Νέα γενναία αυτόματη αύξηση του κατώτατου μισθού στη Γαλλία

Η ακριβής αύξηση θα γίνει γνωστή στις 15 Απριλίου όταν το INSEE θα δημοσιεύσει την τελική του εκτίμηση για την αύξηση των τιμών τον Μάρτιο.
PHILIPPE HUGUEN via Getty Images

Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί αυτόματα την 1η Μαΐου μεταξύ 2,4% και 2,6% λόγω του υψηλού πληθωρισμού που καταγράφηκε τους τελευταίους τέσσερις μήνες, σύμφωνα με εκτίμηση του υπουργείου Εργασίας με την οποία επικοινώνησε την Πέμπτη 31 Μαρτίου το AFP.

Η ακριβής αύξηση θα γίνει γνωστή στις 15 Απριλίου όταν το INSEE (σ.σ ΕΛΣΤΑΤ στη Γαλλία) θα δημοσιεύσει την τελική του εκτίμηση για την αύξηση των τιμών του Μάρτιο. Σύμφωνα με την προσωρινή εκτίμησή της που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, η αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) διαμορφώθηκε στο 4,5% τον Μάρτιο σε διάστημα ενός έτους. Το υπουργείο Οικονομίας είχε προχωρήσει στις 18 Μαρτίου αύξηση 25 ευρώ καθαρά τον μήνα πριν από το καλοκαίρι, στα 1630 ευρώ μεικτά μηνιαία.

Επί του παρόντος, ο κατώτατος μισθός είναι στα 1603 ευρώ μεικτά το μήνα, ενώ από την 1η Μαΐου θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 1641 και 1647 ευρώ , μια αύξηση περίπου σαράντα ευρώ.

Δεύτερη αύξηση στο κατώτατου μισθού από την αρχή του έτους

Αυτή η αύξηση είναι αυτόματη, διότι ο Εργατικός Κώδικας προβλέπει ότι «όταν ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή φτάσει σε επίπεδο που αντιστοιχεί σε αύξηση τουλάχιστον 2% σε σύγκριση με τον δείκτη που παρατηρήθηκε» όταν, ο κατώτατος μισθός αυξάνεται». στην ίδια αναλογία» τον επόμενο μήνα.

Ωστόσο, τα στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη το INSEE δείχνουν ότι η αύξηση του δείκτη τιμών ξεπέρασε αυτό το όριο τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2021.

Τον Ιανουάριο, ο κατώτατος μισθός είχε αυξηθεί κατά 0,9% μετά από εξαιρετική άνοδο 2,2% τον Οκτώβριο, ήδη λόγω του πληθωρισμού.