Νέα έρευνα: Κι όμως, το αλκόολ μπορεί να βελτιώσει την διανοητική μας ικανότητα

Πόσο αλκοόλ πρέπει να καταναλώνουν ημερησίως οι άνδρες και πόσο οι γυναίκες.
two men clinking glasses of whiskey drink alcohol beverage together at counter in the pub
krisanapong detraphiphat via Getty Images
two men clinking glasses of whiskey drink alcohol beverage together at counter in the pub

Μια νέα έρευνα του ιατρικού περιοδικού «JAMA» έδειξε ότι οι μεσήλικες και ηλικιωμένοι που πίνουν αλκοόλ με μέτρο φαίνεται να έχουν καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου από αυτούς που το αποφεύγουν τελείως.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε 19.887 περιπτώσεις συμμετεχόντων της Μελέτης για την Υγεία και Συνταξιοδότηση του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και βρήκαν ότι όσοι πίνουν ένα ή δύο ποτήρια την ημέρα αλκοόλ έχουν καλύτερη μνήμη.

Από το 1996 μέχρι το 2008 γίνονταν επανειλημμένοι έλεγχοι της διανοητικής ικανότητας των συμμετεχόντων, ως μέρος της μελέτης. Για να μπορέσουν να μετρήσουν οι ερευνητές τη γνωστική ικανότητα των συμμετεχόντων ήλεγχαν γενικότερα την πνευματική τους κατάσταση και την μνήμη τους σε θέματα λεξιλογίου και ανάκλησης λέξεων.

Έτσι, η έρευαν έδειξε ότι όσοι έπιναν λίγο αλκοόλ είχαν καλύτερη μνήμη και βαθμολογήθηκαν υψηλότερα στα γνωστικά τεστ από εκείνους που δεν έπιναν καθόλου. Στην πλειοψηφία οι συμμετέχοντες ήταν γυναίκες (60%), λευκές (85%) με μέσο όρο ηλικίας τα 61 έτη. Το ένα τρίτο των γυναικών (35%) είπαν ότι είχαν πιει αλκοόλ, ενώ οι περισσότερες (85%) έπιναν με μέτρο.

“Η ερευνητική ομάδα μελέτησε 19.887 περιπτώσεις συμμετεχόντων της Μελέτης για την Υγεία και Συνταξιοδότηση του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και βρήκαν ότι όσοι πίνουν ένα ή δύο ποτήρια την ημέρα αλκοόλ έχουν καλύτερη μνήμη.”

Ωστόσο, έχουμε παρατηρήσει ότι υπάρχουν και άλλες έρευνες που αποδεικνύουν ότι το ποτό με μέτρο κάνει καλό στην υγεία. Για την ακρίβεια, έρευνες έχουν δείξει ότι το ποτό με μέτρο δεν έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία μας. Ακόμα, κάποιες άλλες έχουν βρει ότι το ποτό μπορεί να έχει θετικές συνέπειες στην υγεία της καρδιάς. Συγκεκριμένα, έρευνες το 1999, το 2005 και το 2014 είχαν παρόμοια αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, το 2005 η Μελέτη της Υγείας των Νοσοκόμων (Nurses’s Health Study) με 11.000 συμμετέχοντες σε διάρκεια δύο χρόνων έδειξε ότι όσοι απολαμβάνουν ένα ποτό την ημέρα έχουν χαμηλότερη πτώση της διανοητικής τους ικανότητας από ότι εκείνοι που δεν πίνουν καθόλου.

Πόσο αλκοόλ πρέπει να καταναλώνουν ημερησίως οι άνδρες και πόσο οι γυναίκες

Η νέα έρευνα τονίζει ότι πρέπει να πίνουμε λίγο αλκοόλ και με μέτρο. Συμπληρώνει ότι κατά μέσο όρο οι γυναίκες πρέπει να πίνουν λιγότερο από οκτώ ποτά την εβδομάδα ενώ οι άντρες λιγότερα από δεκαπέντε.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ερευνητική ομάδα δήλωσε ότι τα δεδομένα που συνέλεξε ήταν αποτέλεσμα αυτοαξιολόγησης των συμμετεχόντων, που σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες μπορεί να μην ήταν απόλυτα ειλικρινείς και ακριβείς σχετικά με το πόσο πίνουν.

“Είναι φανερό ότι η φετινή έρευνα δεν είναι η πρώτη που έδειξε ότι το ποτό με μέτρο δυναμώνει τις διανοητικές ικανότητες, αλλά έρευνες από το 1999, το 2005 και το 2014 είχαν παρόμοια αποτελέσματα.”

Η έρευνα μπορεί να παρουσιάζει μια θετική πλευρά του αλκοόλ, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το αλκοόλ αποδεδειγμένα μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό, σε διαταραχές της υγείας μας, ακόμα και σε θάνατο.

Θα πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι το ποτό είναι καλό με ένα όριο. Γιατί δεν χρειάζεται να κρυβόμαστε, στους περισσότερους μας αρέσει να πίνουμε που και που δύο με τρία ποτηράκια παραπάνω.

ΠΗΓΗ: Insider