Μεγάλη ζήτηση για φουσκωτά τανκς και ψεύτικα HIMARS λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Πώς τα φουσκωτά άρματα μάχης, που μοιάζουν με παιχνίδια, μπορούν να φανούν υπερπολύτιμα στο πεδίο της μάχης.
EVA KORINKOVA via Reuters

Η απώλεια ενός άρματος μάχης ή ενός εκτοξευτήρα πολλαπλών ρουκετών HIMARS μπορεί να στοιχίσει πολύ λιγότερο σε έναν στρατό εάν πρόκειται για ένα φτηνό φουσκωτό «δόλωμα» που τοποθετείται στις πρώτες γραμμές του πολέμου με σκοπό να εξαπατήσει τον εχθρό.

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αυξήσει την ανάγκη για βαρέα στρατιωτικά οχήματα, όπλα και αεροπλάνα, η Inflactech Decoys - μια Τσέχικη εταιρεία κατασκευής ψεύτικου στρατιωτικού εξοπλισμού - είδα τις πωλήσεις της να εκτοξεύονται.

EVA KORINKOVA via Reuters

Η εταιρεία πρόσθεσε πρόσφατα τα HIMARS στον «στόλο» της, που απαριθμεί πάνω από 30 τύπους φουσκωτών «δολωμάτων» πραγματικού μεγέθους και τα οποία πουλά σε πελάτες σε όλο τον κόσμο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Inflatec, Βόιτεκ Φρέσερ, δεν επιβεβαίωσε ότι η Ουκρανία είναι μεταξύ των προορισμών για τα προϊόντα του, αλλά παραδέχτηκε ότι θα περίμενε να βρουν το δρόμο τους προς τα εκεί.

EVA KORINKOVA via Reuters

«Μπορώ να φανταστώ ότι εάν θέλουμε να υποστηρίξουμε μια χώρα-εταίρο που αντιμετωπίζει προβλήματα, θα της στείλουμε φουσκωτά δολώματα Inflatech και είναι ήδη εκεί ή σίγουρα θα είναι», είπε.

Τα φουσκωτά, αληθοφανή από απόσταση, όπλα και άρματα είναι κατασκευασμένα από συνθετικό μετάξι και, εκτός από το ότι παραπλανούν οπτικά τον αντίπαλο, έχουν θερμικό αποτύπωμα και εμφανίζονται στα ραντάρ, ξεγελώντας τις εχθρικές αναγνωρίσεις.

EVA KORINKOVA via Reuters

Συσκευάζονται σε σάκους, τους οποίους μπορούν να μεταφέρουν δύο έως τέσσερις στρατιώτες και μπορούν να φουσκώσουν μέσα σε 10 λεπτά. Το φουσκωτό κάλυμμα HIMARS, για παράδειγμα, ζυγίζει 43 κιλά. Τα «δολώματα» κοστίζουν από 10.000 έως 100.000 δολάρια.

EVA KORINKOVA via Reuters

«Αν οδηγήσεις τον εχθρό να καταστρέψει τον εξοπλισμό μου με κάτι που είναι τέσσερις, ή ίσως 20 φορές πιο ακριβό, τότε κερδίζεις οικονομικά», εξήγησε ο Φρέσερ.

EVA KORINKOVA via Reuters

Η Inflatech γνώρισε τεράστια επιχειρηματική της άνθηση τον περασμένο χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυξάνοντας την παραγωγή σε δεκάδες δολώματα το μήνα ενώ φέτος καταγράφει ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη, που αγγίζει ακόμη και το 100%.

Δημοφιλή