Το εργοστάσιο του BMW Group στη Λειψία προετοιμάζει την παραγωγή του αμιγώς ηλεκτρικού MINI Countryman.
Bernhard Filser

Το «Made in England» παύει να είναι κύριο χαρακτηριστικό των MINI καθώς η βρετανική μάρκα, που ανήκει στον όμιλο της BMW από το 2000, μεταφέρει –εν μέρει- την παραγωγή του MINI Countryman στη Γερμανία.

Συγκεκριμένα, το εργοστάσιο της Λειψίας ετοιμάζεται για φέτος, στα τέλη του 2023, να παράγει το νέο crossover μοντέλο που θα προσφέρεται ως αμιγώς ηλεκτροκίνητο, αλλά και με κινητήρες εσωτερικής καύσης, ενώ εκεί θα κατασκευάζονται και οι μπαταρίες του.

Κατά συνέπεια, όλα είναι έτοιμα για την έναρξη της παραγωγής του πρώτου MINI «Made in Germany» σε ένα εργοστάσιο που αποτελεί μία από τις πιο σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον εγκαταστάσεις παραγωγής αυτοκινήτων στον κόσμο.
Το νέο MINI Countryman βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής στη Λειψία μαζί με τις BMW Σειρά 1, BMW Σειρά 2 Gran Coupé και BMW Σειρά 2 Active Tourer. Ως εκ τούτου, η μονάδα γίνεται το πρώτο εργοστάσιο όπου κατασκευάζονται μαζί οχήματα μαρκών BMW και MINI, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τη μέγιστη ευελιξία του.

Η επέκταση της ηλεκτροκίνησης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής βιωσιμότητας του BMW Group. Σήμερα, ένα στα πέντε μοντέλα MINI είναι ήδη ηλεκτροκίνητο, γεγονός που αποδεικνύει τον ενθουσιασμό των φίλων της μάρκας για διασκεδαστική οδήγηση χωρίς εκπομπές ρύπων.

Το BMW Group επεκτείνει τη δυναμικότητά του για την κατασκευή εξαρτημάτων ηλεκτρικών οχημάτων στο εργοστάσιο της Λειψίας κατά οκτώ γραμμές παραγωγής έως το 2024 και επενδύει περισσότερα από 800 εκατομμύρια ευρώ. Η εγκατάσταση με εμβαδόν 150.000 τ.μ., όπου μελλοντικά θα κατασκευάζονται τα εξαρτήματα για ηλεκτρικά οχήματα, αποτελεί μια βιώσιμη επένδυση στη μελλοντική αειφορία του εργοστασίου. Η επέκταση συνδέεται με τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας καθώς και με την αύξησή τους. Μέχρι το 2024, περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι θα απασχολούνται στην παραγωγή εξαρτημάτων ηλεκτρικών οχημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2021 παρήχθησαν 21,9 GWh ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική ενέργεια. Αυτό αντιστοιχεί στην ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από πάνω από 5.000 νοικοκυριά των 3 ατόμων. Από το 2017, η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να αποθηκεύεται προσωρινά σε ένα σταθμό αποθήκευσης που αποτελείται από έως και 700 μπαταρίες υψηλής τάσης προερχόμενες από μοντέλα BMW i3.

«Το όραμά μας στη Λειψία είναι η πλήρης απαλλαγή της παραγωγής από τον άνθρακα με την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με υδρογόνο. Στο εργοστάσιο του BMW Group στη Λειψία, είμαστε η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο που εφαρμόζει μια πρόσφατα αναπτυγμένη τεχνολογία καυστήρα στο βαφείο μας, η οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει πράσινο υδρογόνο αντί για φυσικό αέριο. Το υδρογόνο χρησιμοποιείται ήδη από το 2013 στο τμήμα logistics του εργοστασίου. Σήμερα, πέντε σταθμοί ανεφοδιασμού υδρογόνου παρέχουν ενέργεια για πάνω από 130 βιομηχανικά φορτηγά με κυψέλες καυσίμου, τον μεγαλύτερο στόλο στη Γερμανία», τονίζει η διευθύντρια του εργοστασίου.

Δημοφιλή