε ξεκινήσει», γράφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το κράτος στάθηκε δίπλα στον πολίτη»

Για την αντιμετώπιση των διαδοχικών κρίσεων, όπως πανδημία, πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος, ακρίβεια, ο πρωθυπουργός τονίζει ότι το κράτος εξάντλησε κάθε περιθώριο για να σταθεί δίπλα στον πολίτη. «Μετά τα 43 δισ. ευρώ που διατέθηκαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, η κυβέρνηση στηρίζει και πάλι αποφασιστικά την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, έχοντας δαπανήσει μέχρι στιγμής σχεδόν 13 δισεκατομμύρια. Οι δυνατότητες, όμως, του κρατικού προϋπολογισμού, προϋπόθεση για να δημιουργείται μέρισμα το οποίο θα κατανέμεται δίκαια στην κοινωνία, είναι πεπερασμένες. Γι’ αυτό την κρατική στήριξη πρέπει να πλαισιώνει η υποστήριξη κάθε αναπτυξιακής πρωτοβουλίας», σημειώνει ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα αναδείχθηκε πρώτη στον κόσμο, στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος»

Παράλληλα αναφέρεται στη μείωση φόρων, στην ενίσχυση της απασχόλησης, στην καταγραφή της τρίτης δυναμικότερης ανάπτυξης στην Ευρωζώνη για το 2021, στην αύξηση των εξαγωγών, στην κατασκευή νέων υποδομών.

«Η χώρα μας αντιμετωπίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση, επειδή, παράλληλα με τη διαχείριση των κρίσεων, έχει προχωρήσει στην αλλαγή του παραγωγικού της μοντέλου. Η ανάπτυξη έρχεται πλέον από επενδύσεις και από εξωστρέφεια. Σήμερα βρισκόμαστε πάνω από την Ιταλία και τη Γαλλία σε εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτή η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου είναι μία επιτυχία με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, που δεν έχει ακόμη δείξει την πλήρη του δυναμική», γράφει ο πρωθυπουργός και επισημαίνει την αναβάθμιση της Ελλάδας σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό για εταιρείες – παγκόσμιους κολοσσούς: «Πρόσφατα αναδείχθηκε πρώτη στον κόσμο, στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Οι επενδύσεις αυτές δημιουργούν καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να επιστρέψουν νέοι άνθρωποι που έφυγαν στο εξωτερικό στη διάρκεια της κρίσης».

«Η Τουρκία να συνειδητοποιήσει ότι αυτή η επιθετική στάση δεν πρόκειται να την οδηγήσει πουθενά»

Ο πρωθυπουργός εστίασε στο θέμα της ενέργειας και στον καθοριστικό ρόλο της χώρας που λειτουργεί ως σημείο εισόδου ενέργειας στην Ε.Ε. ενώ υπογραμμίζει ότι μέσω της διείσδυσης των ΑΠΕ στο μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η Ελλάδα μπορεί να καταστεί ενεργειακά αυτόνομη και ανταγωνιστική.

Επίσης επισημαίνει ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και συμμετέχει σε σχήματα πολυμερούς συνεργασίας, ενώ παράλληλα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή. «Ελπίζω κάποια στιγμή και η Τουρκία να συνειδητοποιήσει ότι αυτή η επιθετική στάση στην περιοχή δεν πρόκειται να την οδηγήσει πουθενά», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Χρειάζονται γενναίες υπερβάσεις σε ενωσιακό επίπεδο για την συγκράτηση τιμών ενέργειας»

«Η πολιτική και οικονομική απομόνωση της Ρωσίας θα αποδειχθεί, όμως, ατελέσφορη αν δεν συνοδευθεί και από γενναίες υπερβάσεις σε ενωσιακό επίπεδο, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα, ώστε να υπάρχει επάρκεια στην τροφοδοσία και συγκράτηση των τιμών. Ο βίαιος αυταρχισμός δεν αντιμετωπίζεται με εθνικούς εγωισμούς. Και η ανάσχεσή του σημαίνει πολύ περισσότερα από την αποφυγή ενός ψυχρού χειμώνα για τα εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρωπαίους. Ισοδυναμεί με μία ακόμη νίκη του δημοκρατικού κεκτημένου και με την απομόνωση του λαϊκισμού που καραδοκεί στις χώρες μας. Με τη νέκρωση κάθε αναθεωρητικής διάθεσης απ’ όσους αμφισβητούν σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα», σημειώνει ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, στέλνοντας παράλληλα ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις Βρυξέλλες.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα