Μπουρκίνα Φάσο: Ο στρατιωτικός ηγέτης παραιτήθηκε μετά το πραξικόπημα

Ο νέος αυτοαποκαλούμενος ηγέτης της χώρας, ο λοχαγός Iμπραϊμ Tραορέ, αποδέχτηκε την παραίτηση του αντισυνταγματάρχη Πολ-Ανρί Σανταογκό Νταμιμπά.
Νεαροί άνδρες φωνάζουν συνθήματα κατά της εξουσίας του αντισυνταγματάρχη Νταμίμπα, κατά της Γαλλίας και υπέρ της Ρωσίας στην Ουαγκαντούγκου, πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, Παρασκευή Σεπτ. 30, 2022.
Νεαροί άνδρες φωνάζουν συνθήματα κατά της εξουσίας του αντισυνταγματάρχη Νταμίμπα, κατά της Γαλλίας και υπέρ της Ρωσίας στην Ουαγκαντούγκου, πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, Παρασκευή Σεπτ. 30, 2022.
via Associated Press

Ο αυτοαποκαλούμενος νέος στρατιωτικός ηγέτης της Μπουρκίνα Φάσο, Λοχαγός Ιμπραΐμ Τραορέ, αποδέχτηκε την υπό όρους παραίτηση που πρότεινε ο πρόεδρος Πολ-Ανρί Νταμιμπά για να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση της βίας μετά το πραξικόπημα της Παρασκευής, δήλωσαν θρησκευτικοί και παραδοσιακοί ηγέτες της χώρας την Κυριακή.

Βάσει συμφωνίας, που ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου, ο Τραορέ αποδέχτηκε επτά όρους, συμπεριλαμβανομένης την εγγύησης για την ασφάλεια του Νταμιμπά και της ασφάλειας των στρατιωτών που τον υποστήριζαν, αλλά και την τήρηση των υποσχέσεων που δόθηκαν στο περιφερειακό μπλοκ της Δυτικής Αφρικής για επιστροφή της χώρας στην συνταγματική εξουσία έως τον Ιούλιο του 2024.

Ο Τραορέ δήλωσε νωρίτερα ότι η τάξη αποκαθίσταται σταδικά μετά από βίαιες διαδηλώσεις κατά της γαλλικής πρεσβείας και πολυήμερες μάχες ενόσω η παράταξή του κινούνταν για να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση ακολούθησε επιθέσεις σε γαλλικά ιδρύματα, όταν έγινε γνωστό ότι ο αντισυνταγματάρχης Νταμιμπά κρυβόταν σε γαλλική στρατιωτική βάση.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον βρίσκεται στο Τόγκο.

Υποστηρικτές του Τραορέ φώναξαν φιλορωσικά συνθήματα και κυμάτισαν ρωσικές σημαίες την Κυριακή.

Ο Τραορέ θεωρεί τη Γαλλία θεωρεί πως η επιρροή της πρώην αποικιακής δύναμης της Γαλλίας εξασθενεί και αποτελεί σύμμαχο του ανθρώπου που απομάκρυνε από την εξουσία. Εχει μιλήσει ανοικτά για την προθυμία του να συνεργαστεί με νέους εταίρους για την καταπολέμηση των ισλαμιστών ανταρτών - και σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές αυτό θα μπορούσε να σημαίνει Ρώσους μισθοφόρους.

Η Μπουρκίνα Φάσο ελέγχει μόλις το 60% της επικράτειάς της, λένε οι ειδικοί, ενώ η ισλαμιστική βία επιδεινώνεται.

Ο έκπτωτος συνταγματάρχης είχε ανατρέψει ο ίδιος τον Πρόεδρο Ρος Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ τον Ιανουάριο, λέγοντας ότι απέτυχε να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ισλαμιστική βία.

Πολλοί πολίτες στη Μπουρκίνα Φάσο δεν αισθάνονται ασφαλείς εδώ και αρκετό καιρό.

Η ισλαμιστική εξέγερση ξέσπασε στη χώρα το 2015, αφήνοντας χιλιάδες νεκρούς και αναγκάζοντας περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Αυτό είναι το ένατο πραξικόπημα της Μπουρκίνα Φάσο από την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία το 1960.

Πηγή: Reuters, BBC