Νέα Ζηλανδία: Στους γιατρούς η κηδεμονία του μωρού που χρειάζεται επέμβαση καρδιάς

Οι γονείς ήθελαν αίμα από ανεμβολίαστο.
Hannah Peters via Getty Images

Δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου στη Νέα Ζηλανδία ενέκρινε το αίτημα υγειονομικών αρχών να λάβουν την κηδεμονία βρέφους, οι γονείς του οποίου δεν επιτρέπουν να υποβληθεί σε σωτήρια επέμβαση καρδιάς εάν δεν λάβει αίμα από δωρητή που δεν έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

Η απόφαση ορόσημο, που εκδόθηκε την Πέμπτη (1/12) κρίνεται ως σταθμός και αναμένεται να έχει μεγάλες προεκτάσεις σε μελλοντικές εκδικάσεις. Έξω από το δικαστήριο είχαν συγκεντρωθεί ανεμβολιαστές που πραγματοποίησαν διαδήλωση.

Το έξι μηνών μωρό, γνωστό ως «Baby W» δεν θα επιβιώσει αν δεν υποβληθεί στην επέμβαση καρδιάς για να κρατηθεί στη ζωή. Οι γονείς του, ωστόσο, ζήτησαν από τους γιατρούς έγγραφες εγγυήσεις πως το παιδί τους δεν θα λάβει αίμα από εμβολιασμένο.

Οι υγειονομικές αρχές της Νέας Ζηλανδίας και η Υπηρεσία Αιμοδοσίας ξεκαθάρισαν πως εάν ενέκριναν το αίτημά τους, θα δημιουργούνταν κακό προηγούμενο και κάθε ασθενής θα μπορούσε να ορίσει τις δικές τους απαιτήσεις όσον αφορά στον δωρητή.

Το Ανώτατο δικαστήριο αποφάνθηκε πως ο παιδοκαρδιοχειρούργος και ο καρδιολόγος του παιδιού αναλαμβάνουν την κηδεμονία του όσον αφορά σε ιατρικές αποφάσεις και, άρα, μπορούν να συναινέσουν στην επέμβαση.

Οι γιατροί έχουν την κηδεμονία από την Τετάρτη 7/12 , και έως την ολοκλήρωση της επέμβασης και της μετεγχειρητικής ανάρρωση - υπολογίζεται πως θα έχει αναρρώσει σε περίπου έναν μήνα. Οι γονείς, ωστόσο, διατηρούν όλα τα δικαιώματά τους σε κάθε τι άλλο.

Σε συνεντεύξεις τους οι γονείς παραδέχθηκαν πως το παιδί χρειάζεται την επέμβαση «αμέσως» αλλά εμφανίστηκαν ανήσυχοι για το αίμα που θα χρησιμοποιούνταν.

Τα εμβόλια για την πρόληψη σοβαρών ασθενειών και θανάτου από την Covid-19 έχουν βρεθεί εξαιρετικά ασφαλή και αποτελεσματικά, με εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να έχουν εμβολιαστεί.

Το δικαστήριο σημείωσε ότι η Υπηρεσία Αιμοδοσίας της Νέας Ζηλανδίας παρουσίασε στοιχεία από τους τελευταίους έξι μήνες που δείχνουν «σημαντική αύξηση των δυνητικών ληπτών αίματος που ζητούν αίμα από ανεμβολίαστους δότες ή ρωτούν για κατευθυνόμενη αιμοδοσία. Παρόμοιες τάσεις έχουν παρατηρηθεί και σε άλλες χώρες».

Σε μια δήλωση την περασμένη εβδομάδα, ο προσωρινός διευθυντής της υπηρεσίας Υγειας του Ώκλαντ, Δρ Μάικ Σέπερντ είπε: «Η απόφαση για την υποβολή αίτησης στο δικαστήριο λαμβάνεται πάντα με γνώμονα το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού».

Δημοφιλή