ΠΟΛΙΤΙΚΗ
02/09/2020 12:21 EEST

Μητσοτάκης: H κοινωνία φαίνεται να αντιλαμβάνεται την ανάγκη να φοράμε τη μάσκα

Ικανοποίηση του Πρωθυπουργού για την αύξηση των τεστ που διενεργούνται κάθε μέρα και αισιοδοξία για τον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου.

Eurokinissi

Περίπου 17.000 διαγνωστικά τεστ για τον εντοπισμό του ιού πραγματοποιήθηκαν χθες Τρίτη 1/9 σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ο αυξανόμενος αριθμός των τεστ που διενεργούνται αλλά κυρίως το γεγονός ότι τα κρούσματα που εντοπίζονται αποτελούν σταθερά ένα πολύ μικρό μέρος των εξεταζόμενων, έχουν ενισχύσει την αισιοδοξία στο Μέγαρο Μαξίμου για τον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου. Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημερωτικής σύσκεψης που έγινε σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη χρήση της μάσκας. «Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία φαίνεται να αντιλαμβάνεται πια την ανάγκη να φοράμε τη μάσκα εκεί που μας υποδεικνύουν οι ειδικοί ότι αυτό είναι απαραίτητο. Με κατανόηση πάντα στις ειδικές πληθυσμιακές κατηγορίες, τα μικρά παιδιά, τα οποία πρέπει να εκπαιδευτούν με αγάπη και με φροντίδα για το πώς θα την φορέσουν», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι η χρήση μάσκας θα συμβάλει αποφασιστικά στην εξάπλωση της δεύτερης φάσης της πανδημίας και έτσι να μη ληφθούν πιο δραστικά μέτρα τα οποία ενδεχομένως να έχουν και ένα οικονομικό κόστος.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, αφού δέχθηκε τα συγχαρητήρια από τον Πρωθυπουργό για τη χθεσινή «εξαιρετική ενημέρωση» των πολιτών, παρουσίασε τα δεδομένα για την εξέλιξη της νόσου. Αυτό που επισημάνθηκε είναι ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων ιδίως στα γηροκομεία, ενώ διαπιστώθηκε με βάση τα στοιχεία από συγκεκριμένα νησιά και περιοχές ότι η εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί κατά τόπους συμβάλλουν στην επιδημιολογική αποφόρτιση. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι αυτή τη στιγμή έχει καλυφθεί το 20% των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ πανελλαδικά.

Αυτό που πλέον απασχολεί την κυβέρνηση σχετικά με τον κορονοϊό, πέρα από τον περιορισμό της μετάδοσης του, είναι η στήριξη της οικονομίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΡΕΝ, εξήγησε γιατί η κυβέρνηση δεν έριξε από τη πρώτη στιγμή εμφάνισης της πανδημίας όλο το «οπλοστάσιο» της –κάτι για το οποίο της ασκεί έντονη κριτική ο ΣΥΡΙΖΑ- και ανακοίνωσε ότι θα υπάρχουν παρατάσεις σε μέτρα τα οποία δούλεψαν, θα υπάρχουν νέα μέτρα τα οποία θα έχουν πιο εξειδικευμένη στόχευση στους κλάδους που επλήγησαν, ενώ θα ληφθούν και κάποια οριζόντια μέτρα. «Και τώρα, που έχουμε εικόνα της πραγματικής απώλειας εσόδων σε πολλούς κλάδους, όπως στον τουρισμό, στην εστίαση και αλλού, είμαστε έτοιμοι στη Θεσσαλονίκη να αναπτύξουμε ένα νέο πλαίσιο, που θα στηρίξει τον κόσμο της εργασίας και τον κοινωνικό ιστό, για να περάσουμε απέναντι. Είμαστε στη μέση του ποταμού και θα περάσουμε απέναντι με αυτά που θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη», τόνισε στην συνέντευξη του ο κ. Πέτσας.