NASA: Οι αστροναύτες θα ζουν και θα εργάζονται στο φεγγάρι έως το 2030

«Οι άνθρωποι θα μπορούν να παραμείνουν στη Σελήνη για μεγάλα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας».
via Associated Press

Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να μείνουν στη Σελήνη για μεγάλες περιόδους κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, δήλωσε αξιωματούχος της NASA στο BBC.

Ο Χάουαρντ Χου, ο οποίος ηγείται του προγράμματος σεληνιακού διαστημικού σκάφους Orion για τον οργανισμό, είπε ότι θα χρειαστούν ενδιαιτήματα για την υποστήριξη επιστημονικών αποστολών.

Παράλληλα, τόνισε ότι η εκτόξευση του πυραύλου Artemis, ο οποίος μεταφέρει το Orion, ήταν μια «ιστορική ημέρα για τις ανθρώπινες διαστημικές πτήσεις». Το Orion απέχει σήμερα περίπου 134.000 χιλιόμετρα από τη Σελήνη.

Στην κορυφή του πυραύλου βρίσκεται το διαστημικό σκάφος Orion το οποίο, για αυτήν την πρώτη αποστολή, είναι χωρίς πλήρωμα, αλλά είναι εξοπλισμένο με ένα «ανδρείκελο» που θα καταγράφει τις επιπτώσεις της πτήσης στο ανθρώπινο σώμα.

Η πτήση της Τετάρτης ακολούθησε δύο προηγούμενες απόπειρες εκτόξευσης τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο που ματαιώθηκαν κατά τη διάρκεια της αντίστροφης μέτρησης λόγω τεχνικών προβλημάτων.

Ο Χου τόνισε ότι η παρακολούθηση της απογείωσης του Artemis ήταν ένα «απίστευτο συναίσθημα» και «ένα όνειρο». «Είναι το πρώτο βήμα που κάνουμε για τη μακροπρόθεσμη εξερεύνηση στο βαθύ διάστημα, όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και για τον κόσμο», είπε.

«Και νομίζω ότι αυτή είναι μια ιστορική ημέρα για τη NASA, αλλά είναι επίσης μια ιστορική ημέρα για όλους τους ανθρώπους που αγαπούν τις ανθρώπινες διαστημικές πτήσεις και την εξερεύνηση στο βαθύ διάστημα».

«Θέλω να πω ότι επιστρέφουμε στη Σελήνη, εργαζόμαστε για ένα βιώσιμο πρόγραμμα και αυτό είναι το όχημα που θα μεταφέρει τους ανθρώπους που θα μας προσεληνώσουν ξανά» πρόσθεσε.

Joe Skipper via Reuters

Στη συνέχεια εξήγησε ότι αν η τρέχουσα πτήση του Artemis είναι επιτυχής, τότε η επόμενη θα γίνει με πλήρωμα και θα ακολουθήσει μια τρίτη, όπου αστροναύτες θα προσγειωθούν ξανά στη Σελήνη για πρώτη φορά μετά το Apollo 17 πριν από 50 χρόνια, τον Δεκέμβριο του 1972.

Η τρέχουσα αποστολή εξελίσσεται καλά, δήλωσε στο BBC, με όλα τα συστήματα να λειτουργούν και την ομάδα αποστολής να προετοιμάζεται για την επόμενη πυροδότηση των κινητήρων του Orion το μεσημέρι της Δευτέρας για να τεθεί το διαστημόπλοιο σε μια μακρινή τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Μια από τις πιο κρίσιμες φάσεις της αποστολής Artemis I είναι η ασφαλής επιστροφή του Orion στη Γη. Θα εισέλθει ξανά στην ατμόσφαιρα του πλανήτη με ταχύτητα 38.000χλμ/ώρα, δηλαδή 32 φορές την ταχύτητα του ήχου και η ασπίδα στην κάτω πλευρά του θα περάσει από θερμοκρασίες που θα προσεγγίσουν τους 3.000 βαθμούς Κελσίου.

Μόλις δοκιμαστεί και αποδειχθεί η ασφάλεια των εξαρτημάτων και των συστημάτων του Artemis, ο Χου δήλωσε ότι το σχέδιο είναι να ζουν άνθρωποι στη Σελήνη «μέσα σε αυτή τη δεκαετία».

Ένας λόγος για την επιστροφή στη Σελήνη είναι να ανακαλύψει αν υπάρχει νερό στο νότιο πόλο του δορυφόρου, πρόσθεσε, επειδή κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μετατραπεί σε καύσιμο για σκάφη που θα πάνε βαθύτερα στο διάστημα – όπως στον Άρη, για παράδειγμα.

«Θα στέλνουμε ανθρώπους στην επιφάνειά της, θα ζουν εκεί και θα ασχολούνται με την επιστήμη», δήλωσε ο Χου.

«Θα είναι πραγματικά πολύ σημαντικό για εμάς να μάθουμε λίγο πέρα από την τροχιά της Γης και στη συνέχεια να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα όταν πάμε στον Άρη.

Και οι αποστολές Artemis μας επιτρέπουν να έχουμε μια βιώσιμη πλατφόρμα και ένα σύστημα μεταφοράς που θα μας επιτρέψει να μάθουμε πώς να λειτουργούμε σε αυτό το βαθύ διαστημικό περιβάλλον».

Η κάψουλα Orion θα επιστρέψει στη Γη στις 11 Δεκεμβρίου.

Πηγή: BBC