Μπρους Λι: «Πέθανε από υπερβολική κατανάλωση νερού», λένε Ισπανοί επιστήμονες

Ο Μπρους Λι μπορεί να πέθανε από υπερβολική κατανάλωση νερού, λένε Ισπανοί επιστήμονες.
Manfred Gottschalk via Getty Images

Νέα μελέτη φέρνει τα πάνω κάτω στον θάνατο του Μπρους Λι, διάσημου αστέρα του κινηματογράφου και «μάστερ» του Κουνγκ Φου.

Ο Μπρους Λι έκανε διάσημη τη ρήση «Να είσαι νερό φίλε μου», αλλά το υπερβολικό νερό φαίνεται να τον σκότωσε τελικά», υποστήριξαν οι Ισπανοί ερευνητές.

Ο πρωταγωνιστής του «Enter The Dragon», πέθανε, 32 ετών, μετά από εγκεφαλικό οίδημα . Το οίδημα θεωρήθηκε ότι ήταν μία αντίδραση του οργανισμού του στο παυσίπονο «Equagesic», που δόθηκε στον σταρ των πολεμικών τεχνών.

Ωστόσο μία ομάδα ερευνητών ανακοίνωσε ότι το οίδημα στον εγκέφαλο προκλήθηκε από υπονατριαιμία.

«Με άλλα λόγια, θεωρούμε ότι η αδυναμία του νεφρού να εκκρίνει περίσσεια νερού, σκότωσε τον Μπρους Λι», έγραψαν οι επιστήμονες στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Clinical Kidney Journal.

«Διάφοροι παράγοντες υποδηλώνουν ότι ο κορυφαίος ηθοποιός ταινιών Κουνγκ Φου μπορεί να κατανάλωνε ασυνήθιστα υψηλές ποσότητες υγρών εκείνη την εποχή λόγω της διατροφής του, η οποία αποτελούνταν από πολλούς χυμούς και ροφήματα πρωτεΐνης, και τη χρήση μαριχουάνας, η οποία προκαλεί αυξημένη δίψα», αναφέρει ο Independent.

«Συνοπτικά, ο Μπρους Λι είχε πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου που προδιαθέτουν για υπονατριαιμία, ως αποτέλεσμα παρεμβολής στους μηχανισμούς ομοιόστασης του νερού που ρυθμίζουν τόσο την πρόσληψη νερού, όσο και την απέκκριση νερού», έγραψαν οι ερευνητές.

«Υποθέτουμε ότι ο Μπρους Λι πέθανε από μια συγκεκριμένη μορφή νεφρικής δυσλειτουργίας: Την αδυναμία να εκκρίνει αρκετό νερό για να διατηρήσει την ομοιόσταση του νερού», πρόσθεσαν οι Ισπανοί επιστήμονες και κατέληξαν, λέγοντας: «Κατά ειρωνικό τρόπο, ο Λι έκανε διάσημο το απόφθεγμα «Να είσαι νερό φίλε μου», αλλά το υπερβολικό νερό φαίνεται να τον σκότωσε τελικά».

Πήγαινε στην αρχική σελίδα