Μεξικό: Άκαρπη προσπάθεια δύτη να μπει στο ανθρακωρυχείο όπου αγνοούνται 10 εργαζόμενοι

Οι ελπίδες των συγγενών τους, πως θα βρεθούν ζωντανοί, σβήνουν όσο ο χρόνος περνά.
|
PEDRO PARDO via Getty Images

Σε πλημμυρισμένη στοά ορυχείου, στο βόρειο Μεξικό, όπου αγνοούνται δέκα εργαζόμενοι επί μια εβδομάδα, εισήλθε στρατιώτης για μερικές στιγμές, σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνήτη της πολιτείας Κοαουίλα.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν τον στρατιωτικό επί τω έργω, εφοδιασμένο με φιάλη οξυγόνου και μάσκα. Ωστόσο, ο στρατιωτικός δε φορούσε στολή δύτη, αλλά προτίμησε να κατέβει σε μια από τις στοές, φορώντας τη στολή του, μέσα σε μεταλλικό καλάθι, προτού βγει ξανά στην επιφάνεια, λίγα λεπτά αργότερα.

Ο κυβερνήτης Μιγκέλ Ρικέλμε ανέφερε μέσω Twitter ότι δύτης του στρατού μπήκε στη στοά υπ’ αριθμόν τέσσερα του ορυχείου, ωστόσο εμπόδια δεν του επέτρεψαν να προχωρήσει.

Η συντονίστρια της Πολιτικής Προστασίας, Λάουρα Βελάσκες, νωρίτερα ανέφερε πως μέλη των σωστικών συνεργείων είναι «έτοιμα» να εισβάλουν «οποτεδήποτε» στο ανθρακωρυχείο, σε βάθος εξήντα μέτρων, κατόπιν εξερεύνησης με υποβρύχιο ντρόουν.

Εκατοντάδες μέλη σωστικών συνεργείων, ανάμεσά τους δύτες των ενόπλων δυνάμεων, κινητοποιήθηκαν στην επιχείρηση, με σκοπό τον εντοπισμό των αγνοούμενων ανθρακωρύχων. Οι ελπίδες των συγγενών τους, πως θα βρεθούν ζωντανοί, σβήνουν όσο ο χρόνος περνά.

Κατά τις αρχές, οι ανθρακωρύχοι εκτελούσαν εργασίες εκσκαφής όταν έγινε διάτρηση φρεατίου υπόγειων υδάτων.

Η πολιτεία Κοαουίλα, πρακτικά η μόνη όπου εξορύσσεται άνθρακας στο Μεξικό, γνώρισε μια σειρά φονικών δυστυχημάτων σε ορυχεία, στην πορεία των ετών. Το χειρότερο συνέβη την 19η Φεβρουαρίου 2006, όταν 65 ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν εξαιτίας έκρηξης αερίου, στην Πάστα δε Κόντσος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP