Μεξικό: Τουλάχιστον 39 μετανάστες σκοτώθηκαν από πυργκαγιά

Η πυρκαγιά στο Σιουδάδ Χουάρες είναι ένα από τα πιο θανατηφόρα περιστατικά με θύματα τους μετανάστες στο Μεξικό τις τελευταίες δεκαετίες.
JOSE LUIS GONZALEZ via Reuters

Τουλάχιστον 39 μετανάστες από την Κεντρική και τη Νότια Αμερική έχασαν τη ζωή τους μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε αργά τη Δευτέρα σε κέντρο κράτησης μεταναστών στην πόλη Χουάρες στα βόρεια σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε την Τρίτη το κυβερνητικό Εθνικό Ινστιτούτο Μετανάστευσης (INM).

Σε ανακοίνωσή του, το INM ανέφερε ότι υπήρχαν 68 ενήλικες άνδρες από την Κεντρική και Νότια Αμερική που διέμεναν στις εγκαταστάσεις στην πόλη απέναντι από το Ελ Πάσο του Τέξας και ότι 29 από αυτούς τραυματίστηκαν επίσης από τη φωτιά και διακομίσθηκαν σε τέσσερα νοσοκομεία της περιοχής.

Αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είδε πτώματα παρατεταγμένα σε πλαστικές σακούλες και επιβεβαίωσε ότι η φωτιά, η προέλευση της οποίας διερευνάται, είχε σβήσει. Πολλοί από τους μετανάστες στις εγκαταστάσεις ήταν Βενεζουελάνοι, σύμφωνα με τον μάρτυρα του Reuters.

«Ήμουν εδώ από τη μία το μεσημέρι περιμένοντας τον πατέρα των παιδιών μου όταν στις 22:00 άρχισε να βγαίνει καπνός από παντού», είπε η 31χρονη Βιάνγκλι Ινφάντε, υπήκοος Βενεζουέλας.

(ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)

OMAR ORNELAS/USA TODAY NETWORK via Reuters

Ο σύζυγός της, ο 27χρονος Eδουάρδ Καραμπάγιο, βρισκόταν σε ένα δωμάτιο μέσα στις εγκαταστάσεις όταν ξεκίνησε η φωτιά και επέζησε καταβρέχοντας τον εαυτό του και πιέζοντας μια πόρτα, είπε η Iνφάντε, η οποία πρόσθεσε ότι είδε πολλά πτώματα.

Μεξικανός αξιωματούχος είπε ότι στους νεκρούς περιλαμβάνονται επίσης μετανάστες από τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα.

Η πυρκαγιά, μια από τις πιο θανατηφόρες που έπληξε τη χώρα εδώ και χρόνια, εκδηλώθηκε καθώς οι ΗΠΑ και το Μεξικό αγωνίζονται για να αντιμετωπίσουν τα επίπεδα ρεκόρ των συνοριακών διελεύσεων στα κοινά τους σύνορα.

(ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)

JOSE LUIS GONZALEZ via Reuters

Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρήθηκε μια μεγάλη συσσώρευση μεταναστών σε πόλεις στα σύνορα του Μεξικού, καθώς οι αρχές προσπαθούν να επεξεργαστούν αιτήματα ασύλου χρησιμοποιώντας μια νέα εφαρμογή της κυβέρνησης των ΗΠΑ γνωστή ως CBP One.

Πολλοί μετανάστες πιστεύουν ότι η διαδικασία καθυστερεί πολύ και νωρίτερα αυτό το μήνα εκατοντάδες μετανάστες κυρίως από τη Βενεζουέλα συγκρούστηκαν με Αμερικανούς αξιωματούχους στα σύνορα με τις ΗΠΑ.

Τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε ότι θα επεκτείνει τους περιορισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης Τραμπ για να εκδιώξει γρήγορα Κουβανούς, Νικαραγουανούς και Αϊτινούς μετανάστες που εντοπίστηκαν να περνούν παράνομα τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις συνοριακές ροές.

Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι θα επιτρέπουν σε έως και 30.000 άτομα από αυτές τις τρεις χώρες συν τη Βενεζουέλα να εισέρχονται αεροπορικώς στη χώρα κάθε μήνα.

Η πυρκαγιά στο Σιουδάδ Χουάρες είναι ένα από τα πιο θανατηφόρα περιστατικά που έπληξαν τους μετανάστες στο Μεξικό τις τελευταίες δεκαετίες.

Τον Δεκέμβριο του 2021, τουλάχιστον 55 άνθρωποι σκοτώθηκαν και οι δεκάδες τραυματίστηκαν όταν ένα φορτηγό γεμάτο μετανάστες ανατράπηκε στην πολιτεία Τσιάπας στα νότια σύνορα.

Εβδομήντα δύο μετανάστες σφαγιάστηκαν από ένοπλους καρτέλ ναρκωτικών στην πολιτεία Ταμαουλίπας του βόρειου Μεξικού το 2010.

Σαράντα εννέα παιδιά πέθαναν μετά από πυρκαγιά σε παιδικό σταθμό στη βόρεια πόλη Ερμοσίγιο το 2009.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα