Μπάιντεν: Οι μάσκες έκαναν τη διαφορά, λογική Νεάντερταλ η άρση της υποχρεωτικής χρήσης τους

Μήνυμα του προέδρου των ΗΠΑ προς τους κυβερνήτες πολιτειών που προέβησαν στην επιλογή αυτή.
.
.
Reuters

Οι πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε την Τετάρτη πως οι αποφάσεις να σταματήσει η υποχρεωτική χρήση μασκών- όπως αυτές των κυβερνητών του Τέξας και του Μισισίπι- αποτελούν «λογική Νεάντερταλ» δεδομένης της αύξησης των νεκρών από την πανδημία του κορονοϊού.

Ερωτηθείς για το αν είχε κάποιο μήνυμα προς το Τέξας και το Μισισίπι, ο Μπάιντεν είπε σε δημοσιογράφους: «Νομίζω ότι είναι μεγάλο λάθος. Κοιτάξτε, ελπίζω πως όλοι το έχουν καταλάβει ως τώρα ότι αυτές οι μάσκες έκαναν τη διαφορά».

Ο Μπάιντεν είπε ότι η αυξανόμενη διαθεσιμότητα των εμβολίων συμβάλλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, μα είναι κρίσιμης σημασίας να συνεχιστεί η επαγρύπνηση ως προς τη χρήση μασκών, το πλύσιμο των χρειών και την τήρηση των αποστάσεων.

«Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι η λογική του Νεάντερταλ, ότι ”Στο μεταξύ, όλα πάνε καλά, βγάλτε τη μάσκα, ξεχάστε τη”. Έχει ακόμη σημασία», τόνισε.

Ο Μπάιντεν είπε ότι πάνω από 511.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον νέο κορονοϊό στις ΗΠΑ και θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να εμβολιαστούν όλοι.

Τα κρούσματα στις ΗΠΑ φτάνουν περίπου τα 50.000 καθημερινά, μολονότι έχουν διανεμηθεί ήδη περισσότερες από 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου και έχουν εμβολιαστεί πάνω από 50 εκατ. άτομα, σύμφωνα με ομοσπονδιακά δεδομένα.

«Είναι κρίσιμο, κρίσιμο, κρίσιμο, να ακούτε την επιστήμη: πλένετε τα χέρια σας, με ζεστό νερό, συχνά. Φοράτε μάσκα και τηρείτε τις αποστάσεις. Το ξέρω ότι το ξέρετε. Θα ήθελα να το ξέρουν και κάποιοι από τους εκλεγμένους αξιωματούχους μας», πρόσθεσε.

Δημοφιλή