Μπουρκίνα Φάσο: Σφοδροί πυροβολισμοί στην πρωτεύουσα, στρατιώτες στους δρόμους

Η στρατιωτική χούντα ανέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα στις 24 Ιανουαρίου, εκδιώκοντας τον πρόεδρο Ρος Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ και διαλύοντας την κυβέρνηση.
Στρατιώτες στην Μπουρκίνα Φάσο
Στρατιώτες στην Μπουρκίνα Φάσο
TWITTER/africa24

Ισχυροί πυροβολισμοί ακούστηκαν από το κύριο στρατόπεδο και ορισμένες κατοικημένες περιοχές της πρωτεύουσας της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντουγκού νωρίς το πρωί της Παρασκευής, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Reuters.

Αρκετοί ένοπλοι στρατιώτες εθεάθησαν να παίρνουν θέσεις κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου που οδηγεί στην έδρα της προεδρίας. Στρατιώτες εθεάθησαν επίσης να εμποδίζουν την πρόσβαση στα διοικητικά κτίρια και στην εθνική τηλεόραση, η οποία σταμάτησε να εκπέμπει, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Reuters.

Δεν ήταν διαθέσιμος κάποιος εκπρόσωπος του στρατιωτικού καθεστώτος που κατέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο για να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Η στρατιωτική χούντα ανέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα στις 24 Ιανουαρίου, εκδιώκοντας τον πρόεδρο Ρος Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ και διαλύοντας την κυβέρνηση.

Στην πρώτη του δήλωση εκείνη την εποχή, ο ηγέτης του πραξικοπήματος, συνταγματάρχης Paul-Henri Sandaogo Damiba, υποσχέθηκε να αποκαταστήσει την ασφάλεια μετά από χρόνια βίας που διεξήγαγαν ισλαμιστές μαχητές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος.

Όμως οι επιθέσεις συνεχίζονται και ο στρατός βρίσκεται σε αταξία. Αυτή την εβδομάδα, άγνωστοι δράστες σκότωσαν έντεκα στρατιώτες κατά τη διάρκεια επίθεσης σε αυτοκινητοπομπή 150 οχημάτων που μετέφερε προμήθειες σε μια πόλη στη βόρεια Μπουρκίνα Φάσο. Πενήντα άμαχοι αγνοούνται.

Μεγάλες περιοχές του βορρά και της ανατολικής πλευράς έχουν γίνει ακυβέρνητες από το 2018. Εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, φοβούμενοι περαιτέρω επιδρομές από ένοπλους που κατεβαίνουν συχνά στις αγροτικές κοινότητες με μοτοσικλέτες. Χιλιάδες έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις.

Η χώρα της Δυτικής Αφρικής, μια από τις φτωχότερες στον κόσμο, έχει γίνει το επίκεντρο της βίας που ξεκίνησε στο γειτονικό Μάλι το 2012, αλλά από τότε εξαπλώθηκε σε όλη την άνυδρη έκταση της περιοχής Σαχέλ νότια της ερήμου Σαχάρα.