Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Θα κερδίσει το μεγάλο στοίχημα;

Οι «βεντέτες» του παρελθόντος και το «θερμό» φθινόπωρο που έρχεται.
ΗΡΕ
ΗΡΕ
EUROKINISSI/ ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι ο υπουργός που καλείται να χειριστεί μία σειρά από «καυτά» θέματα, τα οποία βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης.

Για πολλούς ήταν η «δοκιμασμένη συνταγή» για την ηλεκτρική καρέκλα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Αποτελεσματικός και με πλούσια εμπειρία. Δύσκολα κάποιος θα τον ξεγελάσει από τους υφισταμένους του. Πολύ σημαντικό προσόν για τη συγκεκριμένη θέση. Δεν ήταν λίγοι οι προκάτοχοί του που απέτυχαν στην Κατεχάκη, γιατί πολύ απλά οι προσθέσεις τους δεν ήταν αρκετές για να εφαρμοστεί το σχέδιό τους.

Το πρώτο του διάστημα στη θέση του υπουργού αποτελεί για πολλούς ένα πρώτο δείγμα γραφής, καθώς δύσκολα κάποιος άλλος στη θέση του –όπως λένε στελέχη με εμπειρία στα θέματα της ασφάλειας- θα μπορούσε να κάνει σε τόσο λίγο χρόνο τόσα πολλά πράγματα.

ς
ς
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ωστόσο, έχει ένα μειονέκτημα. Ποιο είναι αυτό; Οι «βεντέτες» του παρελθόντος. «Βεντέτες» για τις οποίες μπορεί να μην ευθύνεται ο ίδιος αλλά υπάρχουν. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ήταν ο υπουργός που είχε γίνει «κόκκινο πανί» για ένα σκληροπυρηνικό κομμάτι των Εξαρχείων. Κανείς, μάλιστα, δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το ποιες μπορεί να είναι οι «απαντήσεις» του κομματιού αυτού σε μία σειρά κινήσεων που προτίθεται να κάνει.

Εκτός αυτού, όμως, ο Χρυσοχοΐδης «ερέθιζε» και ένα μεγάλο κομμάτι της Αριστεράς, που δεν «έβλεπε» με καλό μάτι την επί των ημερών του πιο «δραστήρια» Αστυνομία.

Με τα παραπάνω δεδομένα λοιπόν, δεν είναι δύσκολο να υποθέσει κάποιος ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που τον περιμένουν στη γωνία. Περιμένουν το «στραβοπάτημα» για να του ασκήσουν σκληρή κριτική. Αυτό σε συνδυασμό με το «θερμό» φθινόπωρο που έρχεται, όταν και μπορεί να ξεσπάσουν αντιδράσεις για μία σειρά από κυβερνητικές πρωτοβουλίες, κάνει αναγκαία για εκείνον την επίδειξη μεγάλης προσοχής στις κινήσεις του.

ah
ah
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Στο επικοινωνιακό κομμάτι ο Χρυσοχοΐδης έχει τη στήριξη των media. Είναι ένας άνθρωπος χρόνια στο κουρμπέτι, με πολλούς και ισχυρούς φίλους. Αυτό, όμως, δεν θα είναι αρκετό όταν –και εάν- δεχθεί «τσουνάμι» κριτικής. Υπάρχουν στιγμές που τα media δεν μπορούν να σε σώσουν.

Και γιατί τα γράφουμε όλα αυτά; Τα γράφουμε γιατί επιχειρεί να ανοίξει πολλά «καυτά» μέτωπα ταυτόχρονα, χωρίς η επικοινωνιακή τακτική του κυβερνώντος κόμματος να συγχρονίζεται πάντα με τη δική του. Δηλαδή, λογικές αρκετών στελεχών της Ν.Δ. του τύπου «θα μπούμε στα Εξάρχεια και θα τα καθαρίσουμε», φράσεις που παραπέμπουν σε «βεντέτα», δεν ευνοούν το έργο του. Όπως δεν ευνοούν το έργο του οι τυμπανοκρουσίες για τις εκκενώσεις καταλήψεων. Όσο πιο αθόρυβα και οργανωμένα γίνονται αυτά, τόσο το καλύτερο. Ούτε ελικόπτερα, ούτε πάνοπλοι άντρες δίπλα σε μικρά παιδιά.

Και δεν είναι μόνο το θέμα το καταλήψεων που καλείται να διαχειριστεί. Είναι οι φυλακές, είναι τα επεισόδια στα Εξάρχεια, είναι η τρομοκρατία και πολλά άλλα.

Ο ίδιος ο Χρυσοχοΐδης δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής καμία συνέντευξη από τότε που ανέλαβε υπουργός. Φροντίζει έξυπνα από την πλευρά του να διατηρεί χαμηλούς τόνους. Το όνομά του, ωστόσο, από μόνο του δημιουργεί δυναμική.

Πολλοί πιστεύουν ότι η θητεία του στην Κατεχάκη θα είναι το τελευταίο του μεγάλο στοίχημα στην πολιτική του σταδιοδρομία. Και σίγουρα θέλει να το κερδίσει. Το εάν θα τα καταφέρει ή όχι δεν είναι αποκλειστικά στο χέρι του. Σίγουρα θα χρειαστεί και τη θεά τύχη.

Το φάουλ που πρέπει να αποφύγει είναι να υπερτερεί ως προς την έξωθεν εικόνα του, η εικόνα του «στρατηγού» από εκείνη του πολιτικού.

Δημοφιλή