Μητσοτάκης: Να κλείσουμε τελείως την πόρτα σε ασταθείς κυβερνήσεις

Πως διαμορφώνεται η κυβερνητική στρατηγική και που θα δοθεί το βάρος μέχρι τις κάλπες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στη Γλυφάδα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στη Γλυφάδα
Dimitris Papamitsos

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα καθώς απομένουν περίπου 50 ημέρες μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών και πλησιάζοντας προς την τελική ευθεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεδιπλώνει όλο και περισσότερο την στρατηγική του.

Στην επίσκεψη που έκανε χθες (29/3) στη Γλυφάδα, μιλώντας σε ψηφοφόρους και φίλους της παράταξης, απηύθυνε την πρόσκληση «όλοι στην κάλπη». Στόχος παραμένει η αυτοδυναμία και ο πρωθυπουργός έδειξε ότι θεωρεί καθοριστική την εκλογική αναμέτρηση της 21 Μαΐου, καθώς «αυτή είναι η κάλπη που θα στείλει τελικά το ισχυρό μήνυμα για το ποιος θα κυβερνήσει αυτή τη χώρα, ποια Κυβέρνηση και ποιος υποψήφιος Πρωθυπουργός».

Είναι φανερό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει την επανασυσπείρωση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Και θέλει να περιορίσει τον κίνδυνο της αποχής και της «χαλαρής» ψήφου. Ορισμένοι ψηφοφόροι ενδεχομένως σκεφθούν ότι όλα θα κριθούν σε δεύτερες εκλογές και να σχεδιάζουν να απουσιάσουν από τις πρώτες. Με τη χθεσινή του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός έδειξε τη βαρύτητα που θα έχει η πρώτη κάλπη για το τελικό αποτέλεσμα. «Για να κλείσουμε, τελείως την πόρτα σε ασταθείς κυβερνήσεις που θα οδηγήσουν την χώρα πίσω», ήταν ένα από τα μηνύματα που εστάλησαν χθες από τη Γλυφάδα.

Κυβερνητική αστάθεια και πολιτική τερατογένεση

Ο κίνδυνος της αστάθειας αναμένεται να τονιστεί σε σημαντικό βαθμό από τον πρωθυπουργό μέχρι τις εκλογές. Πιστεύοντας ακράδαντα στην αποτελεσματικότητα των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ρίξει το γάντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης καλώντας τα να εξηγήσουν με ποιους θα συνεργαστούν για τον σχηματισμό «προοδευτικής» διακυβέρνησης, ενώ χθες υπενθύμισε μια φράση που είχε πει κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ. «Είχα μιλήσει τον Σεπτέμβριο για το ενδεχόμενο μιας πολιτικής τερατογένεσης. Μιας Κυβέρνησης ηττημένων υπό τον κ. Τσίπρα, τον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Βαρουφάκη. Το φαντάζεστε; Θα πρέπει όμως να γνωρίζουν οι πολίτες ότι παρά τα όσα λέει ο κ. Τσίπρας μαθηματικά το ενδεχόμενο αυτό υπάρχει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Δεν επιδιώκω ποτέ τη σύγκρουση, επιδιώκω όμως πάντα τη σύγκριση»

Όσο περνούν οι ημέρες το πολιτικό θερμόμετρο θα ανεβαίνει. Στον σχεδιασμό του πρωθυπουργού πάντως προτεραιότητα δεν έχει η ένταση, κάτι που τόνισε από τη Γλυφάδα, καθώς μιλώντας για τους πολιτικούς αντιπάλους της ΝΔ σημείωσε ότι «τους αφήνουμε μόνους τους στο δρόμο της λάσπης και της παραπληροφόρησης».

Αυτό που θα επιδιώξει όμως απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι την σύγκριση μεταξύ των δύο τελευταίων κυβερνήσεων. «Κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου θα συζητήσουμε για όλα. Θα αντιπαραβάλουμε αποτελέσματα πολιτικής, θα κριθούμε και θα συγκριθούμε. Δεν επιδιώκω ποτέ τη σύγκρουση, επιδιώκω όμως πάντα τη σύγκριση. Ας έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ να συγκρίνουμε τη δική του τετραετία με τη δική μας τετραετία. Και ας αφήσουμε τους πολίτες να κρίνουν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η βεβαιότητα ότι το έργο της κυβέρνησης της ΝΔ υπερτερεί κατά πολύ έναντι του έργου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ της περιόδου 2015-19. Τόσο σε θέματα οικονομίας, κοινωνίας αλλά και εθνικής άμυνας. Και αυτό θα αναδειχθεί μέσα στην προεκλογική περίοδο. Ήδη κυκλοφορούν τηλεοπτικά σποτ που υπενθυμίζουν ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που πέτυχε η κυβέρνηση.

Κάλεσμα σε νέους και σε αναποφάσιστους

Ένας άλλος, εξίσου σημαντικός στόχος του πρωθυπουργού, είναι να κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη όσων είχαν ψηφίσει τη ΝΔ το 2019 αλλά που σήμερα κινούνται στη ζώνη των αναποφάσιστων, όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη. Σε αυτόν τον κόσμο έκανε ιδιαίτερη αναφορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προχωρώντας και σε μία αυτοκριτική. «Θέλω να τους απευθυνθώ προσωπικά και να τους πω ότι ήμασταν πάντα έντιμοι μαζί τους. Εκεί που αστοχήσαμε, εκεί που κάναμε λάθη, πρώτος εγώ, με θάρρος τα ομολόγησα και αναγνώρισα την ευθύνη που μου αναλογεί. Δεν κρύφτηκα ποτέ και πουθενά. Ένα λάθος γίνεται σφάλμα μόνο όταν επαναλαμβάνεται», τόνισε ο πρωθυπουργός ενώ απευθύνθηκε και στους νέους που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. «Όπλο» του σε αυτή την προσπάθεια είναι η τήρηση των δεσμεύσεων που είχε δώσει πριν από τις εκλογές του 2019.

Παράλληλά, σε όλη την προεκλογική περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίζει τη δέσμευση του για σύγκρουση με όλες τις εστίες αναχρονισμού και αναξιοκρατίας στην ελληνική δημόσια διοίκηση αλλά και αυτές για καλύτερους μισθούς για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες καθώς και για την αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα