ΚΟΙΝΩΝΙΑ
10/11/2020 15:56 EET

Μποτιλιαρίσματα εν μέσω Lockdown στην Αθήνα – Που οφείλεται η κίνηση

Αυξημένη κατά 35% ήταν η κίνηση στις οδικές αρτηρίες της Αττικής.

Αυξημένη κατά 35% σε σχέση με το lockdown του περασμένου Μαρτίου είναι η κίνηση στους δρόμους της Αθήνας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τροχαίας και του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής.

Η αύξηση αυτή αποδίδεται σε διάφορους λόγους, ωστόσο ο κυριότερος εξ αυτών είναι η μειωμένη τηλεργασία σε σχέση με το πρώτο καθολικό lockdown.

Όπως λένε αστυνομικοί της Τροχαίας στη HuffPost Greece, στο 90-95% των ελέγχων  από την 1η ημέρα της καραντίνας μέχρι την Τρίτη, 10 Νοεμβρίου, οι πολίτες έχουν στα χέρια τους όλα τα νόμιμα έγγραφα που δείχνουν ότι μεταβαίνουν ή επιστρέφουν από την εργασία τους (ή ότι πηγαίνουν σε κάποια τράπεζα, σούπερ μάρκετ ή γιατρό).

Σύμφωνα με τις Αρχές, τηνΤρίτη το πρωί παρατηρήθηκε αυξημένη κίνηση σε βασικούς δρόμους και αυτό οφείλεται σε έναν ακόμη λόγο. Αστυνομικοί σε βασικούς άξονες (π.χ. Κηφισίας, Βασ. Κωνσταντίνου, Αμαλίας) έμπαιναν στη μέση του δρόμου, διέκοπταν τη ροή των αυτοκινήτων για ελέγχους και στις τρεις λωρίδες με αποτέλεσμα να προκαλείται μποτιλιάρισμα. Η Τροχαία, σε καθημερινή βάση, κάνει περισσότερους από 30.000 ελέγχους και μέχρι τώρα καταγράφει περίπου 200-300 παραβάσεις ημερησίως.

Αυξημένη κατά 35% ήταν η κίνηση στις οδικές αρτηρίες της Αττικής και κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, πρώτη εργάσιμη μέρα του του νέου lockdown  συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του πρώτου lockdown.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής, παρατηρήθηκε ιδιαίτερη κυκλοφοριακή συμφόρηση στην άνοδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, της Λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου και στην Κηφισίας. Η σχετική απόκλιση σε σχέση με το πρώτο lockdown θεωρείται δικαιολογημένη – σημειώνει η Περιφέρεια Αττικής - καθώς στην παρούσα φάση, σε αντίθεση με την προηγούμενη, πραγματοποιείται μετακίνηση μαθητών στα σχολεία, ενώ ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων δεν χρησιμοποιεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τον περιορισμό του συγχρωτισμού.

Με εντολή του Περιφερειάρχη, Γιώργου Πατούλη πραγματοποιείται προσωρινή ρύθμιση στους φωτεινούς σηματοδότες σε συνθήκες μειωμένης κυκλοφορίας, ενώ μέσω των ηλεκτρονικών πινακίδων γίνονται συνεχώς ανακοινώσεις που σχετίζονται με την ασφαλή οδήγηση και τη τήρηση των ορίων ταχύτητας. Με αφορμή τη σχετική ενημέρωση που είχε ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης από τα στελέχη του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής επισημαίνει ότι: «Προτεραιότητα μας είναι η προστασία των πολιτών από την πανδημία καθώς και η ασφαλής και απρόσκοπτη μετακίνηση τους».