Γαλλία: Πατέρας έριξε «μαύρο» σε πόλη γιατί ήθελε να μπλοκάρει το ίντερνετ στα παιδιά του

Τώρα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης και πρόστιμο αφού κατέρριψε το Διαδίκτυο σε εκατοντάδες πολίτες.
picture alliance via Getty Images

Ένας πατέρας που ζει με την οικογένειά του στην πόλη Λαντ της Γαλλίας διώκεται επειδή, χωρίς να το γνωρίζει, είχε μπλοκάρει το διαδίκτυο και την κινητή τηλεφωνία για αρκετές νύχτες σε ολόκληρη τη πόλη του.

Ο άνδρας ήθελε να τραβήξει τα παιδιά του μακριά από τις οθόνες των κινητών τους το βράδυ. Για να το πετύχει αυτό χρησιμοποίησε ένα σύστημα παρεμβολής σήματος το οποίο όμως διατάραξε τις τηλεπικοινωνίες δυο Δήμων. Τώρα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης και πρόστιμο αφού κατέρριψε το Διαδίκτυο σε εκατοντάδες πολίτες.

Όπως μετέδωσε το France Bleu το σύστημα που χρησιμοποίησε ο πατέρας δεν εμπόδιζε απλώς το σήμα του σπιτιού του αλλά η υπηρεσία Διαδικτύου ολόκληρης της πόλης έπεσε επίσης από τα μεσάνυχτα έως τις 3 το πρωί.

Όλα ξεκίνησαν με την ειδοποίηση ενός πάροχου κινητής τηλεφωνίας ο οποίος ανέφερε αρχικά την περίεργη πτώση του σήματος στο Agence Nationale des Fréquences (ANFR), το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση των ραδιοσυχνοτήτων στη Γαλλία.

Για να λύσει αυτό το μυστήριο, ένας τεχνικός του ANFR ( Εθνικός Οργανισμός Ραδιοσυχνοτήτων ), πήγε στην περιοχή με ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστηριακό όχημα, εξοπλισμένο με ανιχνευτή κατεύθυνσης στην οροφή, μια συσκευή ανίχνευσης εχθρικών κυμάτων.

Ο τεχνικός περπατούσε με τα πόδια στη γειτονία και διεπίστωσε ότι η αιτία του προβλήματος ήταν ένας παρεμβολέας σήματος που ανήκε στον προαναφερθέντα πατέρα.

Ο παρεμβολέας σήματος είναι μια συσκευή που μπλοκάρει το Διαδίκτυο μεταδίδοντας ραδιοκύματα στην ίδια συχνότητα με τα κινητά τηλέφωνα, κάτι που σταματά τη σύνδεση με τους πύργους κινητής τηλεφωνίας και δεν λαμβάνουν σήματα.

«Η εξήγηση ήταν ανησυχητικά απλή: το jammer είχε εγκατασταθεί από τον πατέρα της οικογένειας για να εμποδίσει τους εφήβους του να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο με το smartphone τους αντί να αποκοιμηθούν! Τα παιδιά του είχαν πράγματι εθιστεί στα κοινωνικά δίκτυα και σε άλλες εφαρμογές, ιδιαίτερα μετά τον περιορισμό που επιβλήθηκε λόγω της πανδημίας του Covid-19».

Αν και ο πατέρας δεν ήθελε να καταργήσει ολόκληρο το διαδίκτυο της πόλης, η χρήση ενός παρεμβολέα σήματος είναι στην πραγματικότητα παράνομη στη Γαλλία. Η μέγιστη ποινή για το αδίκημα είναι πρόστιμο 30.000 ευρώ και φυλάκιση έως έξι μήνες.

Πηγή: Francebleu